vaistai.lt

Aknės suaktyvėjimas rudenį: priežastys ir patarimai, kaip prižiūrėti odą (1777/0) 

Aknės suaktyvėjimas rudenį: priežastys ir patarimai, kaip prižiūrėti odąRudenį itin padaugėja aknės paūmėjimo atvejų – tai vasaros „dovana“. Deja, meškos paslaugą sau padarė merginos ir moterys, kurios mėgino naikinti spuogus kaitindamosi saulėje ar soliariume ir nenaudojo saulės apsauginių kremų.

Kaip tinkamai prižiūrėti spuogų varginamą ir susigražinti sveiką ir gražią odą pasakoja prancūzų dermatologinės kosmetikos „Noreva Laboratoires“ atstovė, gydytoja Birute Glodenienė.

Kodėl rudenį padaugėja spuogų?

„Aknė – lėtinė odos liga, kankinanti bene 80% paauglių ir nemažai suaugusių žmonių“, – teigia gydytoja B.Glodenienė. Įprasta manyti, kad saulė pagerina odos būklę. Iš tiesų UV spinduliai pasausina odą, tačiau veikiama saulės spindulių, oda pradeda „gintis“, storėti. Sustorėjus odai, sunkiau pasišalina riebalinės liaukutės išskiriami riebalai, susidaro palankios sąlygos daugintis bakterijoms ir taip prasideda uždegimas.

Vadinamasis „sprogimas“ (dar žinomas kaip rikošeto efektas) įvyksta rudenį. Tuo metu beveik neišvengiamai sulaukiama itin gausiai inkštirų, uždegiminių spuogų.

Ką daryti, jeigu po vasaros „užpuolė“ spuogai?

Gera žinia, kad ruduo, pasibaigus saulėtam laikotarpiui – idealus metas kosmetinėms procedūroms. Atlikite odos valymą pas profesionalą, naudokite valomąsias kaukes namuose. Sumažėjus saulės aktyvumui yra tinkamas laikas naudoti intensyvesnio poveikio priemones, pavyzdžiui – turinčias rūgščių.

„Nepamirškite, kad pagrindinis ir svarbiausias žingsnis yra kruopščiai laikytis higienos: odą kasdien būtina prausti, valyti ir drėkinti“, – sako gydytoja Birutė Glodenienė. Be to, nemažą įtaką odos būklei turi mityba – subalansuotas, sveikas maistas ir pakankamas kiekis vandens.

Aknę taip pat provokuoja stresas, todėl ja sergant savo pačių labui privalu rasti laiko atsipalaiduoti, išmokti streso atsikratymo technikų ir jas naudoti.

Priežiūros priemones rinkitės atsakingai

Netinkamos priežiūros priemonės gali pakenkti. Pavyzdžiui, per daug išsausinti odą, sukelti nepageidaujamą odos jautrumą. Kita vertus, pasirinkus per silpnas priemones galima taip ir nesulaukti teigiamo efekto.

„Štai itin stiprios aknės kamuojamiems paaugliams reikia stipresnių priemonių su rūgštimis. Dairykitės priemonių su alfa, beta ir omega hidroksirūgštimis, kurios veiktų aktyviai, bet per daug neišsausindamos odos, būtų tinkamos net jautriam odos tipui. Jokiu būdu nenaudokite spiritiniu pagrindu pagamintų priemonių!

Esant jautriai odai, taip pat patiems jauniausiems pacientams, nėštumo metu ar maitinant būtinos itin saugios, tausojančios priemonės. Tai gali būti pavyzdžiui fitosfingozino, vitamino PP, keramidų pagrindu pagaminti dermatologiniai kremai, be parabenų ar fenoksietanolio.

Tuo tarpu riebiai suaugusiųjų odai reikia priežiūros priemonių, kurios kontroliuotų riebalų gamybą, sutrauktų poras, teiktų matinį efektą, drėkintų ir detoksikuotų. Brandžią odą reikėtų vengti pernelyg sausinti!“ – pataria specialistė.

Pagrindiniai riebios, į aknę linkusios odos priežiūros žingsniai kiekvienai dienai

Rytas: svarbiausia – odos higiena

  • Veidą prausti rekomenduojama kasdien, ryte ir vakare. Ši svarbi taisyklė galioja visiems, ne tik toms ir tiems, kurie naudoja dekoratyvinę kosmetiką.
  • Kiekvienai, turinčiai aknę, gydytoja rekomenduoja vonios kambaryje turėti probleminei odai skirtą prausiklį ar micelinį valiklį. Pasirinkti priemones reikėtų pagal savo odos tipą.

Diena: rūpinamės odos apsauga

  • Dieną veidą svarbiausia apsaugoti nuo aplinkos poveikio – tam tinka drėkinantys, porų nekemšantys kremai. Jie turėtų reguliuoti riebalinių liaukų veiklą bei pristabdyti bakterijų dauginimąsi.
  • Norint maskuoti spuogelius, galima naudotis specialiu toniniu kremu. Tačiau itin svarbu – jie turi būti antibakteriniai, sukurti specialiai į aknę linkusiai odai. Tepdami paprastą toninį kremą tik užkimšite odos poras ir problemą dar labiau pagilinsite.
  • Jeigu yra itin skausmingų židinių, vertėtų naudoti intensyvesnes vietinio poveikio priemones.

Vakaras: metas intensyviai priežiūrai

  • Naktis – tinkamiausias laikas odai įsisavinti gydomąsias medžiagas ir sveikti. Naktiniai kremai įprastai turės didžiausią veikliųjų medžiagų koncentraciją, tad tikrai vertėtų tokias priemones naudoti.

Papildoma priežiūra

  • Kovoti su spuogais padeda ir papildomos odos priežiūros priemonės, todėl kelis kartus per savaitę rekomenduojama naudoti specialią kaukę arba neagresyvų, pilingo efektą turintį veido šveitiklį. Juos patariama naudoti 1–2 kartus per savaitę.
  • Atšalus orams ir prasidėjus šildymo sezonui, naudojant odą sausinančius vaistus, rekomenduojama naudoti greitai drėgmę bei odos barjerą atstatantį kremą, sukurtą specialiai riebiai odai. Jis nekimš porų, suteiks matinį efektą.

Įprastai, nuosekliai laikantis priežiūros plano pastebimo efekto galima tikėtis jau po 4–6 savaičių. Reikia prisiminti kad aknė yra lėtinė odos liga, tad visuomet reikia nuoseklumo ir kantrybės.

Pavojus ketinantiems „prasitęsti“ vasarą šiltuose kraštuose

Jeigu ketinate „prasitęsti vasarą“ išvykę atostogų į šiltesnius kraštus arba jau svajojate apie slidinėjimą žiemą – nepamirškite, apsauga nuo saulės būtina visais metų laikais.

„Žmonėms, kurie yra kankinami pasikartojančių spuogų ir aknės problemų, saulės voniomis mėgautis reikėtų itin saikingai“, – primena gydomosios kosmetikos „Noreva Laboratoires“ atstovė, gydytoja Birutė Glodenienė.

Išsiruošusiems atostogų, vėlgi, svarbu rinktis specialiai riebiai, į aknę linkusiai odai skirtas apsaugos nuo saulės priemones – tokias, kurios nekemša porų, kontroliuoja riebalų gamybą ir suteikia matinį atspalvį. Tokių priemonių tikrai rasite vaistinėse.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos