vaistai.lt

Kodėl sutrinka vaistų tiekimas? (182/0) 

Kodėl sutrinka vaistų tiekimas?Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) primena pagrindines vaistų tiekimo sutrikimų priežastis ir kaip yra sprendžiamos vaistų tiekimo sutrikimo problemos.

Vaistų tiekimo sutrikimai dažniausiai būna susiję su gamybos problemomis, tad vaistų registruotojai yra įpareigoti informuoti VVKT apie jiems žinomus ir planuojamus tiekimo sutrikimus. Vaistų tiekimas gali sutrikti ir dėl logistikos problemų, padidėjusio vaistų poreikio, taip pat dėl komercinių priežasčių.

Norime atkreipti dėmesį, kad vaistų tiekimo problemos aktualios ne tik Lietuvai: su jomis susiduria tiek kitos Europos šalys, tiek Jungtinės Amerikos Valstijos.

Vaisto registruotoją pranešti VVKT apie vaisto laikiną ar nuolatinį tiekimo sutrikimą įpareigoja Farmacijos įstatymas. Vykdydami šią pareigą, vaistų registruotojai 2019 metais VVKT pateikė 814 pranešimų apie laikiną ir 104 pranešimus apie nuolatinį vaistų tiekimo sutrikimą; 2020 metais buvo fiksuota 613 laikinų ir 97 nuolatiniai tiekimo sutrikimai; 2021 metais – 813 laikinų ir 121 nuolatinis tiekimo sutrikimas. Tuo tarpu 2022 metais iš viso buvo gauti 1003 pranešimai apie laikiną ir 84 pranešimai apie nuolatinį tiekimo sutrikimą.

Dažnai vaistų tiekimo sutrikimo problemos išsprendžiamos greitai. Pavyzdžiui, jei vaisto tiekimo sutrikimą lemia logistikos problemos, būna, kad gyventojai šio trūkumo nė nepajaučia, nes esamų vaisto likučių pakanka.

Taip pat problemų kyla mažiau, jei rinkoje yra pakankamai kitų tos pačios veikliosios medžiagos preparatų – tokiu atveju vaistas nesunkiai pakeičiamas kitu. Sudėtingesni tie atvejai, kai sutrinka tam tikros veikliosios medžiagos gamyba. Tokiais atvejais vaisto pritrūksta ne vienos šalies rinkoje.  

Siekiant valdyti informaciją apie galimus vaistų tiekimo sutrikimus,  VVKT veikia vaistų buvimo Lietuvos rinkoje stebėsenos sistema. VVKT renką informaciją apie vaisto likučius didmeninio vaistų platinimo įmonių sandėliuose už praėjusią savaitę, tai pat apie  vaisto pardavimus bendrai visoms vaistinėms ir bendrai visoms Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms (ASPĮ). Visa ši informacija yra detaliai analizuojama, ji skelbiama ir VVKT interneto svetainėje

Nustačius galimą vieno ar kito vaisto tiekimo sutrikimą, yra kreipiamasi į vaistų registruotojus, aiškinamasi konkreti situacija. Kaskart  apie vaistų tiekimo sutrikimus informuojama ir Valstybinė ligonių kasa, kuri priima sprendimus dėl vaistų kompensavimo. Kad pacientai nejaustų vaistų tiekimo sutrikimų pasekmių ar šios pasekmės būtų mažesnės, gali būti tiekiami Lietuvoje neregistruoti vaistai, taip vadinamieji vardiniai (jei jie registruoti bent vienoje kitoje EEE valstybėje arba gamintojo valstybėje) bei registruoti vaistai užsienio pakuotėmis. Šios priemonės padeda spręsti iškilusias tiekimo problemas. Taip pat pažymėtina, kad jei vaistinėje  nėra pageidaujamo vaisto, tačiau jį turi bent viena didmeninio platinimo įmonė, gyventojui pageidaujant, vaistai turi būti užsakomi.

Visa informacija apie vaistų tiekimo sutrikimus, esamus likučius sandėliuose yra vieša – skelbiama VVKT svetainėje, papildomai ir naujienų skiltyje. Kiekvienas vartotojas turi galimybę šias naujienas užsisakyti ir kaip naujienlaiškį automatiškai gauti savo nurodytu elektroninio pašto adresu.

Atkreipiame dėmesį, kad vien tas faktas, kad VVKT svetainėje yra paskelbta informacija apie galimą vaisto tiekimo sutrikimą, nereiškia, kad vaisto tikrai trūks, dažnai gyventojai šio trūkumo nė nepajaučia, nes esamų vaisto likučių pakanka. 

Informacija iš:

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos