vaistai.lt

Nuoširdus pokalbis gali padėti labiau nei vaistai (122/0) 

Nuoširdus pokalbis gali padėti labiau nei vaistaiMinėdamos Pasaulinę psichikos sveikatos dieną ligonių kasos atkreipia dėmesį į vieną aktualiausių psichikos sveikatos problemų – neracionalų raminamųjų vaistų vartojimą. Šiaulių teritorinėje ligonių kasoje (TLK) veikiantis vaistų komitetas įspėja, kad neracionaliai vartojami raminamieji pacientams gali sukelti priklausomybę. 

Vaistų komiteto atstovų teigimu, raminamųjų ir migdomųjų vaistų neracionalus vartojimas Lietuvoje yra didelė problema. 1 iš 4 šalies gyventojų bent kartą gyvenime vartojo raminamuosius ir migdomuosius vaistus. Kas mėnesį parduodama apie 200 tūkst. šių vaistų pakuočių, taigi vartojimas 2–3 kartus lenkia Šiaurės regiono šalių vidurkį. Įprasta, bet liūdna praktika Lietuvoje – depresijos ir nerimo simptomus ilgus metus slopinti vaistais, ligai progresuojant toliau, užuot realiai ir veiksmingai gydant ją ankstyvame etape.

Pasak Šiaulių TLK specialistų, raminamieji vaistai didina nerimastingumą, tikimybę nukristi ir patirti kaulų lūžius, blogina kognityvines funkcijas, didina Alzheimerio ligos riziką. Nors šios grupės vaistai turėtų būti skiriami ne ilgesniam nei 12 savaičių kursui, dažni atvejai, kai pacientų gydymas šiais vaistais tęsiamas metų metus ar net dešimtmečius.

Ligonių kasos kompensuoja ne tik vaistus, bet ir paslaugas, kurios padeda gydyti psichikos sveikatos sutrikimus. Psichoterapija, kitaip nei medikamentinis gydymas, pacientui padeda suprasti jo ligos atsiradimo, vystymosi ir simptomų atsikartojimo mechanizmus bei skatina juos keisti. Taigi, psichoterapija išmoko pacientą ligos įveikimo ir kovos su simptomais būdų, užtikrindama ilgalaikį efektą.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokama už 30 individualios arba šeimos psichoterapijos seansų vienam pacientui per kalendorinius metus. Gydytojo sprendimu šie seansai gali būti pratęsti, papildomai skiriant ne daugiau kaip 10 individualios arba šeimos psichoterapijos seansų. Visgi, pastebima, kad ši paslauga vis dar gana retai pasiūloma pacientams.

Ligonių kasų specialistai primena, kad žmogaus gyvenimo kokybė tiesiogiai priklauso nuo psichikos sveikatos. Tai – ir gera savijauta, ir stabili emocinė bei dvasinė būsena, leidžianti žmogui džiaugtis gyvenimu. Medikai sutinka, kad kartais nuoširdus pokalbis ir palaikymas, kai žmogus patiria emocinių sukrėtimų, gali padėti ligoniui labiau nei medikamentinis gydymas.

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos