vaistai.lt

Lietuvoje užregistruoti du nauji beždžionių raupų atvejai (295/0) 

Lietuvoje užregistruoti du nauji beždžionių raupų atvejaiNacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad pastarąją savaitę (rugpjūčio 5–11 d.) Lietuvoje buvo užregistruoti du nauji įvežtiniai beždžionių raupų atvejai. Jie patvirtinti 20–29 m. ir 30–39 m. amžiaus grupėms priklausantiems asmenims, galimai užsikrėtusiems viešint Jungtinėje Karalystėje. Šie du nauji atvejai nėra susiję su trimis prieš tai užregistruotais atvejais. Didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų nebuvo nustatyta.

NVSC primena, kad rugpjūčio 3 d. Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje buvo nustatytas pirmasis beždžionių raupų atvejis Lietuvoje. Iš viso Lietuvoje užregistruoti penki beždžionių raupų atvejai.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo š. m. sausio 1 d. iš viso pasaulyje užregistruota daugiau nei 29,8 tūkst. laboratoriškai patvirtintų beždžionių raupų atvejų, dauguma iš jų – Europos ir Amerikos regionuose.


Kokiais būdais galima užsikrėsti beždžionių raupais?

Beždžionių raupais užsikrečiama nuo sergančio asmens šiais būdais:

* per kūno skysčius (pūlius ar kraują) nuo odos pažeidimų ar šašų;

* per kvėpavimo takų  lašelius  ilgesnį laiką bendraujant veidas į veidą su sergančiu asmeniu;

* per patalynę, rankšluosčius, drabužius ir kitus aplinkos daiktus, kuriais naudojasi  sergantis asmuo;

* seksualinio  kontakto  metu (bučinius, lietimą, lytinius santykius).

Beždžionių raupų užsikrėtimo rizika kyla asmenims, turintiems tiesioginį kontaktą su sergančiu asmeniu. Sergantys asmenys gali užkrėsti kitus, kol yra ligos simptomai (dažniausiai 2–4 savaitės) – bėrimai ir kiti šiai ligai būdingi požymiai. Žaizdelėms užsitraukus ir nukritus šašams, žmogus tampa nebeužkrečiamu.

Jeigu pajutote simptomus, būdingus beždžionių raupams, atsirado išbėrimų, pakilo temperatūra, ar artimai kontaktavote su sergančiuoju beždžionių raupais, konsultuokitės telefonu su šeimos gydytoju arba vykite į ligoninės, kurioje yra Infekcinių ligų skyrius, priėmimo skyrių.

Kaip elgtis didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju beždžionių raupais turėjusiems asmenims?

Didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju turėję asmenys 21 d. po turėto sąlyčio turi stebėti, ar nesivysto beždžionių raupams būdingi simptomai (karščiavimas, padidėję limfmazgiai, bėrimai, kiti nespecifiniai simptomai: nuovargis, galvos, raumenų skausmai ir kt.), matuotis kūno temperatūrą du kartus per dieną, o išsivysčius ligos simptomams – kreiptis į gydytoją ir izoliuotis, kol bus patvirtinta ligos diagnozė.

Jei per 21 d. po turėto sąlyčio ligos simptomai neišsivystė, galima gyventi įprastą gyvenimą.

Platesnę informaciją apie beždžionių raupus rasite čia.

NVSC informacija

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos