vaistai.lt

NVSC: apsaugokime vaikus nuo ligų, kurių galima išvengti pasiskiepijus (196/0) 

NVSC: apsaugokime vaikus nuo ligų, kurių galima išvengti pasiskiepijusNacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC), minėdamas Tarptautinę vaikų gynimo dieną (birželio 1-ąją), atkreipia tėvelių ir globėjų dėmesį į vakcinacijos svarbą bei kviečia apsaugoti savo vaikus juos paskiepijant, jei dėl įvairių priežasčių to padaryti nepavyko. Apie tai, kodėl labai svarbu pasiskiepyti, atidžiai peržiūrėti vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir įsitikinti, ar visi skiepai buvo atlikti laiku, toliau skaitykite pranešime.


Vakcinos gelbsti gyvybes

Skiepai yra vienintelis efektyvus būdas, apsaugantis nuo užkrečiamosios ligos, kuri gali būti labai sunki ir sukelti itin skaudžias komplikacijas ar net baigtis mirtimi. Vakcinacijos dėka išgelbėjamos gyvybės, apsaugoma visuomenė, mažinamas sergamumas ir pailgėja tikėtina gyvenimo trukmė.

„Kol nebuvo sukurta vakcinų, daug vaikų mirdavo visai maži arba visam gyvenimui tapdavo suluošinti. Juk žinome, kad skiepijant pavyko išnaikinti raupus ir suvaldyti tokias mirtinas ligas, kaip poliomielitas, taip pat užkirstas kelias begalei mirčių nuo daugelio kitų ligų, tokių kaip tymai, difterija ir kt.“, – atkreipia dėmesį NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.


Vakcinacijos apimtys negerėja

Lietuvoje Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis vaikai nemokamai skiepijami nuo 14-os užkrečiamųjų ligų pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių: tuberkuliozės, difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, hepatito B, pneumokokinės, meningokokinės, haemophilus influenzae B tipo infekcijų, nuo tymų, epideminio parotito, raudonukės, žmogaus papilomos viruso, rotavirusinės infekcijos.

Labai svarbu, kad skiepijant nuo vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų, susidarytų pakankamas kolektyvinis imunitetas, kuris reikalingas suvaldyti ligą visuomenėje. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja paskiepyti bent 90 proc. vaikų, o nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės – 95 proc.

NVSC duomenimis, Lietuvoje 2022 m. net nuo 12 užkrečiamųjų ligų paskiepytų vaikų skaičius sumažėjo arba išliko nepakitęs, lyginant su 2021 m. Didžiausią susirūpinimą kelia skiepijimo nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės apimtys, kurios 2022 m. dar nukrito ir tesiekė 86,46 proc. (2021 m. – 88,41 proc.).

 „Nuo vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų jau daugiau nei dešimtmetį paskiepijama vis mažiau vaikų, o tai kelia nerimą, nes ligos, nuo kurių galima apsisaugoti skiepijantis, gali tapti dažnos ne tik tarp neskiepytų vaikų, bet ir visoje visuomenėje“, – akcentuoja specialistė.


Pavojingos ligos gali atgimti

Klaidinga manyti, kad pavojingos užkrečiamos ligos išnyko, nes nebegirdime ligų protrūkių, todėl tėvai dažnai atsisako ar delsia savo atžalas paskiepyti. Specialistai paaiškina, kad užkrečiamųjų ligų, valdomų skiepais, sumažėjo vakcinacijos dėka, nes didelė visuomenės dalis buvo paskiepyta. „Jei tėvai ar globėjai masiškai atsisakytų ar atidėtų skiepus be priežasties, galime turėti labai liūdnų pasekmių. Todėl noriu atkreipti dėmesį, kad skiepų atidėjimas ar pertrūkiai gali sukelti užkrečiamųjų ligų atvejus ar net protrūkius, o laiku nepaskiepytiems asmenims gresia užkrečiamųjų ligų komplikacijos ar net mirtys“, – pabrėžia NVSC atstovė.

Lietuvoje tam, kad vaikas būtų paskiepytas – būtinas tėvų ar globėjų sutikimas. Todėl šiandien, minėdami Tarptautinę vaikų gynimo dieną, NVSC specialistai ragina tėvelius, vaikų globėjus atidžiai peržiūrėti vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir laiku juos paskiepyti. Jei dėl tam tikrų priežasčių vaiką pavėlavote paskiepyti, nepamenate apie atliktus skiepus ar turite abejonių, vertėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris suteiks informacijos ar sudarys individualų skiepų planą.

Tik aktyviai skiepydamiesi pasieksime pakankamą kolektyvinį imunitetą, kuris padės suvaldyti užkrečiamąsias ligas.

Daugiau informacijos apie skiepus galite rasti NVSC interneto svetainėje ČIA.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos