vaistai.lt

Kada vykti į skubios pagalbos skyrių patyrus traumą slidžioje gatvėje? (432/0) 

Kada vykti į skubios pagalbos skyrių patyrus traumą slidžioje gatvėje?Kasmet, iškritus pirmajam sniegui, apledėjus šaligatviams, nepavyksta išvengti skaudžių traumų. Ką daryti joms ištikus, kada vykti į skubiosios pagalbos skyrių, o kada pakaks šeimos gydytojo konsultacijos?

Atsako Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos gydytojas Audrys Kukulskis.

Šiuo metų laiku ypač padaugėja rankų traumų, nes krisdami žmonės mėgina saugotis atsiremdami būtent jomis. O kaip nukristi „teisingai“? Svarbiausia paslydus ir krentant rankas priglausti prie kūno arba jomis saugoti galvą. Stengtis kristi ant šono ar sėdmenų, kiek įmanoma labiau atsipalaidavus.

Kaip žinoti, ar paslydus ir susimušus reikia vykti į skubiosios pagalbos skyrių? Pagrindinis kriterijus turėtų būti sutrikusi traumuotos galūnės funkcija. Pavyzdžiui, po traumos visai nebegalite priminti kojos ar judinti rankos, o gal matote jų deformaciją. Taip pat svarbu vykti į skubiosios pagalbos skyrių tuo atveju, jeigu iškart ištinka labai stiprus skausmas ir įtariate, jog galūnė lūžo.

Kita vertus, jeigu skausmas įsibėgėja labai pamažu, galima įtarti sumušimus ar patempimus, kuriems skubios pagalbos nereikia. Sumušimų bei patempimų išprovokuotas skausmas piką pasiekia ne iš karto, neretai – tik kitą dieną. Jeigu nugriuvus, pasitempus, susitrenkus atsistojate ir nueinate savais keliais, tačiau kitą dieną jums stipriau skauda, tinsta, mėlynuoja, lūžis mažai tikėtinas, o iškilus klausimų galite pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.

O jeigu nusprendėte pabūti namuose, svarbu užtikrinti sumuštos galūnės ramybę, pavyzdžiui, susimušus koją kuo mažiau vaikščioti. Tai pat svarbu pagal galimybes laikyti sumuštą galūnę pakeltą – ranką parištą, o koją atsisėdus pakelti aukščiau, kad tinimas nestiprėtų. Pirmąsias tris dienas po traumos patartina sumuštą vietą šaldyti 3-4 kartus per dieną, po 15 minučių. Šaldydami su ledu, jo nedėkite tiesiai ant kūno, bet įvyniokite į audeklą, kad nenušaltų oda. Galiausiai galite naudoti priešuždegiminius vaistus nuo skausmo, pavyzdžiui, ibuprofeną.

Nugriuvus taip pat kai kada susimušama galva. Jeigu patyrę galvos traumą praradote sąmonę, prasidėjo stiprūs galvos skausmai, pykinimas, galvos svaigimas –nedelsdami kreipkitės į skubios pagalbos skyrių. Patyrus galvos traumą turėtų atvykti pasitikrinti ir visi, turintys susijusių gretutinių ligų, ypač vartojantys kraują skystinančius vaistus, bei vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos