vaistai.lt

Soliariumą rinkitės atsakingai – pasikonsultuokite su gydytoju (698/0) 

Soliariumą rinkitės atsakingai – pasikonsultuokite su gydytojuŠaltuoju metų laiku, trūkstant natūralių saulės spindulių, soliariumai tampa vis populiaresni tarp įdegį mėgstančių žmonių. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai primena, kad prieš lepinantis dirbtiniais saulės spinduliais, pirmiausia reikėtų pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju dėl odos tipo, vartojamų vaistų, galimos organizmo reakcijos į ultravioletinę spinduliuotę, ir pataria, į ką būtina atkreipti dėmesį, renkantis soliariumą.


Soliariumai rekomenduojami ne visiems

Apsilankius soliariume pirmiausia Jums turi būti suteikta informacija apie saugų naudojimąsi juo – gerai matomoje vietoje turi būti pateikta įrangos naudojimo instrukcija lietuvių kalba, deginimosi soliariume taisyklės, informacija apie  rekomenduojamą deginimosi trukmę, nesaikingo deginimosi pasekmes bei apie tai, kada reikėtų atsisakyti naudotis soliariumu.

NVSC specialistai primena, kad soliariumu neturėtų naudotis I ir II odos tipo savininkai, daug apgamų, strazdanų turintys asmenys, taip pat tie, kurie praeityje buvo stipriai nudegę saulėje. Soliariumo paslaugos nerekomenduojamos ir besilaukiančioms moterims, piktybinių odos pakitimų turintiems, taip pat odos vėžiu sirgusiems asmenims. Visas sąrašas būklių, kada reikėtų atsisakyti soliariumo, Jums turėtų būti pateiktas apsilankius soliariume. 

Ypatingą dėmesį norėtume atkreipti į nesaikingo deginimosi soliariume pasekmes, tarp kurių paminėtini ne tik odos nudegimai, priešlaikinis odos senėjimas, bet ir akių pažeidimai, imuninės sistemos susilpnėjimas, piktybiniai odos pakitimai, odos vėžys. Todėl raginame atsakingai laikytis deginimosi soliariume taisyklių: pirmą kartą degintis ne ilgiau kaip 10 min., naudotis soliariumu ne daugiau kaip du kartus per savaitę, ne daugiau kaip 30 kartų per metus, tarp seansų daryti ne trumpesnę kaip 48 val. pertrauką ir kitų.

Svarbu nepamiršti, kad soliariumų paslaugomis galima naudotis tik sulaukus 18 metų. Jei paslaugos teikėjui kyla abejonių dėl amžiaus, jis turi teisę paprašyti pateikti amžių liudijantį dokumentą.


Paslaugos turi būti saugios

Soliariumų paslaugos Lietuvoje gali būti teikiamos tik turint šiai veiklai leidimą-higienos pasą, kuris liudija, kad paslaugos atitinka nustatytus sveikatos saugos reikalavimus. NVSC specialistai ragina pasitikrinti, ar Jūsų lankomas soliariumas turi leidimą-higienos pasą, tai galima padaryti apsilankius NVSC interneto svetainėje adresu: https://nvsc.lrv.lt/lt/isduoti-leidimai-higienos-pasai.

Specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad saugu naudotis tik tokiu soliariumu, kurio įranga techniškai tvarkinga, naudojama pagal gamintojų rekomendacijas ir prižiūrima pagal nustatytus reikalavimus. Be to, paslaugos teikėjas turi kruopščiai rūpintis švara, kad nekiltų užkrečiamųjų ligų grėsmė – soliariumų gultai ir apsauginiai akiniai turi būti valomi dezinfekcinėmis priemonėmis po kiekvieno paslaugos vartotojo.  

Reikalavimus soliariumams nustato Lietuvos higienos norma „Soliariumai. Sveikatos saugos reikalavimai“, su kuria galima susipažinti paspaudus šią nuorodą.

Jeigu pastebite, kad soliariumo įranga netvarkinga, nesilaikoma higienos reikalavimų  ar pastebite kitų pažeidimų, nedelsdami informuokite apie tai paslaugos teikėją ir reikalaukite saugios paslaugos. Nesulaukus tinkamos reakcijos, apie galimai nesaugią paslaugą galima pranešti NVSC, kuris įvertins paslaugos teikimo sąlygas ir nustatęs pažeidimų įpareigos paslaugos teikėją juos pašalinti.  

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos