vaistai.lt

Visuomenės sveikatai – didesnis dėmesys (833/0) 

Visuomenės sveikatai – didesnis dėmesysVisuomenės sveikatos srityje dirbančios Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios įstaigos susitikime su ministerijos vadovybe ir specialistais aptarė šių metų veiklos pasiekimus ir iššūkius, numatė tolesnius bendradarbiavimo žingsnius. Susitikime dalyvavo krašto apsaugos ministras, laikinai vykdantys sveikatos apsaugos ministro funkcijas, Juozas Olekas, sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė, kiti ministerijos ir pavaldžių įstaigų pareigūnai.

„Visuomenės sveikata – galingas mechanizmas, kurio tikslas – ne tik apsaugoti žmogų nuo įvairių susirgimų, bet iš išmokyti jį būti sveiku, – teigė sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. – Tačiau tam, kad šis mechanizmas sėkmingai ir efektyviai funkcionuotų, reikia ne tik finansiniais ir žmogiškaisiais ištekliais stiprinti pačią visuomenės sveikatos sistemą. Pradėkime nuo mažiausiųjų. Neškime sveiko gyvenimo idėjas į darželius, mokyklas. Bendradarbiaudami su Švietimo ir mokslo ministerija, įvertinkime bręstančio žmogaus sveikatą ir numatykime labai konkrečius žinginius, pavyzdžiui, burnos higienisto paslaugos mokyklose įvedimą. Plėskime visuomenės sveikatos specialistų vaidmenį bendruomenės, mokyklos, šeimos gyvenime, didinkime jų prestižą“.

Pasak J. Oleko, tik nuo aktyvaus įvairių valstybės sektorių bendradarbiavimo su šalies bendruomenėmis ir šeima priklauso žmonių sveikata bei socialinė gerovė.

Sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė pasidžiaugė, kad visuomenės sveikatos pasiekimai šiais metais ypač reikšmingi: „Didžiuliai darbai vyksta visuomenės psichikos sveikatos stiprinimo srityje, sukurtas visuomenės specialistų registras, šiais metais sukurtas Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, kurio lėšomis (1,2 mln. Eurų) bus finansuojami sveikos gyvensenos projektai. Stiprinama radiacinė sauga, alkoholio ir tabako vartojimo kontrolė, užkrečiamųjų ligų valdymas įgauna ypatingą svarbą, aktyviai vykdoma visuomenės sveikatos priežiūra ir įvairių žmonėms svarbių paslaugų kontrolė, sveikatos mokymo veiklą bendruomenėse tęsia ir savivaldybių visuomenės sveikatos biurai ir t.t. – pasiekimų sąrašą galime tęsti. Tačiau turime galvoti, ką dar galime nuveikti kartu, kad visuomenės sveikata būtų ne asmens sveikatos podukros vietoje. Visuomenės sveikatos stiprinimui turėtų būti skiriamas lygiavertis dėmesys (atitinkamas finansavimas, šiuolaikiškos technologijos, informacinė bazė), kaip ir ligų diagnostikai, gydymui ar reabilitacijai“.

Savo veiklą susitikimo dalyviams pristatė Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamentas, nuo šių metų reorganizuotas Nacionalinis visuomenės sveikatos centras su departamentais ir skyriais visuose šalies regionuose, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, Radiacinės saugos centras, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, Higienos institutas, Valstybinis psichikos sveikatos centras ir kt.             

SAM Ryšių su visuomene skyrius

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos