vaistai.lt

Klausiate – atsakome: ar gali mėsos gaminiuose būti glitimo (gliuteno)? (301/0) 

Klausiate – atsakome: ar gali mėsos gaminiuose būti glitimo (gliuteno)?Lankydamiesi maisto prekių parduotuvėse, vartotojai ant kai kurių mėsos gaminių pakuočių pastebi užrašą „Gluten free“. Daugelis tokį ženklinimą atpažįsta ant gaminių pagamintų iš grūdinių kultūrų, todėl neretai kyla klausimas ar gali mėsos gaminiuose būti glitimo ir kokiu būdu jis gali susidaryti?

VMVT specialistai teigia, dažniausiai būna maišomos dvi sąvokos, tokios kaip: glitimas ir gliutenas. Gliutenas yra glitimo sudedamoji dalis. Apie tai, jog maisto produktuose nėra glitimo arba yra mažesnis jo kiekis, produkto gamintojas ant pakuotės turi nurodyti „Be glitimo“ arba angliškai „Gluten free“, tačiau nėra klaida ir pažeidimas nurodant ir „Be gliuteno“.

Specialistai informuoja jog šviežia mėsa, tokia kaip: jautiena, paukštiena (vištiena, kalakutiena ir kt.), triušiena, ėriena ir kiauliena -  yra be glitimo. Mėsoje natūraliai nėra gliuteno, nebent mėsa yra apibarstoma gliuteno turinčiu maistu, pabarstais. Į mėsą gliutenas taip pat gali patekti su marinatais, padažais ir pan.  Į mėsos gaminius, faršą glutenas gali būti įdedamas su kviečių, miežių, rugių skaidulomis, dekstrinais, skonio pagerintojais arba patekti kryžminės taršos būdu, gamybos metu.

Svarbu žinoti, jog ant pakuotės naudojant užrašą, teigiantį, kad produktas yra „Be gliuteno“ („Gluten free“), gamintojas prieš naudodamas tokį teiginį, privalo atlikti  laboratorinius tyrimus, įrodančius, kad gliuteno kiekis, ne didesnis kaip 20mg/kg. Taip pat, gamintojas  gamybos metu  privalo laikytis kryžminės taršos prevencijos.

Jeigu gamintojas, naudojantis teiginį „Be gliuteno“ ( „Gluten free“) kompetentingai institucijai  negali pateikti teiginio pagrįstumą įrodančių tyrimų, teiginio naudojimas skaitomas pažeidimu arba jei sudedamųjų dalių sąraše yra nurodyta gliuteno turinčių medžiagų, o ant pakuotės yra nurodoma, jog produktas yra „Gluten free“ – tai taip pat yra pažeidimas.

Daugumoje mėsos gaminių nėra gliuteno, tačiau, VMVT ragina prieš perkant būtinai perskaityti etiketes ir patikrinti ar produkte nėra pridėtų gliuteno turinčių ingredientų. Visos į mėsos gaminį  įdėtos sudedamosios dalys privalo būti nurodomos sudedamųjų dalių sąraše.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos