vaistai.lt

Nacionalinis gripo forumas  (2374/0) 

Nacionalinis gripo forumasLR Seime vykusiame Nacionaliniame gripo forume „Buvo vakar, bet aktualu ir šiandien“ sveikatos politikai, ekspertai, specialistai, visuomenės ir žiniasklaidos atstovai diskutavo apie gripo profilaktikos ir kontrolės, visuomenės informavimo aktualijas, apie pasirengimą būsimiems iššūkiams ir bendradarbiavimo stiprinimą.

„Gripas buvo vakar, bet aktualus ir šiandien, – sveikindama Forumo dalyvius pabrėžė sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokiene. – Drįsčiau teigti, ir, tikiuosi, specialistai parems mano nuomonę faktais, kad gripas yra nuolat aktualus visai planetai bet kuriuo istoriniu laikotarpiu“. Pasak viceministrės, koordinuota nacionalinė ir tarptautinė sveikatos politika užkrečiamųjų ligų srityje leidžia mažinti neigiamą gripo poveikį visuomenės sveikatai ir Lietuvoje, ir Europoje, ir pasaulyje. N. Ribokienė padėkojo visiems „kovos“ su gripo pandemija partneriams už kartu nuveiktus gerus darbus ir konstruktyvią kritiką, be kurių neįmanomas tolesnis progresas.

Praėjus 40-iai metų po paskutinės gripo pandemijos, Pasaulio sveikatos organizacija 2009 m. birželio 11 d. paskelbė 6-ąjį pasirengimo gripo pandemijai etapą (gripo pandemiją). 2009–2010 m. sergamumas pandeminiu gripu buvo užregistruotas visuose pasaulio regionuose. Staigus naujojo tipo gripo viruso A(H1N1)v plitimas nustatytas daugelyje Europos ir pasaulio šalių, užregistruoti skirtingi sergamumo ir mirtingumo lygiai. Naujasis gripas tapo rimtu iššūkiu šiuolaikiniam pasauliui. Pandemija sukėlė ne tik didžiulį visuomenės, politikų, specialistų, žiniasklaidos susirūpinimą, bet ir didelius socialinius ir ekonominius sutrikimus.

Šios gripo pandemijos epidemiologija nebuvo identiška skirtingose pasaulio šalyse, nuo jos nukentėjo visas pasaulis. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 49 iš 53 Europos regiono šalių narių nuolat teikė ataskaitas apie laboratoriškai patvirtintus naujojo tipo gripo viruso atvejus, konstatavo, kad daugelis pacientų turėjo sunkių komplikacijų. Europos Sąjungoje iš viso iki 2010 m. pradžios užregistruoti 2203, pasaulyje – 14024 mirties nuo pandeminio gripo atvejai.

Lietuvoje per 2009 m. birželio – 2010 m. balandžio mėn. patvirtinta 810 susirgimų A(H1N1)v gripu. Per tą laikotarpį užregistruoti 23 mirties atvejai, dauguma jų – nuo lydinčių ligų komplikacijų. Šiuo metu Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras praneša apie žemą sergamumo intensyvumą visose Europos šalyse.

Nacionalinio forumo organizatoriai – Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos reikalų komitetas, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos institutas.

Nacionalinio gripo forumo video medžiaga artimiausiu metu bus skelbiama svetainėje www.antigripas.lt .

Daugiau http://www.vvspt.lt/







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos