vaistai.lt

Skauda pėdą? Kada tai rimtos ir galinčios progresuoti ligos simptomas (336/0) 

Skauda pėdą? Kada tai rimtos ir galinčios progresuoti ligos simptomasJei didžiojo piršto sąnarys skausmingas, sustingęs, atrodo, kad spaudžia batai, sunku avėti aukštakulnius, o pasivaikščiojimą apkartina diskomfortas pėdose – tai gali būti vienos labiausiai paplitusių priekinės pėdos dalies deformacijų – Hallux Valgus (iškrypusio pėdos kauliuko) simptomai. Kuo didesnis deformacijos laipsnis, tuo stipriau išreikšti simptomai, tad kaip laiku juos atpažinti?


Kantrybė išsenka pasireiškus komplikacijoms

Nemaloni liga nesirenka nei pagal amžių, nei pagal lytį, tačiau didesnė tikimybė susirgti moterims. Deja, pasak „Nordclinic“ čiurnos ir pėdos chirurgo – traumatologo Vytauto Kimčio, didžiausi spąstai yra tai, kad esant pirmojo laipsnio pėdos deformacijai, fiziniai simptomai dar nejaučiami, o jiems pasireiškus ir perėjus į antrojo laipsnio deformaciją –lietuviai vis dar kantriai kenčia, kol galiausiai kreipiasi pagalbos pasireiškus komplikacijoms.

„Esant nedidelio laipsnio deformacijai pacientai nejaučia simptomų, dažniau ateina dėl kosmetinių pokyčių pėdose, vėliau, didėjant deformacijai, didėja skausmas. Vyrai dažniau kreipiasi tik atsiradus didelio laipsnio deformacijoms. Moterys atsargesnės, ateina esant lengvo, vidutinio laipsnio deformacijoms. Vyresnio amžiaus pacientai dažniau kenčia ir kreipiasi jau pasiekus didelio laipsnio deformaciją, kai formuojasi ir plokščiapėdystė“, –komentavo čiurnos ir pėdos chirurgas V. Kimtys.


Pagrindinė priežastis slypi genetikoje

Apie 70 proc. pacientų, kurie atėjo dėl pasireiškusios Hallux Valgus ligos simptomų – mamos, tėčiai, seneliai turėjo iškrypusį pėdos kauliuką, todėl manoma, kad pagrindinė priežastis yra paveldimumas. Kiti, ligą provokuojantys veiksniai gali būti jungiamojo audinio elastingumas, plokščiapėdystė, sutrikęs raumenų balansas. Svarbu pabrėžti, kad nors manoma, jog įtaką gali daryti aukštakulnių dėvėjimas, ne visos juos mėgstančios moterys turės Hallux Valgus deformaciją.


Kaip atpažinti, kad tai ne paprastas pėdos skausmas?

Simptomai priklauso nuo deformacijos laipsnio. Visų pirma tai estetinė problema, nes deformuojasi pėda ir pirštai. Iš pradžių gali būti jaučiamas skausmas didžiojo piršto ir padikaulio sąnario srityje, pavyzdžiui, spaudžia batai, pėda netoleruoja aukštakulnių. Ligai progresuojant prasideda uždegimas, atsiranda paraudimas, patinimas, jaučiamas skausmas. Didėjant pėdos deformacijai - keičiasi pėdos anatomija, deformuojasi ir mažesnieji pirštai, todėl atsiranda nuospaudų tiek pirštų srityje, tiek pade, gali vystytis plokščiapėdystė, pėda blogai toleruoja krūvį. „Liga gali progresuoti, todėl pastebėjus deformaciją, nedidelį skausmą - reikia ne kentėti, o pradėti gydyti Hallux Valgus. Kuo ilgiau laukiame, tuo sudėtingesnis gydymas bei ilgesnis atsistatymas laukia“, – akcentavo V. Kimtys.


Atsistatymas priklauso nuo ligos stadijos

Liga diagnozuojama apžiūrint pėdą ir atlikus rentgenogramą, kurios metu įvertinamas deformacijos laipsnis ir sprendžiama dėl gydymo. Dažnai gydymas pradedamas nuo konservatyvių priemonių, tačiau priklausomai nuo simptomų, gali prireikti chirurginio gydymo. Esant pirmojo laipsnio deformacijai, operacija paprastesnė, greitesnis atsistatymas. Tačiau, jei tai trečio laipsnio deformacija ir jau pasikeitusi pėdos anatomija, tenka atlikti pėdos sąnarius koreguojančias operacijas, kombinuoti su kitų pirštų deformacijos korekcijomis. „Operacija dažniausiai atliekama, kai iškrypęs pėdos kauliukas pradeda riboti aktyvų gyvenimą, bet kai kuriais atvejais ją pacientai renkasi dėl estetinių priežasčių ir ligos progreso sustabdymo“, – komentavo gydytojas V. Kimtys.

Atsistatymas priklauso nuo sudėtingumo, jei pėdos deformacija yra nedidelio laipsnio, po 4-5 savaičių jau galima avėti savo batus. Jei deformacija didelio laipsnio, atliekama sąnario artrodezė (pėdos vidurinės dalies), tokiu atveju gijimas užtrunka apie 10 savaičių, o pėdos tinimas gali užsitęsti ir apie tris mėnesius. Pasiekus aukščiausią ligos laipsnį reikia kantrybės ir poilsio tam, kad pėda atsistatytų ir vėl būtų galima grįžti į fiziškai aktyvų gyvenimą be skausmo.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos