vaistai.lt

Pacientų registracija internetu – ne viskas paprasta (4362/0) 

Pacientų registracija internetu – ne viskas paprastaĮ portalo VLMEDICINA.LT redakciją kreipėsi moteris, kuri bandė užsiregistruoti pas Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojus per išankstinės pacientų registracijos sistemą sergu.lt. Tačiau paaiškėjo, jog šioje sistemoje nurodytas tik vienas šios ligoninės gydytojas, o ir pas jį neįmanoma užsiregistruoti. Ar ši Lietuvos pacientų registracijos sistema veikia, kiek įstaigų vienija? Pasidomėjome.

Susikūrė savą registracijos sistemą

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Virgilijus Vanagas paaiškino, jog sergu.lt išankstinės pacientų registracijos sistema yra nacionalinis projektas, tad sistema turėjo būti pritaikyta visoms gydymo įstaigoms. Tačiau kol kas, anot jo, tai nėra iki galo padaryta.

V.Vanago teigimu, kai kurios gydymo įstaigos, tarp kurių ir jie, turi susikūrę savo elektroninio registravimo sistemą: „Jau kokie treji metai, kai pas mus galima registruotis ir internetu“.

KUL ligoninėje šiuo metu galima registruotis pas medikus trimis būdais: atėjus į vietą, telefonu ir internetu.

Žada įdiegti ir mažuose miesteliuose

Salantų pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Tomas Skliuderis, paklaustas apie galimybę užsiregistruoti pas jų gydytojus internetu, atsakė, kad dalyvauja Klaipėdos regiono elektroninės registracijos projekte kartu su KUL.

„Didesnėms gydymo įstaigoms paprasčiau tai padaryti, o mūsų mažos pajėgos, mažesnės finansinės galimybės. O dar turime spėti ir gerklę apžiūrėti, ir ligonį kaime aplankyti. Reikalingi darbai jau padaryti, tinklai suvedžioti, darbuotojai apmokyti, tad manau, kad šiemet ir pas mus bus galima registruotis internetu. Beje, tos sistemos tobulinimas yra nuolatinė proceso dalis“, - kalbėjo vyriausiasis gydytojas.

Šiuo metu pas medikus jų gydymo įstaigoje populiariausia registruotis iš anksto telefonu.

Nėra taip paprasta?

Prie visuotinės registracijos sistemos sergu.lt nėra prisijungusi ir Plungės rajono savivaldybės ligoninė, tačiau sistemoje įvedus šią įstaigą, pateikiami keturi gydytojai, po kurių pavardėmis pažymėta „Šiuo metu pacientų nepriima“.

Ligoninės Ūkio dalies vedėjas Steponas Petrauskis, kuruojantis šį projektą, neslėpė, kad nėra taip paprasta atlikti visus reikalingus darbus.

„Dar neįsidiegėme, nors turėjome sutartis pasirašę. Mūsų buvo ir techninės galimybės ribotos, ir personalą reikėjo apmokyti, tad prisijungsime prie sergu.lt“, - atskleidė pašnekovas. Pas juos galima šiuo metu registruotis telefonu ir vietoje.

Prisijungs ir kitos įstaigos

Išankstinės pacientų registracijos sistemos sergu.lt iniciatorė - Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), o tvarkytoja - Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikos.

SAM Sveikatos išteklių priežiūros ir inovacijų valdymo departamento direktorė Justina Januševičienė tikisi, kad prie šios registravimo sistemos iki 2018-ųjų prisijungs visos mūsų šalies gydymo įstaigos. Tai jas esą paskatins daryti ir kai kurie įstatymai.

„Kitais metais pagal Sveikatos sistemos įstatymą visos įstaigos privalės rodyti laukimo laikus pas medikus, tad išankstinė registracija yra būdas, kai viena įstaiga galės matyti kitos darbo laikus, kur galima patekti pas gydytoją. Be to, apmokėjimas už sveikatos paslaugas taip pat bus susijęs su kokybės indikatoriais, iš kurių vienas – eilės pas gydytojus, tad įstaigos ir dėl šio fakto turės prisijungti“, - paaiškino J. Januševičienė.
Jos manymu, gydymo įstaigos nenori deklaruoti savo laukimo laikų, savo darbo tabelių, matyt, nenori, kad jas kontroliuotų ir dėl to neskubama prisijungti prie sergu.lt.

Pasak SAM Sveikatos išteklių priežiūros ir inovacijų valdymo departamento direktorės, dabar pareiškusioms norą prisijungti gydymo įstaigoms nėra kliūčių, nes sistema yra tvari, tik įstaigos turi pasirašyti sutartį.
SAM duomenimis, sergu.lt sukūrimui išleista 700 tūkst. eurų; sistemos dėka per metus pas medikus užsiregistruoja per 900 tūkst. pacientų, tai yra per 1, 5 mln. kartų, iš kurių daugiausiai žiemą, kai padaugėja sergančiųjų. Prie šios sistemos yra prisijungusios 102 įstaigos.

Išankstinės pacientų registracijos sistemą sergu.lt. administruojančios Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikos Informatikos ir plėtros centro direktorius Jonas Kizlaitis tvirtino, jog tai nemaža dalis – per 50 proc. visų šalies registracijų, nes sistema naudojasi didžiosios įstaigos.

„Per ateinančius metus planuojame prijungti dar apie 150 įstaigų, bet, kaip seksis, sunku pasakyti, nes negauname finansavimo“, - sakė J.Kizlaitis

Primename, kad 2008 m. VUL Santariškių klinikos kartu su 19 partnerių – didžiausių Lietuvos ligonių bei poliklinikų – sukūrė ir įdiegė išankstinės pacientų registracijos sistemą, kurios tikslas – padėti pacientui lengviau ir greičiau užsiregistruoti pas reikiamą gydytoją. Buvo skelbiama, kad užsiregistravęs pacientas gauna priminimą apie būsimą apsilankymą pas gydytoją trumpąja SMS žinute. Jis informuojamas, jeigu keičiasi su jo vizitu susijusi situacija – pavyzdžiui, susirgus gydytojui jis nukreipiamas pas pavaduojantį specialistą arba apsilankymas nukeliamas vėlesniam laikui.

Dalia Šimkutė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos