vaistai.lt

Ligonių kasos: antibiotikai – tik atlikus tyrimą ir nustačius ligos sukėlėją (217/0) 

Ligonių kasos: antibiotikai – tik atlikus tyrimą ir nustačius ligos sukėlėjąMinėdamos Pasaulio supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitę, ligonių kasos primena, kad atsparumas antimikrobinėms medžiagoms atsiranda tada, kai bakterijos pasikeičia ir nebereaguoja į vaistus. Todėl tampa sunkiau gydyti jų sukeltas įprastas infekcijas, daugėja sunkių ligų, didėja infekcijų plitimo ir mirties rizika.

Nors medikų bendruomenei gerai žinoma, kad antibiotikais gydomi tik bakteriniai susirgimai, o virusų šie vaistai neveikia, deja, vis dar nepavyksta išvengti perteklinio antibiotikų vartojimo. Tai didina mikrobų atsparumą ir kelia grėsmę visuomenei, kad ateityje šie vaistai taps nebeveiksmingi. 

Šiaulių teritorinėje ligonių kasoje (TLK) veikiantis Vaistų komitetas, siekdamas skatinti racionalų antibiotikų vartojimą, savo veiklos zonoje vykdo kompensuojamųjų antibakterinių vaistų skyrimo vaikams stebėseną. Ypač atidžiai stebimos tos asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ), kuriose antibiotikų vaikams išrašoma daugiausia. Informacijos apie racionalų antibiotikų vartojimą sklaida jau padėjo pasiekti gerų rezultatų – pastaruoju metu kelis kartus sumažėjo antibiotikų paskyrimų vaikams iki vienerių metų. 

Šiaulių TLK Vaistų komitetas atlieka stebėseną, kiek Šiaulių ir Telšių apskričių ASPĮ 2–7 metų vaikams išrašoma receptų antibiotikams ir kiek atliekama greitųjų streptokoko antigeno nustatymo testų. Atkreiptas dėmesys, kad kai kuriose įstaigose išrašyta šimtai receptų, o testas, padedantis tiksliai nustatyti bakterinės kilmės infekcijos sukėlėją – streptokoką, atliktas vos keliems vaikams. Konstatuota, kad pastarasis testas vis dar atliekamas per retai, nors šis tyrimas, kaip skatinamoji priemonė, kompensuojamas ligonių kasų. 

Šiaulių TLK Vaistų komitetas nustatė, kad po antibiotikų, ypač plataus spektro, paskyrimo vaikams pirmaisiais jų gyvenimo metais, didėja infekcijos pasikartojimo rizika. Plataus spektro antibiotikais gydyti vaikai vėlesniais savo gyvenimo metais būna mažiau atsparesni infekcinėms ligoms ir dažniau patenka į ligonines.

Šiaulių TLK Kontrolės skyriaus vedėja, Vaistų komiteto narė Dalia Ozolienė ragina kuo racionaliau skirti ir vartoti antibakterinius vaistus. „Antibiotikai turi būti vartojami labai tikslingai ir tik tada, kada reikia. O jeigu įmanoma – geriau apsieiti be antibiotikų ir tausoti organizmą. Jeigu gydytojas skiria antibiotiką, turi būti tikras, kad būtent šio vaisto reikia. Siauro spektro antibiotikai – saugesni“, – pabrėžia specialistė. 

Ar reikalingi antibiotikai ir kokie, padeda nustatyti C reaktyvaus baltymo (CRB) tyrimas, greitasis streptokoko antigeno nustatymo testas ir mikrobiologinis tyrimas (pasėlio paėmimas). Todėl medikai turėtų skirti vaistus tik atlikę tyrimus ir nustatę ligos sukėlėją.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos