vaistai.lt

Pūslelės ir nuospaudos ant pėdų: kuo jos skiriasi bei kaip jas gydyti? (496/0) 

Pūslelės ir nuospaudos ant pėdų: kuo jos skiriasi bei kaip jas gydyti?Pritrintos pūslelės ant pėdų arba giluminės nuospaudos – tai skausmingos pasekmės nešiojant nepatogią, naują arba per mažą avalynę. To sudėtingiau išvengti ir šią permainingą vasarą, kada avalynę keičiame nuo basučių iki uždarų batelių ir sportbačių.

 

Kuo skiriasi?

Pirmiausia reikia atskirti, kas yra nuospauda, o kas pritrynimas, pasakoja „Eurovaistinės“ farmacininkė Jovita Aleknienė. 

Pagrindiniai skiriamieji bruožai: nuospauda yra sukietėjusi, skaudanti ir ilgalaikė pasekmė, tuo tarpu pūslelė – momentinis avalynės nutrynimas.


Pūslelių priežiūra

Avalynės pritrintų pūslelių pradurti patiems namuose negalima, – kaip svarbiausią taisyklę įvardija vaistininkė. Ji pataria ant pūslelių klijuoti specialius hidrokoloidinius pleistrus.

„Hidrokoloidiniai pleistrai sugeria drėgmės perteklių ir sukuria palankias sąlygas odos pažeidimui gyti. Taip pat šie pleistrai apsaugo pūslelę arba žaizdą nuo purvo, mikrobų ir bakterijų, padeda išvengti naujų pūslių susidarymo. Tik nesistenkite šio pleistro nuimti nuo pūslelės anksčiau laiko – kantriai palūkėkite, kol jis pats nukris, o iki tol drąsiai maudykitės ir nebijokite jo sušlapinti“, – pasakoja J. Aleknienė.

Vaistininkė pataria rinktis storesnius pleistrus nuo pritrintų pūslelių. Tai apsaugos nuo tolimesnio avalynės trynimo. Visgi jeigu pagrindinė avalynės trynimo priežastis yra per maži batai, patariama ją pakeisti, mat čia nebepadės jokios kitos priemonės.


Nuospaudos

Susidaryti nuospaudoms prireikia daug laiko, tačiau dažniausiu atveju mes jomis susirūpiname tik pajutus skausmą, pasakoja vaistininkė. Norint panaikinti nuospaudas, veiksmingiausiai padeda priemonės su salicilo rūgštimi.

„Ši rūgštis pasiekia gilesnius odos sluoksnius ir sunaikina pačią nuospaudos šaknį. Pirmiausia nuospaudą galima gydyti naudojant pleistrus, kurių sudėtyje randama ši rūgštis. Kadangi ši neretai pradedama gydyti jau pajutus skausmą, patariama rinktis storesnius pleistrus, kurie padėtų išvengti diskomforto vaikščiojant. Ir svarbiausia – nešiokite patogią avalynę bei rinkitės natūralios sudėties kojines vietoje sintetinių“, – pataria J. Aleknienė.

Nuospaudos gali atsirasti ne tik ant pėdų, bet ir ant rankų. Kadangi jų oda yra minkštesnė, nuospaudos neretai susitvarko savaime, tačiau šioms nepranykstant vaistininkė pataria išmėginti drėkinančias voneles su aliejais arba kremą su šlapalu, kuris pašalina raginį odos sluoksnį.

Vaistininkė priduria, kad jei šalia nuospaudos atsirado žaizdelė – rūgšties naudoti negalima. Tokiais atvejais patariama kreiptis į specialistą, jog šis pašalintų nuospaudą chirurginiu būdu.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos