vaistai.lt

Specialistai primena: dirbant iš namų būtina pasirūpinti saugia aplinka (730/0) 

Specialistai primena: dirbant iš namų būtina pasirūpinti saugia aplinkaPernai iš namų dirbo beveik 4 kartus daugiau lietuvių, lyginant su 2019 metais, rodo Eurostat duomenys. Tad populiarėjant darbui nuotoliniu būdu, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai atkreipia dėmesį, kaip susikurti kuo saugesnę ir sveikatai palankią darbo aplinką namuose.

Pirmiausia, anot specialistų, būtina pasirūpinti tinkama bei patogia biuro kėde bei tinkamo aukščio stalu. Taip pat būtinas geras natūralus bei dirbtinis apšvietimas: kambarys, kuriame žmogus dirba, turėtų būti šviesus, o esant reikalui – turėtų būtų galimybė įsijungti apšvietimą.

Be to, vienas svarbiausių aspektų dirbant namuose – tinkamas vėdinimas. Vėdinti patalpas galima tiek natūraliomis, tiek mechaninėmis priemonėmis. Patalpas vėdinant natūraliai, net ir šaltomis dienomis, langus reikėtų laikyti atvertus bent 10–15 minučių. Taip pat svarbu išvėdinti patalpas ir po maisto gaminimo, maudynių duše, skalbimo ar kitų veiksmų, keliančių drėgmės lygį namuose, kadangi prasta oro cirkuliacija lemia pelėsio atsiradimą, kuris ne tik neigiamai paveikia gyvenamųjų bei kitų patalpų estetinę išvaizdą, bet yra pavojingas ir žmonių sveikatai.

NVSC specialistai primena, kad pats paprasčiausias būdas, kaip galima pasitikrinti, ar namų vėdinimo sistema efektyvi – jei pridėjus A4 formato popieriaus lapą prie mechaninės vėdinimo sistemos oro ištraukimo angos, lapas prilimpa – vadinasi vėdinimo sistema yra pakankamai efektyvi. Tačiau, jei po maudynių duše vonios kambario veidrodis aprasojęs išlieka ilgiau nei 5–10 minučių, vėdinimas nėra pakankamai efektyvus.

Siekiant užtikrinti gerą patalpų oro kokybę, galima įsigyti ir oro valytuvą, kuris ne tik išvalys orą nuo mikroorganizmų, kietųjų dalelių ir dulkių, bet tuo pačiu ir drėkins jau išvalytą orą. Patalpose esat drėgmės pertekliui, galima naudoti drėgmės surinktuvus, kurie puikai išsprendžia šią problemą.

Taip pat, pasak visuomenės sveikatos specialistų, būtina neužmiršti darbo vietos švaros: specialiais purškikliais ir šluostėmis reguliariai valyti kompiuterio ekraną, klaviatūrą, pelę bei visą darbo stalą. Būtent šiose vietose yra linkę kauptis mikrobai, kurie gali turėti neigiamą poveikį žmogaus sveikatai.

Be to, neigiamą įtaką darbo aplinkai gali daryti triukšmas, jei, pavyzdžiui, žmogus gyvena triukšmingoje kaimynystėje. Tokiu atveju specialistai rekomenduoja įsigyti ausines, kurios slopintų iš aplinkos sklindantį triukšmą.

Taip pat dirbant iš namų labai svarbu nusibrėžti aiškias ribas tarp darbo ir poilsio. Būtina susiplanuoti savo darbo laiką taip, kad net ir namuose įprastas darbo laikas liktų nepakitęs. Be to, tam, kad darbas namuose būtų efektyvesnis, gali padėti rutinos įsivedimas.

Rutina gali būti ir asmeninis įprotis ryte, ir kavos ar arbatos gėrimo „ritualas“ ar darbo dienos susiplanavimas. Anot specialistų, puiki rutinos dalis gali būti kasdienė mankšta. Ypatingas dėmesys jos metu turėtų būti skiriamas nugaros, kuri patiria didžiausią apkrovą, kai žmogus praleidžia didžiąją dienos dalį dirbdamas kompiuteriu, pratimams. Taip pat nereikėtų užmiršti akių, kurios, dirbant ilgas valandas kompiuteriu, yra linkusios įsitempti, mankštos. Sumažinti jų nuovargį galima tiesiog akis pasukinėjant į visas kryptis bei pasukant žvilgsnį ratu. Žvelgimas į tolį taip pat prisidės prie akių įtampos sumažinimo. 

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos