vaistai.lt

Pasaulinė širdies diena 2022 m. rugsėjo 29 d. – tegu širdimi susijungia sveikos ir sergančios širdys (262/0) 

Pasaulinė širdies diena 2022 m. rugsėjo 29 d. – tegu širdimi susijungia sveikos ir sergančios širdysHigienos instituto Sveikatos stiprinimo centras primena, jog rugsėjo 29-ąją Pasaulinės širdies federacijos iniciatyva minima Pasaulinė širdies diena. 2022 metų šūkis – „Tegu širdimi susijungia sveikos ir sergančios širdys!“ 

Pasaulinė širdies diena – tai pasaulinė kampanija, kurios metu pavieniai žmonės, šeimos, bendruomenės ir vyriausybės visame pasaulyje dalyvauja įvairiose veiklose, skatinančiose prisiimti atsakomybę už savo ir aplinkinių širdies sveikatą. Tai puiki proga pamąstyti, kaip geriausiai galime pasirūpinti savo širdies sveikata bei paskatinti visuomenę stengtis tai daryti dėl kitų žmonių sveikatos ir dėl savęs. Širdies ir kraujagyslių ligų mažinimas žmogui suteikia galimybę kuo ilgiau gyventi kokybišką gyvenimą.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena dažniausių mirties priežasčių. Nuo šios ligos kasmet pasaulyje miršta 18,6 milijonai žmonių. Lietuvos gyventojų mirties priežasčių struktūra jau daugelį metų nekinta: dominuoja trys pagrindinės mirties priežastys – kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai ir išorinės mirties priežastys. 2021 m. nuo kraujotakos sistemos ligų Lietuvoje mirė  iš viso 23 037 žmonės, tai sudarė 820,3 asmenų 100 tūkst. gyventojų arba 48,2 procentus visų mirusiųjų.

Širdies ir kraujagyslių ligas sukelia rūkymas, cukrinis diabetas, padidėjęs arterinis kraujas spaudimas, nutukimas, oro tarša. Šią ligą gali sukelti ir mažiau paplitusios priežastys, tokios kaip paveldėjimas, infekcinės ar kitos ligos. COVID-19 pandemijos metu širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės patyrė daug nerimo, jiems buvo didesnė rizika susirgti sunkesne ligos forma ir dėlto, kad  daugelis iš jų pandemijos metu vengė kreiptis į medikus.


Šiais metais minint Pasaulinę širdies dieną akcentuojami trys siekiai:

Siekis „Sujunkime širdis žmonijai“ kviečia atkreipti dėmesį į labai skirtingą pasaulyje sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Daugiau kaip 75 proc. mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų įvyksta žemo ir vidutinio pragyvenimo lygio šalyse. Susirgimų skaičių čia lemia reikiamos skubios pagalbos prieinamumas. Dalyvaudami pasauliniu lygmeniu inicijuotuose Pasaulinės širdies dienai skirtuose renginiuose, mes prisidedame prie informacijos apie šią ligą sklaidos, žmonių sąmoningumo kėlimo ir jų gyvensenos pokyčių.

Siekis „Sujunkime širdis gamtai“ nori atkreipti dėmesį į tai, kad oro tarša lemia 25 proc. visų mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų ir, kad kasmet dėl šios priežasties pasaulyje miršta apie 7 mln. žmonių. Kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie sveikesnės planetos kūrimo, ar tai būtų vienkartinės akcijos, kaip ėjimas pėsčiomis, važiavimas dviračiu vietoj kelionės automobiliu, ar tai būtų ilgalaikės vyriausybinėmis programos palaikančios švaraus oro teisinį reguliavimą.

Siekis „Sujunkime širdis dėl savo sveikatos“ atkreipia dėmesį į psichologinį stresą, kuris gali padvigubinti širdies infarkto riziką. Mankšta, meditacija ir kokybiškas miegas gali padėti sumažinti streso lygį. Atsispirdamas žalingiems įpročiams bei pasirinkdamas sveikatai palankias streso valdymo priemones, žmogus gali maksimaliai pagerinti savo širdies sveikatą.

Lietuvos širdies asociacija kviečia minėti Pasaulinę širdies dieną ir dalyvauti organizuojamuose renginiuose.

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras kviečia pasirūpinti savo širdies sveikata ir užsiregistruoti į Sveikatos stiprinimo programą, skirtą širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai programą. Ji yra skirta suaugusiems asmenims, turintiems širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos veiksnių bei visiems, siekiantiems sustiprinti savo sveikatą. Norintys dalyvauti programoje, turėtų kreiptis į savo savivaldybės visuomenės sveikatos biurą ar šeimos gydytoją. Programos metu organizuojami teoriniai ir praktiniai sveikos gyvensenos užsiėmimai, skirti mažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto riziką. Pastaraisiais metais programą baigė apie pusantro tūkstančio Lietuvos žmonių. Programos dalyviams užsiėmimai yra nemokami.

Daugiau informacijos gali suteikti Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro vyriausioji specialistė Aida Laukaitienė  el. paštu

 

Informacijos šaltiniai:
Sveikatos stiprinimo programa, skirta širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai
Higienos instituto Sveikatos informacijos centro leidinys „Mirties priežastys 2021"

Informacija iš:

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos