vaistai.lt

Kur ir kokios privalo būti patalpos kūdikiams žindyti ir pervystyti (299/0) 

Kur ir kokios privalo būti patalpos kūdikiams žindyti ir pervystytiJau tapo įprasta, kad prekybos ar pramogų centruose atėjus maitinimo ar sauskelnių keitimo laikui lankytojai su kūdikiais ieško tam skirtų patalpų. O gal visgi tam pakaktų tualetų patalpų? Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kokiuose pastatuose privalo būti įrengtos patalpos kūdikiams žindyti ir pervystyti ir kokios jos turi būti, kad jomis naudotis būtų patogu, o svarbiausia – saugu.  

Reikalavimai įrengti patalpas kūdikiams žindyti ir pervystyti privalomi juridiniams ir fiziniams asmenims, projektuojantiems, statantiems, rekonstruojantiems ar kapitališkai remontuojantiems šiuos viešojo naudojimo pastatus: prekybos paskirties pastatus, kurių prekybos salių plotas didesnis kaip 2000 kv.m; administracinės paskirties pastatus, kurių pagrindinis plotas didesnis kaip 2000 kv.m; kultūros paskirties pastatus, skirtus viešiesiems pramoginiams renginiams (teatrus, kino teatrus, kultūros namus), kai pastato pagrindinis plotas didesnis kaip 2000 kv.m; mokslo paskirties pastatus, skirtus profesinei ar aukštajai mokyklai, kai pastato pagrindinis plotas didesnis kaip 2000 kv.m; miesto teritorijoje esančiuose transporto paskirties pastatus: oro uostus, geležinkelio, autobusų keleivių stoties pastatus.

Pagal reikalavimus, kurie patvirtinti Sveikatos apsaugos ministro įsakymu (https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/42d665e0ec5111e3abf5c17841df37a3?jfwid=), kūdikiams žindyti ir pervystyti skirtos patalpos negali būti įrengtos tualetų patalpose. Jos turi būti pakankamai erdvios, kad užtektų vietos kūdikio vežimėliui, o durų plotis turi būti toks, kad su vežimėliu būtų galima lengvai įvažiuoti – ne mažiau kaip 100 cm. Duryse turi būti įmontuotas fiksavimo mechanizmas.

Labai svarbu šiose patalpose palaikyti tinkamą temperatūrą, kadangi jose kūdikiai ne tik žindomi, bet ir pervystomi. Specialistai atkreipia dėmesį, kad patalpoje turi būti ne žemesnė nei 20 oC oro temperatūra. Jeigu patalpa nėra vėdinama natūraliai, turi būti įrengta mechaninė vėdinimo sistema.

Nėra nustatyta reikalavimo, kad patalpose kūdikiams žindyti ir pervystyti būtinai turi būti langas, tačiau, jeigu jis yra, turi būti įrengtos ir apsaugos nuo tiesioginių saulės spindulių priemonės, pavyzdžiui, užuolaidos, žaliuzės. Na, o jeigu lango nėra, dirbtinio apšvietimo lygis turi būti ne mažesnis kaip 100 lx.

Be abejo, šaltas ir karštas vanduo, yra būtinas šiose patalpose. Labai svarbu, kad vanduo atitiktų Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ reikalavimus.

Patalpose kūdikiams žindyti ir pervystyti turi būti tam skirta įranga: pervystymo stalas, 2 kėdės su atlošais ir ranktūriais, praustuvė (pakankamo dydžio, kad būtų galima apiprausti kūdikį), skysto muilo ir jo dozatorius, dezinfekcinės priemonės rankoms bei pervystymo stalo paviršiui dezinfekuoti ir jos dozatorius, popierinių rankšluosčių ar servetėlių, atliekų surinkimo talpa su pedalu ir dangčiu, kabykla viršutiniams drabužiams.

Svarbu, kad baldai ir įrenginiai būtų saugūs, tvarkingi, pagaminti iš lengvai valomų, drėgmei ir dezinfekcinėms priemonėms atsparių medžiagų. Sienų ir grindų paviršiai turi būti lygūs, lengvai valomi, atsparūs drėgmei, dezinfekcinėms priemonėms.

Pastatuose, kurie statyti iki šių reikalavimų įsigaliojimo bei nebuvo renovuoti ar rekonstruoti, tokios patalpos gali ir nebūti, kadangi jos įrengimas nebuvo privalomas.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos