vaistai.lt

Sėdimas darbas – XXI amžiaus rykštė Jūsų nugarai. Patirtimi dalijasi kineziterapeutas (612/0) 

Andrea Piacquadio iliustracija iš pexels.comXXI amžiaus patogumai, sėdimas darbas, mažas fizinis aktyvumas ir viršsvoris –  dažniausiai atveda pas medikus. Kodėl? Dėl daugelio priežasčių, tačiau viena dažniausių – nugaros skausmai. Nors kai kurie su jais kovoja „namų sąlygomis“, pavyzdžiui, išbando įvairius vaistus arba močiučių pagamintus kompresus, tačiau pati pirma pagalba turėtų būti kineziterapeutas, kuris ne tik nustatys skausmo priežastį, tačiau ir pasiūlys labiausiai tinkamą jo malšinimo metodą.

Apie nugaros skausmus ir jų gydymą patirtimi dalijasi kineziterapeutas.

 

Judama per mažai

Kineziterapijos užsiėmimai labiausiai aktualūs tiems, kurie mažai juda. Kai skausmai jau yra juntami – problema pažengusi, tad geriausia imtis prevencijos, kovoti su galima problema, kol jos dar nėra.

Judesys gali padėti nugalėti daugelį sveikatos problemų ir nugaros skausmai – viena jų. Jeigu nugaros skausmai prieš 20 metų dažniausiai buvo siejami su senyvo amžiaus žmonėmis arba tais, kurie dirba aktyvų fizinį darbą, tai šiuo metu, priešingai, vis dažniau minima, kad jaunimas kaip niekada dažnai skundžiasi ne tik ūmiais, tačiau ir lėtiniais nugaros skausmais. Juos sukelia per lėtas gyvenimo tempas, ypač dažnai – sėdimas darbas.

„Blogai yra ne tik tai, kad žmonės po sėdimo darbo dienos toliau grįžę namo gulasi ant sofos, tačiau ir tai, kad darbo metu jie laiką leidžia netaisyklingoje pozicijoje“,- atvirauja kineziterapeutas Vilniuje.

„Labai svarbu, kad būtų pasirinktas tinkamas darbo stalas bei kėdė. Geriausias stalas yra toks, kurio aukštis reguliuojasi. Ypač dėmesio verti yra aukšti stalai, kuriuos galima pakelti iki tokios pozicijos, kad žmogus galėtų dirbti stovėdamas. Tuomet verta dalį dienos dirbti stovint, o dalį – sėdint. Radus ergonomišką kėdę taip pat reikia nepamiršti ir joje tinkamai sėdėti. Kojos turi būti ant žemės, keliai sulenkti 90 laipsnių kampu, nugara neturi būti susmukusi, kaip ir sprandas – neturi būti kuprelės“, - priduria.

Sėdimas darbas – XXI amžiaus rykštė Jūsų nugarai. Patirtimi dalijasi kineziterapeutas

Dėl per mažo judėjimo dažnai kankina ne tik nugaros skausmai, tačiau ir rankų bei kojų tirpimas, sąnarių gėlimas, gali kankinti ir lėtiniai galvos skausmai, migrena. Visais atvejais pagalba numeris vienas yra kineziterapijos klinika, kurioje bus ne tik išsprendžiamos esamos sveikatos problemos, tačiau ir paaiškinama – kaip reikia judėti, kad jie nebeatsinaujintų.

 

Norisi greito rezultato

Žmogaus kūnas yra sukurtas judėti, tačiau automobiliai, malonus laikas prie TV ir kiti „įrankiai“ padarė žmones labai sėslius. Natūralu, kad net ir esant nugaros skausmui, dažnas ieško kuo paprastesnio, greitesnio ir mažiau pastangų reikalaujančio gydymo metodo. Tai yra vaistai arba kiek natūralesnis pasirinkimas – masažas. Visgi, tikintis ilgalaikio rezultato, taip pat galimybės kartą panaikinus ūminius skausmus daugiau su jais nebesusidurti – geriausias pasirinkimas yra kineziterapijos treniruotės.

„Kai jau yra žinoma nugaros skausmo priežastis – parenkamas kiekvienam pacientui tinkamas gydymo metodas. Ambulatorinė reabilitacija reikalinga po insulto, menisko operacijos, įvairių traumų ir panašiai. Kiekvienu atveju privatus kineziterapijos kabinetas parenka tinkamiausią ir naujausią gydymo metodą, kuris padeda pacientui greičiau vėl judėti laisvai“.

Prevencijai visada geras pasirinkimas yra funkcinės treniruotės. Kadangi jos dažniausiai yra vedamos grupėse – garantuojama ne tik geresnė savijauta, tačiau taip pat ir labai smagus laiko leidimas bendraminčių kompanijoje. Taigi, masažas, kad ir koks geras būdas atsipalaiduoti, jaustis geriau, tačiau neturėtų būti įvardijamas kaip pats svarbiausias įrankis sveiko kūno link. Kur kas geriau išbandyti grupines treniruotes, kurių metu specialistas ne tik praveda pamoką, tačiau ir paaiškina – kaip judėti kasdien, kad būtų galima išvengti nugaros skausmų ir net kasdienybėje patiriamų traumų.

 

Sėdimo darbo žala

Visgi, net ir reguliariai judant sporto salėje arba kineziterapijos klinikoje – vis tiek reikia pasirūpinti tinkamu, kasdieniniu judėjimu, kuris leis išvengti tiek nugaros, tiek kitų skausmų. Greta anksčiau minėtos sėdimos pozicijos, kurią reikia propaguoti kasdien, taip pat verta išbandyti ir kompresines kojines. Jos aktyvina kraujotaką, mažina nuovargį, tinimą, tad mažėja tikimybė, kad po dienos darbų taip pat bus juntamas ir nugaros skausmas.

Taip pat dienos eigoje rekomenduojama reguliariai užsiimti trumpa mankšta, kuri padės jums išjudinti raumenis. „Dažnas teigia, kad neturi laiko mankštintis kasdien. Tačiau išties, reikia skirti tik 20 minučių, pavyzdžiui per pietų pertrauką, kad Jūsų kūnas jaustųsi kur kas geriau“, – pataria kineziterapeutas.

Andrea Piacquadio iliustracija iš pexels.com

Specialistas pasidalina keliais paprastais pratimais, kuriuos galima atlikti dienos eigoje.

● Atsisėskite tiesiai, tačiau nenaudokite kėdės atlošo. Žiūrėkite prieš save, palenkite galvą į šoną, kol kakle bus juntamas tempimas. Tokioje padėtyje laikykite galvą iki 15-kos sekundžių. Grąžinkite ją į pradinę padėtį ir kartokite judesį į priešingą pusę.

● Sėdimoje pozicijoje (tiesiai) sunerkite pirštus ir ištieskite rankas į priekį. Lenkite galvą žemyn, kol ji atsiras tarp rankų. Tokioje pozicijoje reikia pabūti iki 15-kos sekundžių. Lėtai grįžkite į pradinę padėtį.

● Vėlgi, sėskitės tiesiai ant kėdės be atlošo. Juosmenį sukite į dešinę pusę. Su dešine ranka apkabinkite kėdės atlošą ir sukite pečius į tą pačią dešinę pusę. Sukite iki tol, kol bus juntamas švelnus tempimas. Laukite iki 15-kos sekundžių. Lėtai grįžkite į pradinę stadiją ir viską lėtai kartokite į kairę pusę.

Tai yra tik keli pratimai, kurie gali padėti jums dienos metu atsipalaiduoti, geriau jaustis.  Svarbiausia, kad jiems nereikia jokios įrangos arba daug laiko – galite daryti bet kur, visada. Tokius ir kitus panašius pratimus galima sužinoti apsilankius pas kineziterapijos specialistą. Taigi, kineziterapija turėtų būti aktuali ne tik tuomet, kai skausmai jau kankina, tačiau ir kai norisi sužinoti priemones, kurios gali padėti jų išvengti.

 

Svarbiausia – nelaukti

Blogiausia, kad žmonės ne tik nesistengia gyventi sveikiau iki tol, kol nepradeda justi skausmų, tačiau kai kurie net ir jausdami juos – vis tiek ignoruoja, geria vaistus ir tikisi, kad nugaros skausmai – išnyks. Nieko nedarant ūminis nugaros skausmas dažniausiai tampa lėtiniu, o kovoti su juo yra sudėtingiau.

„Kreiptis į specialistą siūlome tuomet, kai nugaros skausmai laikosi kelias savaites ir matyti, kad skausmas nemažėja net ir poilsio metu. Ypač suklusti turėtų tie, kuriuos kankina nugaros skausmai pereinantis į kojas, tęsiasi žemiau kelio, jos tirpsta“,- teigia medikas. Augančios problemos signalas yra ir juntamas dilgčiojimas tiek kojose, tiek nugaroje, ypač blogai, jeigu kartu su skausmu prasideda ir karščiavimas arba ilgainiui pastebimas be jokios priežasties pasitaikantis svorio netekimas.

Kuo labiau save mylėsite – tuo, tikėtina, ir labiau rūpinsitės, tad tiek nugaros, tiek kitų kūno vietų skausmai Jūsų nekankins. O jeigu jau jaučiate skausmus – svarbiausia yra nelaukti ir kuo greičiau ieškoti specialisto pagalbos.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos