vaistai.lt

Ką turėtume žinoti apie galvines utėles: kaip užsikrečiama ir kaip su jomis kovoti (359/0) 

Ką turėtume žinoti apie galvines utėles: kaip užsikrečiama ir kaip su jomis kovotiNacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Tauragės departamento specialistai primena, kad galvine utėle gali užsikrėsti visų socialinių grupių asmenys, jų invazijai neturi įtakos nei plaukų ilgis, nei plaukų šukavimo ar plovimo dažnis. Artėjant naujiems mokslo metams ir siekiant išvengti pedikuliozės (utėlėtumo) išplitimo, tėvai ir globėjai turėtų žinoti, kad po vasaros atostogų, vaikams grįžtant į mokyklas ir darželius, tikslinga juos patikrinti dėl užsikrėtimo utėlėmis. NVSC specialistai visose ugdymo įstaigose rekomenduoja imtis pedikuliozės profilaktikos priemonių. 


Pedikulioze (utėlėtumu) dažniausiai užsikrečia 3–12 metų amžiaus vaikai

Utėlės – kraujasiurbiai vabzdžiai, specifiniai žmogaus parazitai, kurie maitinasi tik žmogaus krauju, gyvena ir dauginasi plaukuotoje galvos dalyje, kiaušinius deda, dažniausiai, smilkinio, pakaušio, kaktos plaukų srityje. Pagrindinis utėlių plitimo būdas – iš galvos į galvą, esant artimam sąlyčiui, arba per šukas, plaukų šepečius, keičiantis galvos apdangalais bei juos laikant kartu.


Kaip galima išvengti užsikrėtimo?

Nuo užsikrėtimo neapsaugo asmeninė ar namų ūkio švara, šampūno naudojimas ar plaukų ilgis. Visi asmenys, turėję glaudų kontaktą su utėlių turinčiu asmeniu, gali užsikrėsti. Kontaktiniai asmenys turi būti patikrinti, bet gydomi tik tie, kurių galvoje ir plaukuose aptinkama gyvų utėlių ar glindų. Šeimos nariai taip pat turėtų būti gydomi, kurių galvose rasta gyvų utėlių. Gydymas  atliekamas visiems tuo pačiu metu. Gydyti asmenys turėtų būti tikrinami ne rečiau kaip kas dvi savaites, kad būtų įsitikinta, jog utėlės ir glindos išnyko.


Ar medikamentinės priemonės nuo pedikuliozės sunaikina glindas?

Nė vienas medikamentas negarantuoja, kad sunaikins visas glindas. Utėlės naikinamos tėvų / globėjų arba kitų šeimos narių pastangomis. Labai svarbu, kad galvos plaukai būtų tikrinami kas 2–3 dienas gydymo metu. Dauguma galvos utėlių naikinimo priemonių nenužudo visų kiaušinių, todėl rekomenduojamas pakartotinis gydymas po 7–10 dienų nuo pirmojo gydymo, siekiant sunaikinti naujai iš kiaušinių išsiritusias utėles. Šiam tikslui skirtus medikamentus reikia pirkti vaistinėje ir naudoti griežtai laikantis medikamento vartojimo aprašymo, pateikto informaciniame lapelyje. Jei panaudojus medikamentą galvos plaukuose pastebima gyvų utėlių, procesą būtina kartoti, pasirenkant kitą medikamentą, pasitarus su gydytoju ar vaistininku.


Mechaninis utėlių naikinimo būdas

Mechaninį naikinimo būdą rekomenduojama taikyti vaikams iki 5 metų, nėščioms ir maitinančioms motinoms, alergiškiems asmenims bei turintiems odos pažeidimų (įdrėskimų, sergantiems dermatitu). Plaukus reikia sudrėkinti 4–5 proc. acto tirpalu ir šukuoti tankiomis šukomis apie 30 min., kol bus pašalintos gyvos utėlės. Šukuoti dvi savaites kas 3–4 dienas. Iššukuotas utėlės sunaikinti.


Aplinkos ir ligonio naudojamų rūbų bei daiktų priežiūra:

* galvos apdangalus, lovos skalbinius, pagalves (jei skalbiamos) reikia kruopščiai išskalbti karštesniame nei 60 °C vandenyje;

* šukas ir kitus plaukų priežiūros reikmenis išplauti karštu vandeniu, išvalyti ir pamirkyti 4–5 proc. acto tirpale 30 min.

 

Veiksmai mokykloje aptikus utėlėtą asmenį:

* Mokyklos administracijai rekomenduojama suformuoti utėlėtumo profilaktikos tvarką, kurioje būtų numatytas patikrinimo dažnumas (rekomenduojama patikrinimus atlikti po rudens, žiemos ir pavasario atostogų ir tuomet, kai kyla įtarimų dėl užsikrėtimo).

* Patikrinimą atliekantis sveikatos priežiūros specialistas turi elgtis korektiškai ir kvalifikuotai.

* Mokinys, kurio galvos plaukuose rasta utėlių, neturi būti tuoj pat atskirtas nuo kitų mokinių, jis gali likti mokykloje iki dienos pabaigos.

* Baigus patikrinimą, būtina nedelsti ir informuoti mokinio tėvus ar globėjus telefonu ar tiesiogiai.

* Mokyklos administracija švietimo įstaigos bendruomenei gali išdalyti laiškus, kuriais rekomenduojama patikrinti savo vaikų galvas dėl galimo užsikrėtimo utėlėmis bei suteikti informaciją apie utėlėtumo profilaktiką.

NVSC informacija

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos