vaistai.lt

[Žinios trumpai] Mokslininkai skelbia patį blogiausią laisvalaikio praleidimo būdą - tiesiog žiauriai stipriai padidėja senatvinės demencijos rizika (539/0) 

[Žinios trumpai] Mokslininkai skelbia patį blogiausią laisvalaikio praleidimo būdą - tiesiog žiauriai stipriai padidėja senatvinės demencijos rizikaŽurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ paskelbtas naujas įdomus tyrimas, susiejęs vieną populiarų laisvalaikio praleidimo būdą su senatvinės demencijos rizika.

Nauji duomenys rodo, kad televizijos žiūrėjimas tikriausiai yra daug blogesnis ilgalaikiams protiniams gebėjimams nei daugelis kitų įprastų laisvalaikio užsiėmimų.

Arizonos universiteto mokslininko ir tyrimo bendraautoriaus Gene'o Alexanderio nuomone, geriausias būdas išlaikyti proto aštrumą yra aktyvumas - tiek protinis, tiek fizinis. Labiausiai ilgalaikei protinei sveikatai kenkia sėdėjimas išjungus smegenis. Pavyzdžiui, žiūrint televiziją.

Mokslininkai ištyrė daugiau nei 145 tūkstančių 60 metų ir vyresnių žmonių duomenis. Nė vienam iš tyrimo dalyvių dar nebuvo diagnozuota demencija, kai projektas buvo pradėtas 2006 m., tačiau po maždaug 12 metų daugiau nei 3,5 tūkstančiai tyrimo dalyvių išgirdo šią diagnozę.

Pasirodo, televizoriaus žiūrėjimas yra grėsmingai susijęs su demencijos rizika. Iš dalies tai - ilgo sėdėjimo (vadinasi, prasto fizinio aktyvumo) pasekmė. Tačiau sėdėjimas prie kompiuterio, atrodo, nėra toks žalingas kaip sėdėjimas priešais televizorių. Ir tai suprantama - sėdėdami prie kompiuterio žmonės vis tiek šį tą veikia - skaito, rašo, ieško, žaidžia.

„Demencijos rizikai įtakos turi ne sėdint praleistas laikas, o sėdimos laisvalaikio veiklos rūšys“, – pranešime teigė tyrimo vadovas Davidas Raichlenas. Jis pridūrė, kad ir ankstesni tyrimai rodė, kad sėdėdami prie kompiuterio išnaudojame daugiau energijos nei žiūrėdami televizoriu.

Būtina likti fiziškai aktyviais. Tačiau anksčiau ar vėliau vis tiek prisėdame pailsėti. Labai svarbu, kaip tai darome. Sėdėdami neturėtume visiškai išsijungti fiziškai ir protiškai.

Parengta pagal:
SCIENTISTS LINK TV WATCHING TO DEVELOPING DEMENTIAG

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos