vaistai.lt

Puikus metas – menopauzė  (64406/2) 

Puikus metas – menopauzėDauguma vyresnio amžiaus moterų dar puikiai prisimena laikus, kai nuo kalbų apie menopauzę kaisdavo ausys ir rausdavo skruostai. Paslapčiomis aptarinėdamos prakaituojančias, raudonomis dėmėmis išmuštas drauges, už širdies besigraibstančias ir kone alpstančias koleges ar nervingas, nuotaikų kaitos ir nuovargio išsekintas kaimynes, tarsi didžiausią paslaptį pašnibždomis ištardavo: „Jai klimaksas“.

Taigi, kas tas nepadorusis klimaksas, apie kurį anksčiau buvo kalbama puse lūpų? Ir kas toji su menais absoliučiai nesusijusi pauzė? Kodėl viena ir kita tapatinama? Ir kodėl dabar apie šiuos neišvengiamus gyvenimo procesus garsiai diskutuoja ne tik moterys, bet ir vyrai?

Menopauzė – klimakso dalis
Klimaksas (graikų kalbos žodis klimax – laiptai), dar vadinamas klimakteriniu laikotarpiu – tai gyvenimo tarpsnis, kai organizme vyksta fiziologiniai pokyčiai, susiję su dauginimosi funkcija. Kitaip tariant, tai – pereinamasis amžius nuo lytinės brandos pabaigos iki senatvės pradžios. Dažniausiai kalbama apie moterų klimaksą, tačiau yra ir vyriškasis klimaksas (vadinamoji andropauzė), nes fiziologiniai pokyčiai vyksta ir vyro organizme, tik ne taip žymiai.

Moters klimaksas prasideda apie 47–48 gyvenimo metus, trunka vidutiniškai pusantrų ar dvejus metus. Ankstyvas klimaksas yra iki 40 metų, vėlyvas – po 55 metų amžiaus.

Klimakso stadijos yra trys: premenopauzė (prasideda tarp 40–45 metų ir trunka tol, kol išnyksta mėnesinės); menopauzė (mėnesinių išnykimas, tarp 45–55 metų); postmenopauzė (prasideda išnykus mėnesinėms). Menopauzė (graikų kalbos žodis meno – mėnesinės + pause – nutrūkimas) – tai moters mėnesinių ir kartu vaisingumo išnykimas. Šis laikotarpis prasideda apie 45–55 metus (vidutiniškai 50–51 metų) dėl susilpnėjusios kiaušidžių funkcijos.

Tuo metu moters organizmas persitvarko, pakinta hormonų veikla – kiaušidės nustoja gaminusios estrogenus. Menopauzė – tai mėnesinių išnykimas, tačiau pereinamoji fazė, trunkanti nuo pusės iki penkerių metų (kai pakinta hormonų aktyvumas), vadinama klimaksu. Jis prasideda dar prieš menopauzę ir trunka keletą metų po jos (nors kartais, kaip jau minėjome, klimaksas ir menopauzė yra tapatinami).

Nemalonūs negalavimai
Klimakso laikotarpiu moterį gali varginti įvairūs negalavimai (pila prakaitas, parausta veidas, kaklas, viršutinė liemens dalis, stipriau plaka širdis, svaigsta galva, padidėja dirglumas ir pan.), dažnesni nuotaikos svyravimai, depresija, nerimas, koncentracijos stoka, padidėja bendras jautrumas. Kinta ir moters ciklas: būna tai per trumpas, tai per ilgas. Šiuo laikotarpiu (dėl hormonų pokyčių) gali prasidėti kai kurios ligos (širdies kraujagyslių ligos, osteoporozė, makšties sausumas, šlapimo nelaikymas) arba pasunkėti jų simptomai. Organizmui prisitaikius, šie reiškiniai aprimsta arba visiškai praeina.

Klimakteriniams reiškiniams išvengti gydytojai gali skirti pakaitinę hormonų terapiją. Tai – specifiniai hormoniniai vaistai, kurie palaiko hormoninį moters organizmo ciklą.
Paprastai menopauzė nustatoma tik praėjus maždaug metams po paskutinių mėnesinių. Kartais (maždaug 1 proc. moterų) menopauzė gali būti labai ankstyva, kai kiaušidžių funkcija susilpnėja jau apie 40 gyvenimo metus.

Laikas keisti įpročius
Išsiaiškinę, kas yra klimaksas ir išskyrę vieną jos etapų – menopauzę, galime teigti, jog tai neišvengiamas gyvenimo etapas, su kuriuo verčiau susitaikyti nei kankintis ir galvoti, kad gyvenimas baigiasi.

Kol vaikai buvo maži, kol rūpesčių kėlė problemos darbe ir nesusipratimai šeimoje, galima sutikti, kad laiko sau tikrai pritrūkdavo. Menopauzė nuostabi tuo, kad atėjus šiam laikui viskas atrodo daug paprasčiau. Nugyventi metai, įgyta patirtis ir išmintis visas rūpesčius paverčia menkais trukdžiais, kuriuos nesunku pašalinti.

Taigi lieka laiko sąmoningiems malonumams: galite dažniau susitikinėti su draugėmis, rasti bendraminčių, besidominčių sveika gyvensena, lankytis jogos, pilateso, taisyklingo kvėpavimo užsiėmimuose, vaikščioti po parodas, teatrus, važinėti į keliones, daugiau laiko praleisti gryname ore. Tik pabandykite, ir organizmas jums pritars. Pradėjusios sveikai maitintis, nė nebenorėsite grįžti prie senų įpročių. Suvokusios naudingų produktų svarbą, džiaugsitės valgydamos ankštines bei žalialapes daržoves, vaisius, sėklas, grūdus, riešutus, gerdamos natūralias šviežiai spaustas sultis, kartais pasimėgaudamos riebios žuvies kepsniu.

Be to, pasibaigus menopauzei galėsite džiūgauti: pagaliau nustos svaigti galva, nebevargins nevalingas prakaitavimas bei nuotaikų kaita, pasibaigs mėnesinės, pagaliau – galėsite mylėtis, nebijodamos pastoti.

Štai čia ir prisikasėme prie straipsnio įžangoje minėtų žodžių, kodėl apie moterų menopauzę nevengia kalbėti vyrai. Taip, taip, juk menopauzės amžiaus sulaukusios dailiosios lyties atstovės yra ne tik protingos ir išmintingos, jos neišsisukinėja nuo sekso prisidengdamos galvos skausmais. Šio amžiaus moterims atsiskleidžia (iki šiol dažniausiai dėl baimės pastoti tramdytas)
seksualumas.

Visaverčiam moters gyvenimui
Farmacijos pramonė nuolat ieško būdų ir galimybių palengvinti ir pagerinti įvairaus amžiaus moterų gyvenimą. Vis dažniau mokslininkai ieško žinių liaudies patirtyje. Jau nuo seno kiekviena kaimo močiutė žinojo, kas yra agurklė. Jaunus lapelius jos naudodavo salotoms pagardinti, stiebų ir lapų antpilais skatindavo šlapimo išsiskyrimą, prakaitavimą. Agurklę (dėl joje esančių gleivių) naudodavo žaizdoms, odos ligoms gydyti. Antpilu buvo girdomi nervingi, dirglūs, turintys bėdų dėl širdies, besiskundžiantys reumatu, podagra, raumenų bei sąnarių skausmais žmonės. Jis tiko ir esant įvairaus pobūdžio paburkimams.

Motevit kapsulės N40Ne veltui ir maisto papildo „Motevit“ pagrindinė sudėtinė medžiaga yra agurklių aliejus. Jame yra žmogaus organizmui reikalingų riebalų rūgščių: linoleno, oleino, palmitino, stearino ir gama linoleno. Agurklių aliejuje yra nuo 20 iki 26 proc. gama linoleno rūgšties. Ši rūgštis dalyvauja prostaglandinų susidaryme. Prostaglandinai – veikliosios biologinės medžiagos, kurios reguliuoja fiziologines ir medžiagų apykaitos funkcijas. Veikliosios agurklių aliejaus medžiagos padeda sumažinti priešmenstruacinį ir menopauzinį galvos skausmą, depresiją, dirglumą, krūtų jautrumą, pilvo pūtimą, prakaitavimą ir pagerina slogią nuotaiką.

Kita „Motevit“ sudėtinė medžiaga – magnis. Jis dalyvauja nervų sistemos veikloje, termoreguliacijos procesuose, reguliuoja širdies susitraukimų dažnį ir jėgą, atpalaiduoja raumenis, būtinas energijai ląstelėse kaupti, svarbus kalcio ir kalio apykaitai. Magnis taip pat plečia kraujagysles, reguliuoja kraujo spaudimą, gerina periferinę kraujotaką. Didesnės magnio dozės aktyvina organizmo ląstelių fermentines sistemas. Tai labai svarbu esant kraujotakos nepakankamumui, svarbus moterims nėštumo metu, didina jautrumą insulinui sergantiems cukralige.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad geriausiai veikia vitamino B deriniai, todėl maisto papildo „Motevit“ sudėtyje yra vitaminų B2 ir B6.
 
Vitaminas B2  veikia riebalų pasisavinimą, svarbus regėjimui, skatina eritrocitų ir antikūnų formavimąsi, padeda išlaikyti sveiką odą, plaukus. Vitaminas B6 reguliuoja ląstelių dauginimąsi bei diferenciaciją, baltymų apykaitą, gerina mineralinių medžiagų pasisavinimą. Šis vitaminas veikia fermentinius procesus, vykstančius galvos smegenyse, skatina hemoglobino gamybą, riebalų ir angliavandenių apykaitą.

Moters organizmui labai svarbūs ir antioksidantai. Tai vitaminai C ir E, selenas ir beta karotinas. Jie „suriša“ ir neutralizuoja laisvuosius radikalus, galinčius pažeisti organizmo ląsteles, taip pat lėtina organizmo senėjimą bei palaiko stiprų imunitetą. Vitaminas E padeda išsaugoti sveiką odą.
Soja dar vadinama ilgaamžiškumo augalu. Sojų aliejus, esantis „Motevit“ sudėtyje, dalyvauja cholesterolio ir riebalų apykaitoje, mažina pastarųjų kaupimąsi kepenyse ir net skatina jų degimą, silpnina cholesterolio sintezę, reguliuoja medžiagų apykaitą. Šiame aliejuje taip pat yra jau anksčiau minėtų jaunystės ir ilgaamžiškumo antioksidantų – vitaminų B, D ir E. Beje, sojoje yra ir kalcio, kalio bei geležies.

Taigi, maisto papildo „Motevit“ sudėtyje esančios medžiagos puikiai tiks besiskundžiančioms menopauzės ar priešmenstruaciniais funkciniais sutrikimais moterims, padės palaikyti organizmo tonusą, ištvermę, darbingumą.






Komentarai (Viso žinučių: 2)

Svečias
Parašė Svečias 2018-08-20 16:00:24
geras malonumas, jus idiotai
as
Parašė Svečias 2013-03-10 19:09:39
ar soju aliejusnepucia viduriu?


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos