vaistai.lt

Populiariausi mitai apie echoskopiją (150/0) 

Populiariausi mitai apie echoskopijąPaprastam žmogui susigaudyti gausybėje gydymo procedūrų ir metodų yra sudėtinga, dėl to natūralu, kad jie dažnai apipinami klaidingais mitais. Ne išimtis ir echoskopija, arba kitaip – ultragarsinis tyrimas. Apie populiariausius mitus ir tai, kaip yra iš tikrųjų, pranešime žiniasklaidai pasakoja Trinapolio šeimos klinikos Vilniuje gydytoja echoskopuotoja Rūta Urmonienė.


Echoskopijos metu galite būti apšvitinti

Netiesa. Ultragarso bangos nėra jonizuojanti radiacija ir pacientui nekenkia.


Tyrimas yra skausmingas ir sudėtingas

Netiesa. Tyrimo metu echoskopo daviklis dedamas ant odos, suteptos vandens pagrindo geliu. Tuomet ultragarso bangos nukreipiamos į reikiamus audinius ir nuo jų atsispindėjusios grįžta atgal. Jos paverčiamos elektriniais impulsais ir ekrane suformuojamas vaizdas, kurį ir vertina gydytojas. Tai visiškai saugus ir nekenksmingas tyrimas.

Tyrimas trunka neilgai, dažniausiai nuo 10 iki 30 minučių, priklausomai nuo tiriamos srities ir tyrėjo patirties.


Echoskopijai nereikia specialaus pasiruošimo

Netiesa. Jei planuojama atlikti pilvo organų echoskopija, pacientas prieš šį tyrimą bturi būti nevalgęs ir negėręs bent 6 – 8 valandas. Likus parai iki tyrimo negalima vartoti pilvo pūtimą sukeliančių maisto produktų, pvz., pupelių, obuolių, kopūstų.

Prieš inkstų, šlapimo pūslės echoskopiją reiktų išgerti 1 – 1,5 litro vandens iki tyrimo likus kelioms valandoms. Tas daroma, kad prisipildytų šlapimo pūslė, tačiau paciento prašoma nesišlapinti.


Pas echoskopuotoją galima patekti tik su gydytojo specialisto siuntimu

Netiesa. Įvertinęs paciento nusiskundimus, esamą būklę echoskopijai paprastai siunčia šeimos gydytojas, nors tai gali padaryti ir kitų sričių gydytojai specialistai. Taip pat pacientas gali ir pats be siuntimo užsirašyti echoskopuotojo konsultacijai, tačiau šiuo atveju tai bus mokama paslauga.


Echoskopija atliekama tik nėščiosioms

Netiesa. Nors echoskopija yra saugi ir nėštumo metu bei ją galima atlikti tiek kartų, kiek reikia, ji taikoma ir kitiems pacientams. Paprastai echoskopija atliekama tada, kai vargina skausmas ar yra užčiuopiamas darinys, norint įvertinti atsiradusius pakitimus, stebėti, ar efektyvus taikomas gydymo metodas. Šio tyrimo metu galima nustatyti ir navikinius pakitimus, kai žmogus dar nieko nejaučia.

Atliekant pilvo organų echoskopiją tiriama kasos, tulžies pūslės, kepenų, blužnies, pilvo aortos, inkstų, šlapimo pūslės būklė, vertinama ar nėra padidėjusių, pakitusių limfmazgių, laisvo skysčio pilve. Tyrimo metu vertinami organų dydžiai, struktūra, stebima, ar nėra papildomų darinių.


Echoskopijos negalima atlikti antsvorio turintiems asmenims

Netiesa. Ultragarso bangos lengvai prasiskverbia pro riebalinį audinį. Vis dėlto antsvorio turintiems žmonėms paprastai žarnyne linkusios kauptis dujos, o tai gali apsunkinti ištyrimą. Tačiau pastaruoju metu aparatūra tobulėja, todėl net ir tokiu atveju išgaunamas aiškesnis, kontrastingesnis vaizdas.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos