vaistai.lt

Privačių šulinių ir gręžinių savininkai vandens kokybe turi pasirūpinti patys (453/0) 

Privačių šulinių ir gręžinių savininkai vandens kokybe turi pasirūpinti patysValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad pavasarinis atlydys skatina gruntinio vandens, cheminės sudėties pokyčius, o tai reiškia, kad pavasarį gali keistis, pablogėti šachtinių šulinių ar gręžinių vandens kokybė. Todėl, gyventojams, kurie naudoja tokių šulinių vandenį maistui, rekomenduojama reguliariai atlikti geriamojo vandens mikrobiologinės bei cheminės taršos tyrimus. 

„Kaip žinia, geriamasis vanduo turi būti skaidrus, neturėti nebūdingo kvapo ar skonio, jame neturi būti patogeninių mikroorganizmų – bakterijų, virusų ar pirmuonių, nitratai, nitritai, kiti toksiniai, cheminiai elementai neturi viršyti nustatytų leistinų ribų. Todėl rekomenduojame ne rečiau kaip vieną kartą per metus, geriausiai pavasarį ir rudenį išsitirti vandenį. Be to, būtina atlikti papildomus tyrimus, pastebėjus, kad pavyzdžiui, pasikeitė geriamojo vandens skonis, kvapas ar spalva, vandens lygis. Įstatymai įpareigoja šachtinių šulinių ir gręžinių savininkus rūpintis asmeniniame namų ūkyje naudojamo vandens sauga ir kokybe, todėl labai svarbu įrengiant bei eksploatuojant geriamojo vandens individualaus tiekimo sistemas, laikytis nustatytų reikalavimų – užtikrinti, kad naudojamas geriamasi vanduo atitiktų teisės aktų nustatytus reikalavimus“, – primena VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė Vilija Galdikienė. 

Laboratorinius geriamo vandens tyrimus atlieka Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija ir jos padaliniai, kitos laboratorijos. Jei geriamajame vandenyje nustatyta mikrobinė tarša, būtina prieš geriant vandenį virinti bent vieną minutę arba maisto gamybai naudoti, fasuotą geriamąjį vandenį. Nepamirškime, kad artėjant vasarai daugelis gaivinasi skysčiais su ledu, todėl ledo gamybai būtina naudoti tik saugų, geriausia virintą vandenį.   

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos