vaistai.lt

Vos trečias kartas istorijoje – skelbiamas dar vienas nuo ŽIV išgydytas pacientas (748/0) 

Vos trečias kartas istorijoje – skelbiamas dar vienas nuo ŽIV išgydytas pacientasMokslininkams pavyko išgydyti jau trečią žmogų nuo ŽIV. Diuseldorfo pacientu vadinamas vyras buvo išgydytas nuo gyvybei pavojingos ligos po kamieninių ląstelių transplantacijos, kurios metu taip pat buvo išgydyta ir jo leukemija.

Anksčiau dar du pacientai buvo išgydyti atlikus aukštos rizikos procedūrą. Berlyno ir Londono pacientai taip pat sirgo šiomis dviem ligomis.

Išsami informacija apie naujausią sėkmės istoriją, nutikusią žmogui, vadinamu Diuseldorfo pacientu, atskleista žurnale „Nature Medicine“.

Nors paciento vardas ir pavardė neskelbiami, tyrimas atskleidė, kad jam yra 53 metai, o ŽIV diagnozė jam buvo nustatyta dar 2008 m. Po trejų metų jam buvo diagnozuota gyvybei pavojinga kraujo vėžio forma – ūminė mieloidinė leukemija.

Kaip teigiama tyrime, „šis trečiasis ŽIV išgydymo atvejis suteikia vertingų įžvalgų, kuriomis, tikėkimės, bus galima vadovautis ateityje kuriant gydymo strategijas“.

2013 m. Diuseldorfo pacientui buvo atlikta kaulų čiulpų transplantacija, panaudojant kamienines ląsteles, gautas iš donorės moters, kuri turėjo retą CCR5 geno mutaciją. Nustatyta, kad ši geno mutacija neleidžia ŽIV patekti į ląsteles.

Pacientas Valentino dieną atšventė transplantacijos 10 metų sukaktį, kurioje donorė buvo „garbės svečias“.

Pareiškime jis teigė, kad didžiuojasi savo „pasauline gydytojų komanda, kuriai pavyko jį išgydyti nuo ŽIV – ir kartu, žinoma, nuo leukemijos“.

Šiuo atveju taikyta kaulų čiulpų transplantacija yra sunki ir pavojinga operacija. Todėl ji tinka tik kai kuriais ypatingais atvejais arba nedaugeliui ŽIV ir kraujo vėžiu sergančių pacientų. Dar vienas šio gydymo iššūkis – rasti kaulų čiulpų donorą, turintį reikiamą retą geno mutaciją.

Parengta pagal:
WION

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos