vaistai.lt

Klausiate – atsakome: ar reikia pirktines šaldytas uogas apdoroti prieš vartojimą? (497/0) 

Klausiate – atsakome: ar reikia pirktines šaldytas uogas apdoroti prieš vartojimą?Pasibaigus lietuviškų uogų derliui, prekyboje pasirodo vis daugiau šaldytų uogų įvežtų iš svetur. Tačiau, ar žinojote, jog įvežtas iš užsienio šalių, šaldytas uogas reikia tinkamai apdoroti prieš jas suvartojant? Pasaulyje per maistą plintančių virusų protrūkiai dažnai siejami su šaldytomis uogomis, todėl VMVT specialistai primena ir atkreipia dėmesį, kaip reikėtų jas taisyklingai apdoroti, jog būtų išvengta sveikatos sutrikdymo rizikos.

Patekę virusai ant šviežių uogų išlieka gyvybingi visą jų šaldymo laikotarpį.  Virusai į uogas gali patekti per užterštą vandenį, nes šaldymo procesas išlaiko virusų gyvybingumą ir užkrečiamumą, todėl neapdorojus šaldytų uogų, gali padidėti rizika susirgti noro ar hepatito A virusu.  Jeigu po atšildymo uogos iškart vartojamos jų nepakaitinant ar per mažai pakaitinant, virusai nesunaikinami.

Nusipirkus šaldytas uogas ir (ar) išsitraukus jas iš šaldiklio, įdėkite jas į verdantį vandenį ir pavirinkite bent 1 minutę. Atlikus šią procedūrą, uogos tampa saugiomis vartoti. Svarbu atkreipti dėmesį, jog paruoštos – atšildytos uogos turi būti suvartotos per vieną parą nuo atšildymo, todėl atšildykite tiek uogų, kiek suvartosite tuo metu. Pakartotinai užšaldyti jau atšilusių uogų nerekomenduojama, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, kurie taip pat gali būti pavojingi sveikatai.

Nors, jeigu uogos ir atrodo švarios, tai dar nereiškia, kad taip yra. Ligų sukėlėjai su nuotekomis gali patekti į dirvą ir taip užteršti maisto produktus patogeninėmis bakterijomis, virusais, parazitais, todėl laikydamiesi asmens higienos bei tinkamai prižiūrėdami ir ruošdami maisto produktus, galime apsisaugoti nuo per maistą plintančių infekcijų!

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos