vaistai.lt

Daugėja susirgimų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis: kada skelbiama epidemija? (340/0) 

Daugėja susirgimų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis: kada skelbiama epidemija?Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) primena, kad per pastarąsias savaites (palyginus 46-osios ir 47-osios šių metų savaičių duomenis), Lietuvoje išaugo ir gripo, ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI), ir COVID-19 ligos atvejų skaičiai. Bendras sergamumo šiomis ligomis rodiklis auga, tačiau situacija atidžiai vertinama ir kol kas nėra jokių rodiklių, kurie verstų sunerimti.

Praėjusią savaitę didžiausias sergamumo minėtomis ligomis rodiklis buvo užfiksuotas Kauno apskrityje, mažiausias – Utenos apskrityje.

 

Kai kuriose savivaldybėse sergamumas perkopė 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų

Praėjusią savaitę (lapkričio 21–27 d.) Kazlų Rūdoje ir Jurbarko rajone buvo užfiksuoti didžiausi sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 ligos rodikliai. Kazlų Rūdos savivaldybėje sergamumo rodiklis siekė 1993 atvejus 100 tūkst. gyventojų, Jurbarko rajone – 1518,40 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Primename, kad Lietuvos apskričių ir kiekvieno jų rajono sergamumo rodiklius galima rasti ČIA

 

Kada rekomenduojama skelbti epidemiją?

Gripo ir (ar) COVID-19 ligos epidemiją savivaldybėje rekomenduojama skelbti, kai pagal gripo, COVID-19 ligos ir ŪVKTI epidemiologinės priežiūros ir kitus duomenis, toje savivaldybėje suminis sergamumo gripu, COVID-19 ligos ir ŪVKTI rodiklis viršija 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per savaitę. Tačiau, priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į papildomus kriterijus: vertinant sergamumą kaip epideminį, atsižvelgiama į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką bei kitus epidemiologinius ypatumus (hospitalizacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumo dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos dinamika savivaldybėje ar regione, teigiamų tyrimų proporcija tarp visų atliktų tyrimų ir kt.). Sprendimą dėl epidemijos skelbimo savivaldybėje priima savivaldybės administracijos direktorius, siūlymą skelbti epidemiją teikia NVSC, įvertinęs epidemiologinę situaciją.

Paskelbus epidemiją, būtų taikomos šios infekcijų plitimą ribojančios priemonės: laikinas ugdymo įstaigų veiklos ribojimas, skelbiant infekcijų plitimą ribojantį režimą (IPRR); laikinas masinių renginių ribojimas (renginių atšaukimas ar žiūrovų skaičiaus ribojimas); pacientų srautų atskyrimas gydymo ir socialinės globos įstaigose, asmens sveikatos priežiūros paslaugų sergantiesiems gripu ar COVID-19 liga teikimo namuose organizavimas, pacientų ir socialinės globos įstaigų gyventojų lankymo ribojimas.


Kada gali būti skelbiamas IPRR ugdymo įstaigoje?

IPRR gali būti skelbiamas gripo ir (ar) COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epidemijos laikotarpiu ir atskirais atvejais, kurie vertinami atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją apskrityje, savivaldybėje, įstaigoje, – ne epidemijos laikotarpiu (žr. plakate toliau).

sergamumas 

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos