vaistai.lt

Saugokite klausą, saugokite sveikatą (480/0) 

Saugokite klausą, saugokite sveikatą Kiekvienais metais, paskutinį balandžio mėnesio trečiadienį, minima Tarptautinė triukšmo suvokimo diena. Šiemet – jau 28–ąjį kartą. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) primena apie triukšmo sukeliamą riziką sveikatai, dėl kurios galima net prarasti klausą. Ši diena skirta skatinti gyventojų susirūpinimą ilgalaikio triukšmo daroma žala visuomenės sveikatai ir prevencijos priemonėmis. Siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į triukšmo keliamus iššūkius, kurti tylesnių namų, mokyklų ir tylesnio poilsio aplinką, ugdyti atsakomybę už sveikos aplinkos kūrimą sau ir savo vaikams. Šią dieną siūloma didinti informuotumą apie žalingą triukšmo poveikį klausai, sveikatai ir gyvenimo kokybei. Tikėsimės, kad šių metų balandžio 26-ąją – Triukšmo suvokimo dieną – miestuose bus ne taip triukšminga kaip įprastai.

Daugiau kaip 5 proc. pasaulio gyventojų turi klausos sutrikimų: 432 milijonai suaugusiųjų ir 34 milijonai vaikų). Apskaičiuota, kad iki 2050 m. daugiau nei 900 milijonų žmonių (1 iš 10) dėl triukšmingos aplinkos gali prarasti klausą. Pasaulyje apie 1,1 milijardo jaunų žmonių (nuo 12 iki 35 m.) gresia klausos praradimas dėl triukšmo poveikio poilsio ir pramogų vietose.

PSO ekspertai nustatė, kad pasaulyje yra apie 360 mln. žmonių, kurie turi vidutinio sunkumo ar didelio sunkumo klausos praradimą dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, aplinkos triukšmo, genetinių sąlygų, komplikacijų po gimdymo, tam tikrų infekcinių ligų, lėtinių ausų infekcijų, tam tikrų vaistų vartojimo ir senėjimo. Taip pat manoma, kad pusės visų klausos praradimo atvejų galima išvengti. Dėl nesprendžiamų problemų, susijusių su klausos praradimu, pasaulyje patiriama 750 milijardų dolerių nuostolių, kuriuos sudaro sveikatos sistemos, socialinės ir darbingumo praradimo išlaidos.

Siekiant išsiaiškinti koks yra triukšmo lygis tikslinga ištirti ir įvertinti tiek gyvenamąją, tiek darbo aplinką. Pagal atliktų matavimų duomenis specialistai gali lengviau surasti triukšmo priežastis, patarti kaip jį sumažinti bei parinkti tinkamas apsaugančias priemones. Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje įvairiu paros metu pagal Triukšmo valdymo įstatymo nuostatas, Lietuvos higienos normos HN 33:2011 „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“ ir Lietuvos standartų reikalavimus atlieka triukšmo matavimus.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo atlikti 6442 (apie 35 proc. visų fizikinių veiksnių tyrimų)  triukšmo lygių matavimų, tarp jų – transporto ir inžinerinės įrangos. Triukšmo matavimų 2022 m. buvo atlikta 1392 matavimais daugiau (apie 1,3 karto) negu 2021 m. O 2023 m. I ketvirtį jau buvo atlikti 678 triukšmo matavimai. Be to, NVSPL papildomai 2022 m. planuojamai ūkinei veiklai atliko 7 triukšmo lygio prognostinius skaičiavimus (modeliavimus) pagal IMMI triukšmo sklaidos modeliavimo programą. Šiais tyrimais siekiama užtikrinti sveikos visuomenės ir aplinkos vystymo kryptis, tinkamas žemės sklypų, infrastruktūros objektų išdėstymo ir naudojimo sąlygas.


Parengė NVSPL Sveikatos rizikos veiksnių vertinimo skyrius

Esant neaiškumams dėl galimo triukšmo poveikio sveikatai, patariame kreiptis į NVSPL ir/ar Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistus.

Informacijos galite teirautis:

• triukšmo poveikis sveikatai ir triukšmo vertinimas naudojant IMMI triukšmo modeliavimo prognostinę programą – NVSPL Sveikatos rizikos veiksnių vertinimo skyriaus vedėjas Marius Urbonas, tel. +370 670 14 210.

• triukšmo matavimų metodika ir tvarka –  NVSPL Fizikinių veiksnių tyrimų poskyrio vedėjas Edvardas Gasperavičius, tel. (8 5) 260 8421.

Taip pat primename, kad triukšmo matavimo tyrimus galite atlikti NVSPL.

Daugiau informacijos anglų kalba pateikiama Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos akustikų asociacijos bei Klausos ir komunikacijų centro puslapiuose:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs300/en/

http://www.eaa-online.org/r/default.asp?iId=FDJHJD

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/280085/9789241515276-eng.pdf

http://chchearing.org/noise/day/

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Noise_Awareness_Day

Informacija iš:

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos