vaistai.lt

Storosios žarnos vėžio ankstyvoji diagnostika  (11915/9) 

Storosios žarnos vėžio ankstyvoji diagnostikaLietuvoje nuo 2009 m. liepos mėn. vykdoma jau ketvirtoji iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto finansuojama priešvėžinės patikros programa - storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, skirta pagerinti ankstyvųjų storosios žarnos vėžio stadijų išaiškinamumą ir sumažinti mirtingumą nuo šios ligos.

Ties rizikos slenksčiu
Storosios žarnos vėžys yra viena iš dažniausių onkologinių ligų Lietuvoje. Kiekvienais metais nustatoma apie 1500 naujų ligos atvejų ir šis skaičius kasmet didėja. Jei nustatomas ankstyvųjų stadijų storosios žarnos vėžys, jo gydymas gali būti efektyvus. Deja, pacientas ilgą laiką nejaučia jokių ligos požymių, todėl dažnai Lietuvoje aptinkamas IV stadijos storosios žarnos vėžys, kurio visiškai išgydyti nebeįmanoma.

Šis vėžys vadinamas civilizacijos liga, nes daugiausia sergančiųjų yra išsivysčiusiose šalyse. Europoje ši onkologinė liga yra antroji pagal dažnumą vyrų ir moterų mirties priežastis. Šiai ligai rastis daug įtakos turi mityba, antsvoris, vidurių užkietėjimas, manoma, apie 15 proc. ligos atvejų lemia paveldimumas. Vienas rizikos veiksnių yra amžius - kuo ilgiau gyvenama, tuo didesnė tikimybė susirgti.

Kiekvienas penkiasdešimties ir daugiau metų sulaukęs žmogus yra priskirtinas vidutinės rizikos grupei susirgti šiuo vėžiu. Ligos tikimybė kur kas didesnė tiems pacientams, kuriems jau buvo nustatyti polipai - gerybiniai augliukai storojoje žarnoje. Labiau rizikuoja ir tie, kurie serga uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis kaip opinis kolitas, Krono liga, bei tie asmenys, kurių šeimoje jau yra buvę storosios žarnos vėžio atvejų.

Prieinama kiekvienam
Storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programos tikslas – kuo anksčiau nustatyti storosios žarnos vėžį. Vienas paprasčiausių ir efektyviausių tokios diagnostikos būdų yra slapto kraujavimo išmatose tyrimas. Tokį tyrimą kartą per 2 metus šeimos gydytojai siūlo atlikti visiems 50-74 metų žmonėms. Gavus teigiamą atsakymą, pacientas būtų nukreipiamas pas gydytoją specialistą atlikti kolonoskopiją, t. y. storosios žarnos tyrimą specialiu lanksčiu aparatu ir, jei reikia, paimti biopsijos medžiagą.

Nors ne kiekvienam žmogui, kurio tyrimo rezultatai teigiami, nustatomas storosios žarnos vėžys ar ikivėžinės būklės - storosios žarnos polipai, tačiau kolonoskopija yra vienintelis ir tiksliausias būdas, galintis patvirtinti ar paneigti vėžio diagnozę. Pacientui pageidaujant kolonoskopija atliekama taikant visišką nejautrą.


Vilniaus širdies chirurgijos centre (UAB „Kardiolita“) kolonoskopijos tyrimą atlieka patyrę gydytojai endoskopuotojai ir be eilės!

Daugiau informacijos tel. (8 5) 2390 500, 2390 559

www.kardiolita.lt

Vilniaus širdies chirurgijos centras (UAB „Kardiolita“)







Komentarai (Viso žinučių: 9)

Kardiolita > amžius
Parašė Svečias 2010-04-15 10:04:13
Minėta iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto finansuojama storosios žarnos vėžio ansktyvosios diagnostikos programa skirta vyresniems nei 50 metų žmonėms. 
Tačiau jaučiant nemalonius pojūčius ar turint kitų nusiskundimų, būtina pasitarti su šeimos gydytoju, kuris, esant reikalui, nukreips į gydytoją specialistą. 
Į gydytoją specialistą galima kreiptis ir tiesiogiai.
Kardiolita
Parašė Svečias 2010-04-15 09:50:20
Jaučiant (ypač ilgesnį laiką) diskomfortą ar aptikus neaiškius darinius būtina pasitarti su gydytoju gastroenterologu arba proktologu. Tik gydytojas specialistas, įvertinęs būklę, nuspręs dėl tolimesnių tyrimų bei reikalingo gydymo.
amžius
Parašė Svečias 2010-04-13 16:42:02
o jei man 40 metų, bet turiu nemalonius pojučius bei turiu įtarimų, tai negaliu dalyvauti programoje, čia griežtai pagal amžių?
aciu uz straipsni
Parašė Svečias 2010-04-13 16:36:32
Susiduriau su isanges skausmu, kenciu ji jau savaite, nenorejau niekam to sakyti, nes paprasciausiai man buvo geda ir diagnozes emiau ieskoti pats. Sis strapsnis pastumejo mane kreiptis i specialista ir nelaukti kol liga isismarkuos, nes ai gali buti vezys.  
Parašė Svečias 2010-04-13 16:35:41
greit bus metai kai ties iseinama zarna jauciu diskomforta.Panaudojus zvakutes nuo hemorojaus pagrejo.Bet man atrodo kad tai ne hemorojus.Kadangi nera jokio skausmo, kraujo. O ties iseinama anga priauge ataugu, kurias galiu patampyt.Kartais pagalvoju toks jausmas lyg kamstis ikistas butu.Viduriai nera uzkieteje, bet dujos eina vos pasispaudus. Gal cia kokia cista ar polypas uzaugo.  
Kazimieras
Parašė Svečias 2010-04-07 09:35:16
Nemokamas kartais būna jau "po laiko"..
Marytė
Parašė Svečias 2010-04-07 09:05:22
Kokie pinigai, Lietuvoje gydymas nemokamasĄ :D
Angelė
Parašė Svečias 2010-04-06 15:43:14
Na, bet ramybė ir savalaikis žinojimas, ypač kai kalba eina apie tokį "smagumą" kaip vėžys, verti tų pinigų..
Bronius
Parašė Svečias 2010-04-06 12:05:36
Gerai, kad eilės laukti nereikia, ir gydytojo siuntimo nereikia. Bet procedūros ir konsultacijos kaina tai nėra menka...


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos