vaistai.lt

Rugsėjo 22-oji – Tarptautinė diena be automobilio! (292/0) 

Rugsėjo 22-oji – Tarptautinė diena be automobilio!Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras informuoja, kad 2022 m. rugsėjo 22 d. Europos judumo savaitę užbaigia Tarptautinė diena be automobilio. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai ir žmonių sveikatai, skatinama prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo – bent šią dieną mieste išsiversti be automobilio, ieškoti kitų susisiekimo priemonių: eiti pėsčiomis, važiuoti dviračiu.

Pirmą kartą akcija „Mieste – be savo automobilio“ buvo surengta Prancūzijoje 1998 m., o 2000 m. ji jau vyko 760-yje Europos miestų. 2001 m. gruodžio 8 d. Berlyno aplinkosaugos akademijoje buvo įvertinti pirmųjų akcijų rezultatai ir pasirašyta visų akcijoje dalyvaujančių šalių aplinkos ministrų deklaracija, ją pasirašė ir Lietuva. Nuo tada rugsėjo 22-oji paskelbta Tarptautine diena be automobilio.

Susimąstyti apie tokį pokytį šiemet siekiama priversti net ir užkietėjusius automobilininkus, todėl Lietuvos gyventojai šią dieną kviečiami išbandyti tvarią ir patogią alternatyvą – visą ketvirtadienį (rugsėjo 22 d.) susisiekimo paslaugų platforma „Bolt“ dvylikoje Lietuvos miestų nemokamai suteiks 500 el. paspirtukų. Be to, Europos judumo savaitės metu paspirtukų entuziastai visoje šalyje gali varžytis specialiame iššūkyje, o rugsėjo 22 d. paaiškės trys daugiausia kilometrų „Bolt“ el. paspirtukais nuvažiavę paspirtukininkai.

Dieną be automobilio didmiesčiuose ir daugelyje kitų savivaldybių viešasis transportas keleivius veš nemokamai. Sostinėje bus rengiamos orientacinės varžybos ir kiti renginiai, keliose gatvėse bus uždarytas automobilių eismas.

Kad motyvacija persėsti iš automobilio ant dviračio būtų didesnė, JUDU ir „Neakivaizdinis Vilnius“ parengė beveik dešimt kilometrų besidriekiantį unikalų teminį dviračių maršrutą, kuriuo kviečiama į 700 metų jubiliejų pasitinkančią sostinę Europos judumo savaitės metu pažvelgti iš kitos perspektyvos – ant dviejų ratų. Rugsėjo 22 d. 18 val. teminį dviračių maršrutą bus galima išbandyti nemokamoje ekskursijoje su gidu. Į ekskursiją dviračiais vilniečiai kviečiami registruotis čia.

Jei norite keliauti savarankiškai, šį maršrutą galite rasti čia arba „Neakivaizdinio Vilniaus“ mobiliojoje programėlėje.

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras skatina rugsėjo 22 d. švęsti kartu ir po miestą keliauti viešuoju transportu, dviračiu ar paspirtuku!

Aira Jasalinytė-Rakauskienė,
Aplinkos sveikatinimo skyriaus vyriausioji specialistė,
Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras

Informacija iš:

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos