vaistai.lt

Su COVID baigta? Nauji duomenys ir mokslininkų nuomonė (316/0) 

Su COVID baigta? Nauji duomenys ir mokslininkų nuomonėAr daugumai žmonių COVID-19 tapo pavojingesnis už gripą? Tai klausimas, kurį mokslininkai svarsto artėjant trečiąjai pandeminei žiemai. Apskaičiuota, kad pandemijos pradžioje COVID buvo 10 kartų mirtingesnis nei gripas, o tai sukėlė daugelio žmonių baimę.

„Mes visi klausėme: „Kada COVID atrodys kaip gripas?“ – sako Kalifornijos universiteto San Franciske infekcinių ligų specialistė dr. Monica Gandhi. „Aš sakyčiau: „dabar“.

M. Gandhi ir kiti tyrinėtojai teigia, kad dauguma žmonių šiandien turi pakankamą imunitetą (įgyto po vakcinacijos, infekcijos ar abiejų kartu), kad apsisaugotų nuo rimtų susirgimų COVID. Ir tai ypač aktualu, nes atrodo, jog OMIKRON variantas nesukelia ligos žmonėms taip, kaip ankstesnės padermės, sako M. Gandhi.

Taigi, COVID grėsmė daugeliui žmonių gerokai sumažėjo, o tai reiškia, kad jie gali gyventi savo kasdienį gyvenimą, teigia M. Gandhi, „taip, kaip jūs anksčiau gyvenote su endeminiu sezoniniu gripu“.

Tačiau vis dar yra daug skirtingų nuomonių šia tema. Nors COVID-19 grėsmė gali artėti prie gripo keliamo pavojaus, skeptikai abejoja, kad jis jau pasiekė tą tašką.

„Atsiprašau, aš tiesiog nesutinku“, – sako dr. Anthony Fauci, Baltųjų rūmų medicinos patarėjas ir Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto direktorius. „COVID-19  sunkumas, palyginti su gripu, yra tikrai gana ryškus. Ir potencialas nužudyti irgi gana žymus“.

Naujoji COVID sustiprinančioji dozė gali būti paskutinė, kurios jums prireiks metams, teigia federaliniai pareigūnai.

COVID vis dar žudo šimtus žmonių kiekvieną dieną, o tai reiškia, kad per ateinančius 12 mėnesių gali įvykti daugiau nei 125 000 papildomų COVID mirčių, jei mirtys tęsis tokiu tempu, pažymi A. Fauci. COVID-19 jau pražudė daugiau nei 1 milijoną amerikiečių ir tai buvo trečia pagrindinė mirties priežastis 2021 m.

Dėl blogo gripo sezono miršta apie 50 000 žmonių.

„COVID yra daug rimtesnė visuomenės sveikatos problema nei gripas“, – sako A. Fauci ir pažymi, kad tai ypač pasakytina apie vyresnio amžiaus žmonių grupę, kuriai kyla didžiausia rizika nuo šios ligos mirti.

Diskusijos dėl mirtingumo nuo COVID priklauso nuo to, kas laikoma mirtimi nuo COVID-19. Gandhi ir kiti tyrinėtojai teigia, kad kasdienis mirčių skaičius, priskiriamas COVID, yra perdėtas, nes daugelis mirčių, dėl kurių kaltinama liga, iš tikrųjų yra dėl kitų priežasčių. Kai kuriems dėl kitų priežasčių mirusių žmonių koronaviruso testas taip pat buvo teigiamas.

„Dabar nuosekliai matome, kad daugiau nei 70 % COVID hospitalizacijų patenka į šią kategoriją“, – sako dr. Shira Doron, Tufts medicinos centro infekcinių ligų specialistė ir Tufts universiteto medicinos mokyklos profesorė. „Jei visas jas skaičiuojate kaip hospitalizavimą, o tada tie žmonės miršta, ir jūs visus atvejus laikote mirtimi nuo COVID, tada gana smarkiai perskaičiuojate“.

Jei mirtys būtų klasifikuojamos tiksliau, kasdienis mirčių skaičius būtų artimesnis gripo aukų skaičiui įprastu sezonu, sako Sh. Doron. Jei tai tiesa, tikimybė, kad žmogus mirs užsikrėtęs COVID infekcija (vadinamasis mirtingumo rodiklis), būtų maždaug toks pat, kaip dabar sergant gripu, kuris yra maždaug 0,1 %, o gal net mažesnis.

Naujoje Ligų kontrolės ir prevencijos centrų ataskaitoje, paskelbtoje ketvirtadienį, mokslininkai bandė išfiltruoti kitas mirtis, kad ištirtų žmonių, hospitalizuotų „pirmiausia dėl COVID-19“, mirtingumo rodiklius. Jie nustatė, kad mirtingumas labai sumažėjo OMIKRON eroje, palyginti su DELTA laikotarpiu.

Tačiau A. Fauci teigia, kad sunku atskirti mirtis, kurios įvyko „dėl“ COVID, ir tų, kurias „sukelia“ COVID. Nustatyta, kad ši liga sudaro stresą daugeliui kūno sistemų.

„Koks skirtumas dėl to, kas serga lengvu staziniu širdies nepakankamumu, patenka į ligoninę ir suserga COVID, o vėliau miršta nuo gilaus stazinio širdies nepakankamumo?“, – klausia jis. „Ar tai su COVID, ar dėl COVID? COVID tikrai prisidėjo prie to.“

Antra priežastis, daugelio ekspertų vertinimu, jog mirtingumas nuo COVID tikriausiai yra mažesnis nei atrodo, yra ta, kad dabar nepranešama apie daugelį infekcijų, nes tyrimai atliekami namuose.

Mirtingumo rodiklis yra santykis – mirčių skaičius ir patvirtintų atvejų skaičius – taigi, jei yra daugiau faktinių atvejų, tai reiškia, kad individo mirties tikimybė yra mažesnė.

„Manau, kad pasiekėme tašką, kai asmeniui COVID kelia mažesnę hospitalizacijos ir mirties riziką nei gripas“, – sako Shira Doron.

Dr. Baltųjų rūmų COVID-19 reagavimo koordinatorius Ashish Jha sutinka, ypač todėl, kad vakcinos ir gydymas nuo COVID yra geresni nei nuo gripo.

„Jei šiandien sužinojote apie savo vakcinas ir naudojatės gydymu, jūsų tikimybė mirti nuo COVID yra maža. Rizika išlieka didelė pagyvenusiems ir silpniems žmonėms.“

Tačiau Jha pabrėžia, kad OMIKRON yra toks užkrečiamas ir užkrečia tiek daug žmonių, kad apskritai „gyvenimo lygiu kelia daug didesnę grėsmę Amerikos gyventojams nei gripas“, ir vis tiek gali sukelti daugiau mirčių.

Pavojus ypač didelis tiems, kurie nėra skiepyti ir nepersirgę. Kadangi COVID vis dar plačiai plinta, jie išlieka pažeidžiami dėl socialinio kontakto.

Nors jaunesni, sveiki žmonės kartais gali labai sunkiai susirgti ir net mirti nuo COVID, tai pasitaiko retai.

„Manau, kad labai svarbu, jog žmonės tiksliai suvoktų realybę, kad galėtų gyventi savo gyvenimą“, – sako Stenfordo universiteto infekcinių ligų specialistas daktaras Jake'as Scottas. „Jei jų rizikos vertinimus lemia arba daro įtaką šie pervertinti hospitalizavimo ir mirtingumo rodikliai, manau, tai yra problematiška.“

Kiti mokslininkai vis dar teigia, kad COVID išlieka daug pavojingesnis nei gripas.

„Kad ir kaip vartytumėte, niekada nebuvo atvejo, kad COVID-19 būtų švelnesnis už gripą“, – sako dr. Ziyad Al-Aly iš Vašingtono universiteto Sent Luise, kuris atliko tyrimus, lygindamas COVID su gripu.

„Niekada, niekada per pandemijos istoriją, per visus savo tyrimus nuo pat pradžių iki dabar nenustatėme, kad COVID-19 yra toks pat pavojingas kaip gripas“, – sako Al-Aly. „Tai visada buvo didesnė rizika“.

„Tikriausiai jausiuosi patogiau sakydamas kažką panašaus į „O, COVID yra panašus į gripą“, kai iš tikrųjų matome panašų modelį“, – sako Bostono Brighamo ir moterų ligoninės greitosios medicinos pagalbos gydytojas Jeremy Faustas. „Mes tarsi tik pradedame tai matyti”.

Daugelis taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad COVID gali padidinti ilgalaikių sveikatos problemų, tokių kaip ilgalaikis COVID, riziką.

„Net žmonės, kuriems yra lengvi ar vidutinio sunkumo COVID simptomai, gali užsikrėsti ilgai“, – sako A. Fauci. „Tai neįvyksta su gripu. Tai visiškai kitoks žaidimas su kamuoliu.“

Tačiau M. Gandhi taip pat abejoja tuo. Ji sako, kad didžioji dalis numatomos ilgalaikio COVID rizikos kyla iš žmonių, kurie sunkiai susirgo pandemijos pradžioje. Ir jei atsižvelgsite į tai, ilgalaikių sveikatos problemų rizika dėl COVID gali būti ne didesnė, nei nuo kitų virusinių infekcijų, tokių kaip gripas, sako ji.

„Tai buvo tikrai sunkus COVID, dėl kurio užsitęsė pandemija. Ir kadangi liga tapo švelnesnė, matome mažesnius ilgo COVID rodiklius“, – sako M. Gandhi.

Tiesą sakant, kai kurie ekspertai netgi baiminasi, kad šių metų gripo sezonas gali būti sunkesnis nei šios žiemos COVID antplūdis.

„Jei turėsime rimtą gripo sezoną ir jei OMIKRON variantai ir toliau sukels iš esmės lengvą ligą, ši ateinanti žiema gali būti daug blogesnė pagal gripo sezoną nei pagal COVID“, – sako dr. Williamas Schaffneris, Vanderbilto universiteto infekcinių ligų tyrinėtojas.

Parengta pagal:
npr.org

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos