vaistai.lt

Silicio dioksido dulkės – pirmas žingsnis vėžio link (385/0) 

Silicio dioksido dulkės – pirmas žingsnis vėžio linkSilicio dioksidas, kas tai?

Vasario 14-ąją minime ne tik įsimylėjėlių dieną, tačiau pasaulis mini ir kovos su vėžiu dieną. Savo darbo aplinkoje taip pat galime susidurti su veiksniais, kurie prisideda prie plaučių vėžio skatinimo ir apie kuriuos galime nežinoti. Pavyzdžiui, silicio dioksido dulkes, kurios palaipsniui gali iššaukti silikozės ligą. Ši skatina ne tik pastarąją ligą, tačiau ir lėtinę obstrukcinę plaučių ligą, plaučių vėžį bei kitus sveikatos sutrikimus.

Silicio dioksidas – vienas labiausiai paplitusių mineralų žemėje. Aplinkoje įprastai silicio dioksidas žinomas kaip kvarcas. Tai silicio ir deguonies junginys, kurio cheminė formulė SiO2. Silicio dioksidas dažniausiai aptinkamas kristalinio būvio. Kristalinis silicio dioksidas yra kietas, dažniausiai būna bespalvis arba baltos spalvos. Jo lydymosi temperatūra aukšta. Silicio dioksido galime rasti molyje, smėlyje, kvarce, daugelyje uolienų. Silicio dioksidas yra tokių medžiagų kaip, betonas, akmenys, asfaltas, plytos, plytelės, gipso kartonas, kai kurių izoliacinių plokščių sudedamoji dalis.

 

Profesinės veiklos sritys, kuriose kyla pavojus žmonių sveikatai

Su silicio dioksido poveikiu susiduriama statybų sektoriuje (dirbant su betonu, plytomis, kai kuriomis izoliacinėmis plokštėmis, griaunant pastatus, statinių restauravime) ir kitose pramonės šakose, pvz. kalnakasyboje, naudingųjų iškasenų gavyboje, skaldant ir dekoruojant akmenis, stiklo gamyboje, apdorojant mineralus (t. y. juos džiovinant, smulkinant, pilstant į maišus) bei keramikos pramonėje. Pats savaime silicio dioksidas nėra pavojingas žmogaus sveikatai, tačiau bėda iškyla, kai medžiagos, turinčios silicio dioksido, yra sujudinamos, suardomos. Tokiu būdu susidariusios smulkios dalelės gali patekti į plaučius, pvz. gręžiant, šlifuojant, skaldant, pjaustant įvairias medžiagas, kuriose yra silicio dioksido, susidaro silicio dioksido dulkės, kurios yra pavojingos žmogaus sveikatai. Liūdniausia tai, kad iš pradžių jokių požymių, kad dulkės nuodija mūsų organizmą nepastebime. Problemos pradeda pasireikšti po keleto metų, kai jau žala plaučiams padaryta.

 

Įkvepiamo kristalinio silicio dioksido poveikis žmonių sveikatai

Žmonės retai susiduria su gryno kristalinio dioksido poveikiu darbe. Dažniausiai darbuotojai įkvepia kristalinio silicio dioksido ir kitų medžiagų mišinio dulkes. Nuo įkvepiamų dulkių dalelių dydžio priklauso, kaip giliai jos pateks į plaučius. Dulkės, kurių diametras 5 μm sustoja nosyje, kvėpavimo takuose arba trachėjoje ir organizmas jas sugeba pašalinti mechaniškai. Tačiau kuo dulkių dalelės smulkesnės, mažesnės nei 5 μm, tuo giliau jos prasiskverbia į kvėpavimo takus, kur oras juda labai lėtai ir tampa praktiškai neįmanoma jų iškvėpti. Silicio dioksido dulkės sukelia įvairiausias plaučių kvėpavimo ligas: silikozę, lėtinę obstrukcinę plaučių ligą, plaučių vėžį bei kitus sveikatos sutrikimus. Dažniausiai pasitaikanti liga – silikozė. Moksliniais duomenimis yra įrodyta, kad žmonėms, sergantiems silikoze, vėžio rizika yra didesnė, todėl užkirtę kelią silikozei, sumažinsime ir plaučių vėžio riziką. 

 

Patarimai, kaip sumažinti silicio dioksido poveikį darbo vietose 

Visų pirma reikia atlikti kristalinio silicio dioksido dulkių koncentracijos matavimus, tik tada žinosite kokia reali situacija ir kokių priemonių reikia imtis. Vienas iš efektyviausių sprendimų yra taikyti inžinerines sistemas, t. y., įrengti ir taikyti vietinę ištraukiamąją ventiliacinę sistemą (vakuumavimą), naudoti dulkių surinkėjus pvz. ciklonus, dulkių siurblius, rankovinius filtrus, naudoti dulkių šalinimo sistemas, pvz. dulkių nusodinimą garais, vandeniu. Kaip kraštutinę priemonę galime naudoti kvėpavimo takų apsaugos priemones.

Parengė NVSPL chemijos specialistė Gabrielė Balačkaitė

Informacija iš:

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos