vaistai.lt

Sergančiųjų daugėja: pasirūpinkite patikimiausia apsauga – skiepais (208/0) 

Sergančiųjų daugėja: pasirūpinkite patikimiausia apsauga – skiepaisNacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis Lietuvoje per savaitę dar padidėjo. Pastarąją savaitę bendras sergamumo minėtomis ligomis rodiklis siekė 900,9 atvejo 100 tūkst., ankstesniąją savaitę (lapkričio 14–20 d.) jis buvo mažesnis – 707,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Palyginus 46-osios ir 47-osios šių metų savaitė duomenis, matyti, kad padidėjo tiek gripo, tiek ŪVKTI, tiek COVID-19 ligos atvejų skaičiai.

Praėjusią savaitę mažiausias sergamumo šiomis ligomis rodiklis užfiksuotas Utenos apskrityje, o didžiausias – Kauno apskrityje.

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse 

Pastarąją savaitę 21 pacientas, iš kurių 16 priklausė 0–17 m. amžiaus grupei, dėl gripo buvo paguldytas į ligonines, lapkričio 14–20 d. į ligonines pateko 18 asmenų, iš jų 16 – iki 17 metų amžiaus.

Primename, kad Lietuvos apskričių ir kiekvieno jų rajono sergamumo rodiklius galima rasti ČIA

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 46 sav. ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 123 ėminiai, iš kurių 9-uose ėminiuose buvo aptiktas A tipo gripo virusas (visi A(H3)), 1-ame – B tipo gripo virusas ir 10-yje –  respiracinis sincitinis virusas (RSV).

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2019 m.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2019 m.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 46-ą metų savaitę iš 42 698 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 2 436 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė 96 proc.,  B tipo – 4 proc.).

Europos savaitiniai duomenys  apie nustatytus gripo virusus pagal tipą 2022–2023 m. sezonu

Europos savaitiniai duomenys  apie nustatytus gripo virusus pagal tipą 2022–2023 m. sezonu

Informacija pasiekiama adresu https://flunewseurope.org/VirusCharacteristics

NVSC specialistai primena, kad skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Nemokamai nuo gripo pasiskiepyti gali rizikos grupėms priklausantys asmenys: 65 m. ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys globos ir slaugos įstaigose ar sergantys lėtinėmis ligomis, tarp jų ir vaikai, taip pat sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

„Dar tikrai nevėlu skiepytis nuo sezoninio gripo, nes sergamumo pikas dažniausiai būna sausio–vasario mėn., tad jeigu dar nesuspėjote pasiskiepyti, turite galimybę tai padaryti, kad artėjančias gražiausias metų šventes sutiktume saugiai“, – atkreipia dėmesį NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Giedrė Aleksienė.

Gripo sezono metu svarbu nepamiršti kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, pasirūpinti patalpų švara, nes greičiausiai infekcija plinta mažose, prastai ventiliuojamose patalpose, todėl žiemą jas būtina nuolat vėdinti ir valyti. Taip pat svarbu nepamiršti priemonių, stiprinančių imuninę sistemą: pilnavertiškai maitintis, aktyviai leisti laisvalaikį, laikytis darbo-poilsio režimo.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos