vaistai.lt

Minint pasaulinę kiaušinių dieną, dar kartą apie kiaušinio naudą bei jo vartojimo ypatumus (390/0) 

Minint pasaulinę kiaušinių dieną, dar kartą apie kiaušinio naudą bei jo vartojimo ypatumusKiaušinius žmonės vartoja jau tūkstančius metų, tai yra vienas populiariausių maisto produktų visame pasaulyje, kurį rastume daugumos mūsų namų šaldytuvuose. Minint praėjusią pasaulinę kiaušinių dieną, VMVT specialistai primena apie šio maisto produkto naudą bei teikia informaciją, į ką atkreipti dėmesį prieš perkant kiaušinius bei jų laikymo sąlygas.

Kiaušiniai yra vienas maistingiausių maisto produktų. Vidutinio dydžio kiaušinyje galima rasti ~ 75 proc. vandens, po 12 proc. baltymų ir riebalų (lipidų), vitaminų ir mineralinių medžiagų, trynyje – geležies, vitaminų A ir D, fosforo, kalcio, tiamino ir riboflavino, baltyme – vertingų aminorūgščių, natrio, sieros, chloro, kalio, B grupės vitaminų. Tačiau, kiaušiniuose taip pat galima rasti ir cholesterolio, kurio didesnis kiekis nerekomenduojamas maisto racione. Kita vertus, kiaušinyje daug amino rūgšties – cholino, kuris trukdo cholesteroliui kauptis ant kraujagyslių sienelių.


Nuo ko priklauso kiaušinių kokybė ir maistinė vertė?

Moksliniais tyrimais patvirtinta, jog narvuose laikomų vištų kiaušiniuose yra keliais gramais mažiau baltymų, negu laisvai ir ant kraiko laikomų vištų. Laisvai laikomų vištų kiaušiniuose, palyginti su kitais, yra daugiau jodo, šiek tiek mažiau vitaminų A ir E, bet daugiau vitamino D ir biotino. Todėl galima daryti išvadą, kad kiaušinio maistinė vertė daugiausia priklauso nuo to, ką vištos lesa.

Kiaušinių kokybė ir maistinė vertė taip pat priklauso ir nuo nuo jų šviežumo, todėl norėdami gauti šviežesnį ir vertingųjų maistinių savybių išsaugojusį kiaušinį – rinkitės vietinius, nedideliais atstumais vežtus ir per dieną ar dvi prekybininkų lentynas pasiekiančius kiaušinius. Lietuvos vartotojai gali pasirinkti ir tų gamintojų produkciją, kurie savo ūkiuose įdiegę pažangius gerovės standartus atitinkančius paukščių auginimo metodus, ir naudoja lesalus be genetiškai modifikuotų organizmų, paukščių auginimo cikle nenaudoja antibiotikų ir pan.


Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius?

* galiojimo datą – parduotuvėse kiaušiniai gali būti parduodami iki 21 dienos nuo padėjimo,

* perkant kiaušinius, atkreipkite dėmesį į galiojimo datą, kuri yra pateikiama ant produkto pakuotės. Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas 28 dienos – tiek laiko kiaušiniai išlaiko savo vertingiausias savybes,

* perkant neženklintus kiaušinius iš smulkiųjų ūkininkų pasiteiraukite, kiek vištų laiko, ir turėkite galvoje, kad dauguma vištų deda po vieną kiaušinį kas 24–26 val., 

* įvertinkite kiaušinių išvaizdą – ar jie švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo. Ant šviežio kiaušinio lukšto yra natūrali matinės spalvos apsauginė plėvelė, kuri saugo kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo. Senų kiaušinių paviršius tampa blizgus, ypač į tai būtina atkreipti dėmesį perkant kiaušinius turgavietėje. 

* Tinkamiausias vartoti kiaušinis -  praėjus 24 val. po padėjimo, kadangi pirmą parą kiaušinis turi subręsti ir geriausias iki 9 paros. Įdomus faktas, jog ES teisės aktai numato, kad tokie kiaušinai gali būti ženklinami su žodžiu ,,ekstra“ arba ,,ekstra švieži“, tačiau Lietuvoje, kiaušinių gamintojai šiuo metu tokių kiaušinių nesiūlo.


Kiaušiniai taip pat paženklinami tam tikru kodu, todėl primename ant kiaušinių esančių raidžių ir skaičių kombinacijų paaiškinimą:

ant kiaušinių esančių raidžių ir skaičių kombinacijų paaiškinimas


Įsigytų kiaušinių kokybė ir jų tinkamumo vartoti laikas priklauso nuo laikymo sąlygų ir temperatūros, kuo temperatūra aukštesnė, tuo kiaušinių trumpesnis tinkamumo vartoti terminas. Labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, kad ant kiaušinio lukšto nesusidarytų drėgmės kondensatas. Klaida, kurią daro dažnas – nusipirkus kiaušinius, jų plauti nereikia. Vanduo pažeidžia apsauginę lukšto plėvelę, kuri dalinai apsaugo kiaušinį nuo ant lukšto buvusių mikroorganizmų patekimo, todėl nuplovus kiaušinį sutrumpinsite jo galiojimo laiką. Kiaušinius privaloma plauti tik prieš juos naudojant maistui, tiek maisto gamybos įmonėse, tiek namų sąlygomis.  Kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve, nes taip lėtėja bakterijų dauginimasis ir augimas ant lukšto, tai sumažina ar padeda išvengti jų patekimo į kiaušinį. Kiaušinius laikykite gamintojo pakuotėje – žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu, o pakuotė gali būti ir informaciniu šaltiniu, sekant kiaušinių gamintojų nustatytą galiojimo terminą.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos