vaistai.lt

Kodėl vieni mūsų – dešiniarankiai, kiti – kairiarankiai? (1504/0) 

Kodėl vieni mūsų – dešiniarankiai, kiti – kairiarankiai?Mokslo žurnale „PLOS Genetics“ publikuotame tyrime pristatomas biologinis procesas, lemiantis tai, ar žmogus dešiniarankis, ar kairiarankis. Mokslininkai iš Oksfordo, Šv. Endriu, Bristolio universitetų ir Nyderlandų Max Plank instituto teigia nustatę koreliacijas tarp dešiniarankystės bei kairiarankystės ir genų, susijusių su kairės beidešinės pusių asimetrijos vystymusi embrione.

Oksfordo universitetui atstovaujantis William Brandler teigia, jog šie genai veikia biologiniame procese, kurio metu ankstyvos stadijos embrionas iš ląstelių kamuoliuko virsta augančiu organizmu su nustatytomis kairiąja ir dešiniąja puse. Mokslininkai mano, jog tie patys genai gali būti atsakingi ir už dešiniojo ir kairiojo smegenų pusrutulio vystymąsi, kuris savo ruožtu daro įtaką tam, ar žmogaus dešiniarankis, ar kairiarankis.

Žmogus – vienintelė rūšis, demonstruojanti tokį stiprų polinkį naudoti vieną ranką: maždaug 90 proc. žmonių – dešiniarankiai. Mokslininkus nuo seno domina šio reiškinio priežastys. Tyrėjų komanda iš Šv. Endriu universiteto (Škotija), vadovaujama dr. Silvia Paracchini, dėjo visas pastangas, siekdami nustatyti, konkrečiai kurie genai lemia šį žmogaus polinkį, o kartu ir perprasti dešiniarankystės beo kairiarankystės evoliucijos priežastis. Siekdami šio tikslo, mokslininkai bandė identifikuoti visus geno variantus, galimai koreliuojančius su žmonių polinkiu į dešiniarankystę ar kairiarankystę.

Tyrimą atlikę mokslininkai nustatė, jog labiausiai tikėtina (atlikus tyrimą gautas statistiškai reikšmingas rezultatas), jog polinkį dešiniarankystei ar kairiarankystei lemia vadinamasis  PCSK6 genas. Nustatę geną tyrėjai, siekdami perprasti biologinį procesą, išnagrinėjo, kokią funkciją PCSK6 ir jam artimi genai atlieka pelėse.

Atlikus bandymus su pelėmis paaiškėjo, jog PCSK6 geno suardymas lemia kairės ir dešinės kūno pusės asimetrijos defektus, tokius kaip netaisyklingas organų išsidėstymas kūne, pavyzdžiui, širdis ir skrandis – dešinėje, o kepenys – kairėje ir pan.

Nors mokslininkams pavyko nustatyti genus, dalyvaujančius kairės ir dešinės pusių vystymosi procese žmogaus embrione, William Brandler atkreipia dėmesį į tai, kad šie rezultatai vis tiek iki galo nepaaiškina, kodėl vieni žmonės – dešiniarankiai, o kiti – kairiarankiai.  Jis teigia, jog dešiniarankystė ar kairiarankystė yra įgimtas žmonių organizmo požymis, kurį lemia ne tik genai, bet ir aplinka bei kultūrinis spaudimas.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.

Image

Šaltinis
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130912203216.htm

Informacija iš:

Image

Image: FreeDigitalPhotos.net








Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos