vaistai.lt

Pašto siunta su antikvariniu laikrodžiu sukėlė pavojų sveikatai (979/0) 

Pašto siunta su antikvariniu laikrodžiu sukėlė pavojų sveikataiVilniaus visuomenės sveikatos centras 2015 m. gruodžio 7 d. vakarą gavo pranešimą iš Bendrojo pagalbos centro apie Lietuvos pašto skyriuje iš vienos pašto siuntos išsiliejusį gyvsidabrį. Surinkus išsiliejusį gyvsidabrį, buvo atlikti oro tyrimai. Nustatyta, kad pašto patalpų ore gyvsidabrio koncentracija viršija leistiną normą 47 kartus.

Su paštu besiribojančios gyvenamosios ir visuomeninės patalpos po incidento nėra užterštos, tačiau jų būklę VVSC toliau stebės ir kartos laboratorinius oro tyrimus. Pašto skyriaus vadovybei nurodyti būtini veiksmai, kuriuos atlikus patalpas bus galima toliau eksploatuoti. Taip pat nurodyta AB „Lietuvos paštas“ organizuoti visų pašte saugotų siuntų laboratorinį ištyrimą ir tik esant Vilniaus visuomenės sveikatos centro patvirtintoms išvadoms apie siuntų saugą, perduoti jas gavėjams.

Antikvariniai daiktai namuose – įsitikinkite, ar jie saugūs

Susidariusios situacijos kaltininkas – antikvarinis laikrodis, kurį internetu užsisakė vienas vilnietis. Šio antikvarinio laikrodžio švytuoklėje sumontuoti stikliniai cilindrai, pripildyti gyvsidabrio. Tik atiduodant siuntą gavėjui paaiškėjo, kad vienas cilindras sudužęs, nes gyvsidabris ėmė byrėti iš nesandarios siuntos pakuotės.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai atkreipia dėmesį, kad kai kurie antikvariniai daiktai gali būti labai pavojingi sveikatai, nes juose yra panaudota labai toksiška cheminė medžiaga – metalinis gyvsidabris. Gyvsidabrio gali būti įdėta į antikvarinius veidrodžius, antikvarinių laikrodžių švytuoklėse įmontuotus cilindrus, taip pat jis randamas senoviniuose barometruose, lempose, sidabrinėse vazose ir termometruose.

Gyvsidabris iš senų daiktų gali išbyrėti dėl nesandarumo, sudaužius ar kitaip pažeidus gyvsidabrio pripildytas talpas. Iš nesandarių senų daiktų gyvsidabris gali nuolat garuoti į patalpų orą. Tai yra ypač kenksminga, nes iškyla lėtinio apsinuodijimo pavojus. Nuolatinis, leistinas koncentracijas viršijančių gyvsidabrio garų poveikis žmogui gali sukelti negrįžtamą smegenų, inkstų, plaučių ir imuninės sistemos pakenkimą. Gyvsidabris ypač pavojingas vaisiui, kūdikiams ir mažiems vaikams, nes pažeidžia jų nervų sistemos vystymąsi. Todėl antikvarinių daiktų savininkams rekomenduojama  gyvsidabrio turinčias detales pakeisti į saugias, kuriose nėra gyvsidabrio, ir taip užtikrinti aplinkinių asmenų, ypač vaikų saugą.

Patarimai antikvarinių daiktų savininkams:

  • Nepirkite antikvarinio daikto, jei žinote, kad jame yra gyvsidabrio.
  • Įsigydami antikvarinius daiktus pareikalaukite, kad pardavėjas patvirtintų, jog juose nėra gyvsidabrio.
  • Jei turite antikvarinių daiktų su gyvsidabriu, pasirūpinkite jo pašalinimu. Būtina žinoti, kad gyvsidabris gali būti išvežamas tik į toksinių medžiagų saugojimo aikšteles.
  • Kreipkitės į akredituotą laboratoriją, kad atliktų gyvsidabrio garų tyrimus patalpose, kur laikomi antikvariniai daiktai su gyvsidabriu.
  • Užtikrinkite, kad antikvariniai daiktai su gyvsidabriu būtų neprieinami vaikams ir, kad vaikai žinotų apie gyvsidabrio keliamą pavojų.

Ką daryti pastebėjus patalpos užterštumą gyvsidabriu?

Primename, kad pastebėjus butų ar kitų patalpų užterštumą gyvsidabriu (pvz., išpylus indą su gyvsidabriu), reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112, iš išeiti iš užterštų patalpų, visų pirma išvesti vaikus ir gyvūnus. Svarbu užkirsti kelią užterštam orui patekti į kitas (neužterštas) patalpas: uždaryti patalpos, kurioje išsiliejo gyvsidabris, duris ir ją vėdinti (atidaryti langus), jei įmanoma, išjungti šildymą.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro informacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos