vaistai.lt

Šildykimės atsargiai: smalkių pavojus (833/0) 

Šildykimės atsargiai: smalkių pavojusPrasidėjus šildymo sezonui ir gyventojams intensyviau pradėjus naudoti įvairius būsto šildymo įrenginius, vis dažniau iškyla apsinuodijimo smalkėmis pavojus, informuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Tauragės departamentas.

Smalkės gali kilti netinkamai naudojant bet kokius būsto šildymo įrenginius – dujinius, malkinius, akmens anglies ar kito kuro katilus, krosnis, židinius, kitas šildymo sistemas. Smalkėmis dažnai apsinuodijama dėl per mažos ventiliacijos arba nevėdinamų katilinės patalpų. Neretai pasitaikanti apsinuodijimo smalkėmis priežastis būna ir laiku neišvalyti dūmtraukiai. Norint išvengti smalkių, reikia naudoti tik techniškai tvarkingus įrenginius ir nuolat tikrinti jų veikimo tinkamumą. Šildymo sezono metu krosnyse reikia nedeginti atliekų, nes jas deginant susidaro didžiausia anglies monoksido koncentracija, kuri nusėda ant vidinių kamino sienelių.

Smalkės, patekusios į nevėdinamas patalpas, užteršia orą. Apsinuodijusiam žmogui pulsuoja smilkiniuose, ūžia ausyse, o širdis ima plakti smarkiau. Jis pradeda gaudyti orą, vemti. Galiausiai sutrinka žmogaus koordinacija, o kūno oda tampa ryškiai raudonos spalvos. Pirmiausia avietinį atspalvį įgauna veidas, o vėliau – ir kitos kūno vietos. Žmogus alpsta, praranda sąmonę. Nors anglies monoksido dujos neturi nei kvapo, nei spalvos, jos yra labai nuodingos.

Pastebėti smalkes įmanoma pagal tai, kokia liepsna dega prietaisas. Jei liepsna dega ne melsva, o geltona ar oranžine spalva, gali būti, jog įrenginys veikia netinkamai. Dažnai gęstanti katilo liepsnelė, stipriai aprasoję langai ar aprūkę puodai bei dujinių prietaisų paviršiai taip pat gali perspėti apie smalkių pavojų. Pastebėjus smalkių atsiradimo požymių, pirmiausiai reikia užsukti čiaupus prieš dujinius prietaisus, tada atidaryti langus, duris ir sukelti skersvėjį dujų kvapui išsklaidyti.

Teikiant pirmąją pagalbą smalkėmis apsinuodijusiam žmogui, reikia jį išvesti į gryną orą, atlaisvinti veržiančius drabužius, atlaisvinti kvėpavimo takus, kad nukentėjusysis gautų kuo daugiau deguonies, neleisti užmigti ir duoti gerti karšto gėrimo. Visais atvejais būtina skubiai kviesti greitąją medicinos pagalbą arba nukentėjusį nuvežti į artimiausią gydymo įstaigą.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos