vaistai.lt

Kaimo reikalų ir Aplinkos apsaugos komitetai: afrikinio kiaulių maro grėsmė sustabdyta (967/0) 

Kaimo reikalų ir Aplinkos apsaugos komitetai: afrikinio kiaulių maro grėsmė sustabdytaSeimo Kaimo reikalų ir Aplinkos apsaugos  komitetai  bendrame kovo 19 d. posėdyje išklausė žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos ir aplinkos ministro Valentino Mazuronio informaciją apie padėtį kiaulininkystės rinkoje ir afrikinio kiaulių maro prevencijos priemonių vykdymą.

Vyriausybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje š. m. sausio mėn. buvo priimtas sprendimas dėl afrikinio kiaulių maro paskelbti ekstremalią padėtį Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų rajonų ir Druskininkų savivaldybėse. Iš šių savivaldybių uždrausta išvežti gyvas kiaules, išskyrus vežimą tiesiai į Lietuvos skerdyklas. Į zoną patenkantiems kiaulių augintojams nurodyta iki 2014 m. balandžio 15 d. paskersti kiaules savo reikmėms, išvežti jas į skerdyklas arba nugaišinti. Kad neišplistų maro užkrato grėsmė, ūkininkai šioje zonoje negalės laikyti kiaulių ne mažiau kaip metus ir dėl to patirs didelių ekonominių nuostolių.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius pažymėjo, kad pirmiausia reikia pasirūpinti kaimo gyventojais, kurie patiria ženklių nuostolių, o taip pat ir kiaulininkystės verslo subjektais, kuriems ženkliai mažėja pajamos dėl kiaulienos eksporto ribojimų.

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna paaiškino, kad Europos Komisija artimiausiu metu turi patvirtinti  kompensavimo mechanizmus Lietuvai. Tikimasi, kad iki 50 proc. kompensacija bus gauta iš Europos Komisijos, o likusios dalies teks ieškoti valstybės biudžete. Ministras pranešė, jau patvirtinęs tvarką, kaip kiaulių augintojams bus kompensuojama už išskerstas kiaules ir davė nurodymą išnagrinėti galimybes, kaip iš Europos Sąjungos lėšų būti galima finansuoti alternatyvios veiklos programą, skatinant zonose, kur uždrausta kiaulininkystė, auginti kitus gyvūnus.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis informavo, kad tose savivaldybėse, kuriose paskelbta ekstremali padėtis, šernai turi būti sunaikinti visiškai, o visoje Lietuvoje šių gyvūnų turi likti 10 procentų. Iki š. m. kovo 7 d. yra sumedžiota virš 40 tūkst. šernų, kas sudaro 66 proc. nuo viso jų skaičiaus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas patikino komitetų narius, kad išlieka stabili situacija ir nuo š. m. sausio mėn. kai buvo nustatyti  2 maro židiniai – jų daugiau nenustatyta. Pažymėta, kad tarnyba vykdo sustiprintą šernų ir kiaulių stebėseną ir kontrolę. Šiais metais ištyrė apie 8000 šernų ir 3500 kiaulių ir maro požymių nerado. Europos Komisija mūsų šalies vykdomas prevencines priemones įvertino kaip pakankamas ir apribojimus iki 2014 m. balandžio 30 d. paliko galioti tik buferinei zonai.
 
Kaimo reikalų komiteto biuro patarėjas
Leonardas Michelbertas

 

Informacija iš:

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMAS

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos