vaistai.lt

Su onkologija susijusių medicinos paslaugų prieinamumas gerėja (138/0) 

Su onkologija susijusių medicinos paslaugų prieinamumas gerėjaPo pandemijos dažnai aptariama eilių pas gydytojus specialistus tema ypač aktuali ir jautri kalbant apie antrą pagal dažnumą mirties priežastį Lietuvoje – onkologines ligas. Jų rizikos ir padarinių atveju yra pora labai svarbių dalykų – ankstyva diagnostika ir galimybė nedelsiant gauti reikiamas tolesnes paslaugas jau nustačius ligą. Skaičiai rodo, kad ligonių kasų ir didžiųjų gydymo įstaigų pastangomis perskirsčius pacientų srautus, per kelerius metus padėtis pagerėjo, o nauji pokyčiai teikia vilčių, kad dar gerės. Tikimasi ir pacientų įsitraukimo.

Nuolat ilgėjančios eilės Nacionaliniame vėžio institute (NVI) į gydytojų specialistų konsultacijas dėl krūtų patologijų prieš penkerius metus Vilniaus teritorinę ligonių kasą (TLK) ir didžiąsias Vilniaus gydymo įstaigas – NVI, Antakalnio, Centro bei Šeškinės poliklinikas – paskatino imtis veiksmų, kad eilės sutrumpėtų. Siekta sustiprinti ankstyvąją diagnostiką ir galimybę moterims gauti daugiau pirminio krūtų ištyrimo paslaugų poliklinikose, o ne pagal tradiciją kreipiantis į NVI, kuris turėtų tirti ir gydyti tik piktybines krūtų patologijas. Todėl šiam tikslui skirta papildomų lėšų.

Rezultatai, stiprinant pirminę krūtų patikrą poliklinikose, maloniai nustebino: nuo 2017 metų šiose trijose poliklinikose suteiktų ankstyvosios krūtų ligų diagnostikos paslaugų skaičius kasmet augdamas padidėjo kone dvigubai – iki 1,9 karto. „Trijose minėtose Vilniaus poliklinikose pernai suteikta nuo 4 iki 9 tūkstančių ankstyvosios krūtų ligų diagnostikos paslaugų: apčiuopos, ultragarsinio tyrimo, rentgenografijos, kt. Panašu, jog moterys noriai naudojosi patogiu ir dažnai greitesniu pirminiu ištyrimu poliklinikose. Kartu jos išvengė papildomo streso, kai tenka laukti ir tirtis specializuotoje vėžio gydymo įstaigoje, o vėliau liga nepatvirtinama. Daugiau paslaugų teikiant poliklinikose, atsirado ir onkologinėms pacientėms kritiškai reikalinga didesnė galimybė greičiau patekti į NVI diagnozei patvirtinti ar nustatytos ligos gydymui skirti“, – sako Vilniaus TLK direktoriaus pavaduotoja Dalia Šimelienė.  


Ankstyvosios krūtų ligų diagnostikos paslaugų skaičiaus pokytis

Ankstyvosios krūtų ligų diagnostikos paslaugų skaičiaus pokytis 

Antakalnio, Centro ir Šeškinės poliklinikose 2017–2022 m.


Pasak D. Šimelienės, šie duomenys rodo, kad situacija gerėja, tačiau yra ir tobulintinų dalykų, todėl šiemet žengtas dar vienas žingsnis. Įstaigoms aptarus galimus sprendimus, NVI su Antakalnio, Centro, Šeškinės ir papildomai Karoliniškių poliklinika tarpusavio susitarimu įsipareigojo persiskirstyti pacientų srautus taip, kad dar padidėtų su onkologija susijusių sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas. Sudarant šių metų sutartis su Vilniaus TLK, šiam tikslui taip pat skirta papildomų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

Planuojama, kad NVI priims daugiau poliklinikų pacientų patikrai pagal keturias vėžio prevencijos programas, taip pat daugiau pirminių onkologinių pacientų diagnozei patvirtinti ir gydymui skirti žaliojo koridoriaus principu. Savo ruožtu keturios didžiosios poliklinikos priims daugiau NVI pacientų ilgalaikės stebėsenos priežiūrai (pavyzdžiui, vėžio remisijos atveju), kuriai nebūtinas NVI dalyvavimas. Iš pradžių poliklinikos ilgalaikei stebėsenai planuoja priimti daugiau onkoginekologinių ir onkourologinių ligonių, ilgainiui, tikėtina, – ir pacientų su kitų lokalizacijų onkologine diagnoze. NVI ir poliklinikos aktyviai keisis žiniomis, dalyvaus mokymuose ir pan.

Bendradarbiaudamos ir persiskirstydamos pacientų srautus įstaigos siekia išspręsti eilių problemą, kuri ypač aktuali kritinių ligų atvejais. Į šį procesą kviečiami įsitraukti ir pacientai – labai svarbu suprasti, kad kokybiškos pirminės diagnostikos ir ilgalaikės stebėsenos paslaugos teikiamos ir poliklinikose. Primenama, kad į Antakalnio, Centro, Šeškinės ir Karoliniškių poliklinikas dėl reikiamų paslaugų gali kreiptis ne tik jose, bet ir kitose gydymo įstaigose prisirašę bei kituose miestuose gyvenantys apdraustieji, turintys šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimą. 

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos