vaistai.lt

Plaukų slinkimas: viskas, ką reikia žinoti (1801/0) 

Plaukų slinkimas: viskas, ką reikia žinotiRetėjantys plaukai smilkiniuose, pakaušyje arba pastebimai pagausėjęs jų slinkimas po infekcijos, gimdymo – kada reikėtų sunerimti ir kaip įmanoma sustabdyti šį procesą?

Gausaus plaukų slinkimo ir plaukų netekimo priežasčių gali būti labai daug. Plaukų slinkimas gali pasireikšti kaip izoliuota liga arba kaip kitos organizmo sistemos sutrikimo simptomas, todėl svarbu atkreipti į tai dėmesį. Specialistai išskiria tris pagrindinius plaukų slinkimo tipus – su vienu iš jų susidursime visi.


Raudona vėliava – plinkantys smilkiniai ar pakaušis

Alopecija arba androgeninis nuplikimas yra viena dažniausių plaukų retėjimo priežasčių, šis plikimas atsiranda dėl genetiškai nulemtos plaukų folikulų savybės neįprastai reaguoti į kraujyje esančių lytinių hormonų androgenų kiekį. Dažniau nustatoma 16-30 metų vyrams, bet gali pasireikšti ir moterims. Įprastai pastebima, kad plaukai ima retėti smilkinių srityje, pakaušyje, o moterims dažniausiai centrinėje skalpo dalyje. Pasak ,,Nordclinic“ gydytojos dermatovenerologės Linos Martinėlės, pacientai dažniausiai neatkreipia dėmesio, kad plaukai gausiai slinktų. Šio tipo alopecijos atveju per keletą metų pastebimos praretėjusios tam tikros galvos zonos.


Ką reiškia, jei staiga gausiai pradėjo slinkti plaukai?

Su ūmiu telogeniniu plaukų slinkimu didžioji dalis iš mūsų susiduriame bent kartą gyvenime. Žmonės skundžiasi, kad iššukuoja didesnį kiekį plaukų, randa didelį jų kiekį ant pagalvės po nakties, ar išsiplovus galvą. Gydytojos L. Martinėlės teigimu, normalu, jei per dieną netenkame nuo 100 iki 150 plaukų. Telogeninio plaukų slinkimo atveju slinkimas padidėja 30-70 procentų. Ši alopecija gali būti ūmi (tęsiasi 6 mėnesius ir sustoja) arba lėtinė (diagnozuojama, kai tęsiasi ilgiau nei pusę metų). Su šiuo plaukų slinkimu kiek dažniau susiduria moterys, ypač po nėštumo, tačiau ji gali pasireikšti nepriklausomai nei nuo lyties, nei nuo amžiaus, nei rasės.

Židininė alopecija yra dar vienas dažnas plaukų slinkimo tipas, pasireiškia įvairaus dydžio ovaliais plaukų praretėjimo plotais galvoje, o sunkiais atvejais pacientai gali netekti net ir viso kūno plaukų.

Vis dėlto gydytoja L. Martinėlė atkreipė dėmesį, kad dar viena rūšis yra randinė alopecija, ji retesnė, tačiau sukelia rimtas ir negrįžtamas komplikacijas. Šios ligos metu odoje vyksta stiprus uždegimas, negydant susiformuoja randas, todėl plaukų svogūnėliai išnyksta. Tokiu atveju labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją, kad būtų išvengta tokių komplikacijų.


Gydymas efektyvus bus tik nustačius priežastį – kur jos ieškoti?

Vieni dažniausių telogeninio plaukų slinkimo provokuojančių veiksnių yra stresas, hormoniniai pokyčiai, ypač po nėštumo, ūmi infekcinė liga su karščiavimu (pavyzdžiui, Covid-19, gripas), operacijos, sunkios traumos, badavimas, griežtos dietos, per mažas baltymų kiekis mityboje, geležies trūkumas. Kartais nustatyti tikslų provokuojantį veiksnį labai sunku, būtina atlikti papildomus išsamius tyrimus. Deja, daliai pacientų taip ir nepavyksta nustatyti vienos tikslios priežasties. Plaukų slinkimą gali sukelti ir tam tikri medikamentai, tad gydytoją svarbu informuoti, kokie vaistai buvo ar yra vartojami.

Pasak L. Martinėlės, svarbu įvertinti ir galvos odos sveikatą – ar nejaučiamas niežėjimas, deginimas, plaukų šaknų skausmingumas, ar nėra bėrimų, nes plaukų slinkimą gali paskatinti žvynelinė, seborėjinis dermatitas.

Vertinama genetika, kiek laiko slenka plaukai, ar nėra ginekologinių problemų, ar nebuvo streso, infekcijų. Surinkus visą informaciją sudaromas gydymo planas, jei reikia – papildomai atliekami kraujo ar instrumentiniai tyrimai, siekiant patikslinti diagnozę, tam tikrais atvejais atliekama odos biopsija.


Pasitelkiami ir inovatyvūs tyrimai

Pasak gydytojos L. Martinėlės, plaukų slinkimo tipui ir priežasčiai nustatyti pirmiausiai galvos oda apžiūrima dermatoskopu, stebima, kaip atrodo plaukų folikulo angos, kiek viename folikule yra plaukų. Gali būti atliktas neinvazyvus plaukų odos būklės ir plaukų folikulų tyrimas, kai specialiu įrenginiu daroma aukštos raiškos nuotrauka. Kai kuriais atvejais atliekamas išsamus tyrimas - nedideliame plotelyje plaukai nuskutami ir po kelių dienų pacientas atvyksta pakartotinei konsultacijai, ta pati vieta yra fotografuojama, o gauti duomenys, (pavyzdžiui, augimo greitis, kiek plaukų yra augimo, kiek ramybės fazėje, ir kt.) analizuojami.

Telogeninio plaukų slinkimo pagrindinis gydymo tikslas yra nustatyti slinkimą sukėlusią priežastį ir jei įmanoma, ją pašalinti. Androgeninės alopecijos atveju, gydymas labai priklauso nuo ligos laipsnio ir paties paciento norų. Paprastai skiriami vietinio poveikio vaistai, gali būti naudingos procedūros, pavyzdžiui, trombocitais praturtintos plazmos injekcijos, kai kuriais atvejais gali būti skiriami antiandrogeniniai vaistai. Dar vienas gydymo metodas yra plaukų transplantacija, tačiau, ar pacientui šis gydymo būdas tinkamas, galima įvertinti tik individualiai.

Židininės arba randinių alopecijų atveju, galimas gydymas sisteminiais medikamentais, kai kuriais atvejais skiriamas hormoninis gydymas ar leidžiamos injekcijos į židinius uždegimo mažinimui.

Kai priežastis yra odos liga, iš pradžių gydoma pirminė liga. Jeigu plaukų slinkimas susijęs su kitų organizmo sistemų sutrikimu, tinkamo gydymo paskyrimui, pacientas gali būti nukreipiamas pasikonsultuoti su endokrinologu ar ginekologu.


Koreguoti mitybą

Gausus plaukų slinkimas yra rimta problema, todėl papildų ar šampūnų, liaudies priemonių naudojimas gali būti ne tik neefektyvus, bet ir pridaryti žalos. Jei alopecija yra dėl konkrečios priežasties, priemonės nuo plaukų slinkimo nebus efektyvios, nes šampūnas neprasiskverbia giliai į galvos odą. Gydytoja L. Martinėlė pasakoja, kad kai kurie pacientai išbandė ir liaudies priemones, pavyzdžiui, svogūno sultis. Taip galime sudirginti, išsausinti galvos odą, išprovokuoti kontaktinę alergiją. Kai kuriais atvejais plaukai ima slinkti dėl kažkokių sutrikimų kraujyje, mikroelementų trūkumo, tad svarbu atkreipti dėmesį į mitybą, atlikti kraujo tyrimus, užtikrinti, kad gauname reikiamą kiekį mūsų organizmui būtinų medžiagų. Taip pat reikia įvertinti, ar nėra kitų organizmo sistemos sutrikimų, nes ligos dažnai pasireiškia per plaukų slinkimą, gali būti susiję su anemija, skydliaukės sutrikimais“, – atkreipė dėmesį gydytoja L. Martinėlė.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos