vaistai.lt

Intymios higienos ABC: vasarą būtina laikytis kelių taisyklių (243/0) 

Intymios higienos ABC: vasarą būtina laikytis kelių taisykliųVasariška šiluma, prakaitas, maudynės įvairiuose vandens telkiniuose, dažnas prausimasis po dušu, įvairios depiliacinės priemonės – visa tai gali nemenkai atsiliepti intymiai moters sveikatai. BENU vaistinės ekspertė Inga Norkienė pažymi, jog netinkama intymi higiena vasaros metu gali paskatinti ir tam tikrų bakterijų ar net ligų atsiradimą bei paaiškina, kokių taisyklių reikėtų laikytis. 


Dažnų maudynių pasekmės

Maudynės – vienas svarbiausių vasaros elementų, tad reta moteris susimąsto, kad už linksmybių vandenyje gali slėptis rimti pavojai intymiai sveikatai. Visgi, kada ilsimasi prie ežero ar jūros, ilgai mirkstama baseine ar mėgaujamasi saulės voniomis, vilkint šlapią bikinį – sukuriama palanki terpė įvairioms makšties infekcijoms plisti. 

„Viena dažniausių įvairaus amžiaus moterų ligų yra pienligė, dar vadinama kandidoze. Ją sukelia grybelis, patekęs į sutrikusią makšties bakterinę florą. Tada moterį vargina gausios, nemalonaus kvapo, balkšvos išskyros, deginimo ir perštėjimo jausmas šlapinantis, niežėjimas, net gali atsirasti žaizdelės. Tokiu atveju rekomenduojama naudoti specialias ovules su pieno rūgštimi, atkuriančias makšties pH pusiausvyrą, kvapą neutralizuojančius gelius, taip pat priešgrybelinius preparatus, kuriuos galima įsigyti įvairiomis formomis“, – pataria vaistininkė. 

Anot jos, vasarą intymia higiena rūpintis intensyviau reikia ir dėl dažno prausimosi duše, mat tokiu atveju taip pat sutrikdomas gerųjų ir blogųjų bakterijų makštyje balansas. Ekspertė paaiškina, jog prausiant intymias zonas reikėtų vengti savo sudėtyje kvapiklių turinčių muilų – geriau rinktis specialius intymios higienos prausiklius ar putas. Jie savo sudėtimi padeda atkurti pH pusiausvyrą, apsaugo nuo bakterijų. 


Tamponai ir higieniniai paketai

Kelionių į kurortus ar išvykų į gamtą metu esant menstruacijoms, dažna moteris įklotus ar paketus iškeičia į tamponus, tačiau tokiu atveju labai svarbu juos keisti kas kelias valandas ar po kiekvienų maudynių. Ilgai makštyje paliktas tamponas taip pat sukelia tinkamą terpę bakterijoms bei įvairiems grybeliams daugintis. 

„Skausmingų menstruacijų metu netgi patartina užsiimti lengva fizine veikla, tokia kaip plaukiojimas, nes tai gali palengvinti pilvo skausmus. Čia dažniausiais pasirinkimais tampa specialios taurelės ar tamponai, tačiau būtina juos keisti kas keletą valandų. Griežtai nepatartina to paties tampono ar nešvarios taurelės naudoti ilgiau nei aštuonias valandas, nes gali grėsti ne tik infekcijos, bet ir toksinio šoko sindromas“, – sako I. Norkienė. 

Negana to, po kiekvienų maudynių patartina, jei yra galimybė, nusiprausti po dušu, kad būtų nuplaunamos sūraus jūros vandens druskos, baseino vandenyje esantis chloras ar ežere tūnančios bakterijos. Tuo metu nebūtina naudoti specialaus prausiklio, svarbu švariu, tekančiu vandeniu nuplauti nešvarumus.


Karštis, apatiniai ir plaukelių šalinimas

Anot vaistinės ekspertės, kai kilsteli lauko termometro stulpelis, būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kokie apatiniai dėvimi. Kad būtų išvengta drėgmės ir galimų sušutimų intymioje zonoje, rekomenduojama vengti sintetinių apatinių ir itin aptemptų drabužių. Visa tai ne tik skatina prakaitavimą, bet ir gali sukelti nepatogumo jausmą, kas lems pritrynimus, raudonį, spuogelių atsiradimą.

„Pravarčiausia rinktis medvilninius, šilkinius apatinius arba bent tuos, kurių tarpvietėje atsiduriančią vietą dengia natūralios medžiagos. Taip pat, kai karšta, rekomenduotina rengtis ir laisvai krentančius drabužius: plačias, lengvos medžiagos kelnes, šortus, sukneles ar sijonus. Sintetinės medžiagos paskatins prakaitavimą, kuris vėlgi sukurs palankią terpę infekcijoms“, – rekomenduoja I. Norkienė. 

Dėl karščio ir kitų higienos aspektų vasarą daugybė moterų renkasi ir bikinio zonos depiliaciją ar šią vietą padailina skutimosi peiliuku. Visgi, tai vertėtų daryti itin atsakingai, jei norima išvengti intymios vietos pažeidimų ir jau minėtų infekcijų. Vaistininkė pažymi, kad įvairūs plaukelių šalinimo būdai turėtų būti atliekami ne iš karto prieš maudynes, o iki jų likus bent parai. 

„Šalindamos plaukelius, pažeidžiame odos epitelį, tad kyla didesnė infekcijų rizika, ypač jei netrukus neriame į druskingą, chloruotą ar bakterijų pilną vandenį. Visa tai gali lemti spuogelių ar netgi vočių atsiradimą, o tai bus ne tik nemalonu, bet ir skausminga. 

Jei naudojamas skutimosi peiliukas, svarbu, kad jis būtų nepažeistas, švarus. Reikėtų skusti palei plauko augimo kryptį, kad būtų išvengta įaugusių plaukelių ir įdrėskimų. Jei intymi zona depiliuojama, prieš tai patartina ją nuvalyti glikolio ar salicilo rūgštimi papildytais specialiais šveitikliais, kurie pašalins negyvas odos ląsteles“, – priduria vaistininkė.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos