vaistai.lt

Pasaulinė hepatito diena: susirgimų galima išvengti (292/0) 

Pasaulinė hepatito diena: susirgimų galima išvengti„Negaliu laukti“ (I can’t wait) – nauja kampanijos, skirtos 2022 m. Pasaulinei hepatito dienai, tema. Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia būtinybę paspartinti kovą su virusiniu hepatitu ir tyrimo bei gydymo svarbą žmonėms, kuriems jų reikia. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) minėdamas Pasaulinę hepatito dieną, liepos 28-ąją, primena apie virusinių hepatitų grėsmę ir pataria, kaip užkirsti kelią jų plitimui bei kaip apsisaugoti nuo galimo užsikrėtimo.


Kokie virusiniai hepatitai labiausiai paplitę Lietuvoje?

Labiausiai paplitęs – lėtinis virusinis hepatitas C (Lietuvoje 2021 metais užfiksuoti 57 atvejai).


Kaip užsikrečiama virusiniais hepatitais?

Hepatito A virusu (HAV) užsikrečiama per užterštą maistą, vandenį.

Hepatito B virusas (HBV), hepatito C virusas (HCV) ir hepatito D virusas (HDV) plinta per kraują, lytinius santykius, taip pat gimdymo metu serganti motina gali užkrėsti naujagimį. Šie virusai neplinta per motinos pieną, maistą, vandenį ar apsikabinant.

Hepatito E virusas (HEV) perduodamas, daugiausia, per užterštą vandenį. Taip pat HEV galima užsikrėsti suvalgius nepakankamai termiškai apdorotą gyvūnų mėsą, ypač kiaulieną.


Kaip apsisaugoti nuo virusinių hepatitų?

Efektyviausia hepatito A profilaktikos priemonė yra vakcinacija, kuri rekomenduojama keliaujantiems į didelio endemiškumo hepatito A šalis (Egiptą, Tunisą, Maroką, Indiją, Tailandą), vaikams prieš pradedant lankyti darželį ar mokyklą, dirbantiems maisto tvarkymo subjektuose, tiesiogiai dalyvaujantiems maisto tvarkyme. Pagrindinė nespecifinė profilaktikos priemonė yra tinkama rankų higiena.

Hepatito B infekcijos efektyviausia prevencijos priemonė yra skiepai. Deja, nuo hepatito C infekcijos skiepų nėra, todėl reikėtų vadovautis nespecifinėmis profilaktikos priemonėmis, kurios tinka saugantis ir nuo hepatito B: lytinių santykių metu naudoti prezervatyvus, nesinaudoti kitų asmenų skutimosi peiliukais, manikiūro, pedikiūro reikmenimis, nevartoti narkotinių medžiagų, o jas vartojantiems asmenims nesidalyti adatomis ir švirkštais, dirbant su žmonių biologiniais skysčiais mūvėti pirštines ir kt.

Hepatito D infekcija negali pasireikšti, jei nėra hepatito B viruso. Skiepijimas nuo hepatito B yra vienintelis būdas siekiant išvengti HDV infekcijos. Taip pat yra tinkamos nespecifinės hepatito B profilaktikos priemonės, išvardintos aukščiau.

Svarbiausios HEV profilaktikos priemonės yra viešai tiekiamo geriamojo vandens kokybės standartų palaikymas, tinkamas nuotekų tvarkymas, higienos taisyklių laikymasis, taip pat svarbu nenaudoti vandens ir ledo, jei nežinote, ar jis yra švarus.


Dėl virusinių hepatitų pirmiausia rekomenduojama pasitikrinti:

* asmenims, kuriems iki 1993 m. buvo perpiltas kraujas ar kraujo produktai;

* asmenims, kuriems dėl neaiškių priežasčių yra padidėję kepenų fermentai;

* medicinos įstaigų darbuotojams;

* nėščiosioms;

* vaikams, kurių motinos nėštumo ar gimdymo metu sirgo virusiniu hepatitu;

* asmenims, kurių šeimos nariui diagnozuotas hepatitas;

* turėjusiems daug lytinių partnerių;

* infekuotiems ŽIV infekcija;

* nors kartą vartojusiems švirkščiamuosius narkotikus;

* buvusiems įkalinimo įstaigoje.


NVSC informacija

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos