vaistai.lt

Paaiškėjo netikėtas dalykas – štai kas iš tikro žudo mūsų ląsteles ir gerokai trumpina gyvenimą (259/0) 

Paaiškėjo netikėtas dalykas – štai kas iš tikro žudo mūsų ląsteles ir gerokai trumpina gyvenimąPasaulio mokslininkai jau seniai tiria žalingą elektroninių dalykėlių poveikį žmogaus organizmui.

Tačiau naujas tyrimas rodo, kad išmaniųjų telefonų ir televizorių skleidžiama mėlyna šviesa tiesiogine prasme iš mūsų ląstelių išsiurbia gyvybę, rašo „Express“.

Ankstesniuose tyrimuose mokslininkai nustatė, kad ilgalaikis prietaisų naudojimas sukelia apčiuopiamų sveikatos problemų, tokių kaip psichikos sutrikimai ar nutukimas. Dabar į šį ir taip nedžiuginantį sąrašą galima įtraukti ir ankstyvą senėjimą.

Mokslininkai eksperimentams jau seniai naudojo vaisines museles, nes jų cheminės signalinės medžiagos yra labiausiai panašios į žmonių. Naujame tyrime apie išmaniųjų prietaisų skleidžiamos mėlynos šviesos poveikį biologai taip pat daug dėmesio skyrė vaisinių muselių reakcijai. Gauti duomenys nedžiugina.

Integracinės biologijos specialistė Jadwiga Gibultowicz ir jos komanda iš Oregono valstijos universiteto išsiaiškino, kad ilgalaikis prietaisų mėlynos šviesos poveikis žymiai pakeitė vaisinių muselių ląstelių chemiją ir funkciją. Deja, ne į gerąją pusę.

Savo tyrime daktarė J. Gibultowicz vaisines museles suskirstė į dvi grupes: pirmoji grupė buvo veikiama mėlynos šviesos, antroji – laikoma absoliučioje tamsoje. Dėl to mokslininkai pastebėjo, kad pirmosios grupės muselėms padaugėjo pažeistų odos, riebalų ląstelių ir net jutimo neuronų. Antroje musių grupėje tokių pažeidimų nepastebėta.

Išsamiau ištyrę pirmosios grupės musių ląsteles, daktarė J. Gibultowicz ir jos komanda padarė išvadą, kad mėlyna prietaisų šviesa veikia normaliam funkcionavimui reikalingas ląsteles. Visų pirma, mokslininkai pastebėjo, kad sukcinato, reikalingo kiekvienos ląstelės gyvybei ir augimui, lygis tiriamiesiems padidėjo, o glutamato, atsakingo už neuronų ryšį, lygis, priešingai, sumažėjo. Visa tai rodo, jog dėl įtaisų mėlynos šviesos ląstelės negali normaliai funkcionuoti, o yra kupinos priešlaikinio senėjimo.

Dėl signalizuojančių cheminių medžiagų panašumo šio tyrimo rezultatai yra gana tinkami žmonėms. Mokslininkai pastebi, kad šiuolaikiniame pasaulyje žmonės didžiąją dienos dalį praleidžia prie programėlių, ar tai būtų telefonai, kompiuteriai ar televizoriai – toks mėlynos šviesos poveikis mūsų organizmui gerokai sutrumpina mūsų gyvenimą.

Parengta pagal:
Фокус

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos