vaistai.lt

Maitinimo įstaigų reitingavimas pagal higienos būklę padeda mažinti užkrečiamųjų ligų protrūkius (170/0) 

Maitinimo įstaigų reitingavimas pagal higienos būklę padeda mažinti užkrečiamųjų ligų protrūkiusDaugiau nei prieš dešimtmetį Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) pradėtas higienos sąlygų viešojo maitinimo įstaigose vertinimas bei reitingavimas padėjo ko ne perpus sumažinti užkrečiamųjų ligų protrūkius ir apsinuodijimo maistu atvejus. Kavinės, restoranai ir kitos viešojo maitinimo įstaigos stengiasi gauti kuo aukštesnius higienos būklės vertinimus, nes šitaip pelno didesnį lankytojų pasitikėjimą bei populiarumą. Numatoma, kad toks reitingavimas ateityje bus vykdomas ir ugdymo įstaigų valgyklose, nes čia pasitaiko daugiausia higienos pažeidimų.

„Kavinių ir restoranų lankytojai jau įprato prie šių maitinimo įstaigų durų, matomose vietose klijuojamų lipdukų, vaizduojančių kavos puodelius – kuo daugiau tokių puodelių, tuo geresnė higienos būklė toje maitinimo įstaigoje. Tai tarsi parodo „nematomą“ virtuvės vaizdą ir leidžia vartotojui labiau pasitikėti maitinimo įstaiga, kad čia ruošiamas maistas yra saugus ir kokybiškas. Tačiau svarbiausia, kad toks rinkos dalyvių savireguliacinis mechanizmas padėjo sumažinti užkrečiamųjų ligų ir apsinuodijimų maistu protrūkius – verslas akivaizdžiai pamatė, kad siekdamas aukštesnės kokybės pelnys ne tik kontroliuojančių institucijų, bet ir klientų palankius vertinimus, o ši geroji praktika gali būti pritaikoma ir ugdymo įstaigų maitinimo įmonėms“, – pasakoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Miglė Navašinskaitė.

Apžvelgiant užkrečiamųjų ligų protrūkių bei apsinuodijimų maistu statistiką nuo 2018 metų, akivaizdu, jog ligų protrūkių skaičius sumažėjo nuo 15 iki 8 atvejų praėjusiais metais, skaičiuojant tiek viešojo maitinimo įstaigas, tiek ugdymo įstaigose esančius maisto tvarkymo subjektus.  Viešojo maitinimo įstaigose registruotų užkrečiamųjų ligų ir apsinuodijimo maistu protrūkių sumažėjo nuo 7 atvejų 2018 metais iki 4 atvejų pernai. Dėl apsinuodijimo maistu ar dėl užkrečiamųjų ligų susirgusiųjų asmenų skaičius krito perpus – nuo 124 atvejų 2018 metais iki 67 susirgimų praėjusiais.

Pašnekovė priduria, kad reitinguojant viešojo maitinimo įstaigas, vertinama jų higiena, t. y. bendra patalpų, įrenginių, inventoriaus būklė bei švara, darbuotojų asmens higienos laikymasis. Neatskiriama vertinimo dalis ir visas maisto tvarkymo procesas: žaliavų bei galutinių produktų tiekimo grandinė iki pateikiant juos vartotojams: temperatūrinio rėžimo kontrolė, atsekamumas, laikymo sąlygos, tinkamumo vartoti terminai, terminis apdorojimas, maisto ruošimo patalpų ir naudojamos įrangos bei inventoriaus valymas ir dezinfekcija, susidariusių maisto atliekų tvarkymas.

Viešojo maitinimo įmonės atitiktis higienos reikalavimams vertinama balais – nuo vieno balo už nepatenkinamą higienos būklę iki 5 balų už puikią. Vertinimas atliekamas periodiškai kartą per metus, jei vertinant viešojo maitinimo įmonės atitiktį higienos reikalavimams, po paskutinio vertinimo buvo užregistruota pagrįstų vartotojų skundų, reitingas gali būti sumažintas.

Pasak M. Navašinskaitės, pasitaiko, kad žemą vertinimą gavusios kavinės ar restoranai vengia klijuoti lipdukus. Tokiu atveju, jei VMVT lipduko nesimato, vartotojai gali manyti, kad čia higienos būklė prasta, nes reitingavimai ir vertinimai vykdomi planine tvarka kasmet, arba kaip pačios įstaigos paprašo juos atlikti, siekdamos gauti aukštesnį balą.

Vien šiais metais VMVT reitingavo beveik 350 kavinių, užkandinių, restoranų ir kitų viešojo maitinimo įmonių – daugiausia jų – beveik trys šimtai įstaigų įvertintos aukščiausiais balais. Įmonėms suteiktus vertinimus galima rasti VMVT svetainėje internete adresu http://www.vet.lt/vertinimas

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos