vaistai.lt

Biotino nauda žmogaus organizmui (339/0) 

Biotino nauda žmogaus organizmuiBiotinas - vienas iš B grupės vitaminų, kuris padeda organizmui maistą paversti energija.

Žodis „biotinas“ kilęs iš senovės graikų kalbos žodžio "biotos", kuris reiškia "gyvybė" arba "maistas". B grupės vitaminai, ypač biotinas, padeda palaikyti sveiką odą, plaukus, akis, kepenis ir nervų sistemą. Biotinas taip pat yra labai svarbi maistinė medžiaga nėštumo metu, nes jis svarbus embriono augimui.


Cukrinio diabeto valdymas

Tyrimai rodo, kad biotinas gali padėti valdyti cukrinio diabeto simptomus. Kai kuriems diabetu sergantiems žmonėms jis gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, bendrąjį cholesterolio kiekį ir riebalų kiekį kraujyje. Tačiau jis neturi didelės įtakos insulino kiekiui.

Be to, B grupės vitaminai yra svarbūs smegenims ir nervų sistemai, todėl gali padėti įveikti neurologinius diabeto simptomus, pavyzdžiui, neuropatiją (nervų pažeidimą). Tačiau tam, kad patvirtinti šį teiginį, reikia atlikti daugiau tyrimų.


Biotinas plaukams

ECOSH tinklaraštyje minima jog, keratinas – pagrindinis baltymas, reikalingas plaukams, odai ir nagams. Pastebėta, kad biotinas gerina paties keratino struktūrą organizme. Mokslo pasaulyje nesutariama, ar biotinas vienas gali turėti įtaką plaukų būklei, tačiau tyrimai, kurie atlikti vartojant papildus su biotinu, įrodo jo veiksmingumą.

2015 m. buvo atliktas tyrimas, kurio metu moterys 90 dienų vartojo papildus (biotinas, cinkas, kai kurie augaliniai preparatai) arba placebo. Po šio laikotarpio vertinant plaukų išslinkimo zonas pastebėtas teigiamas efektas toms, kurios vartojo maisto papildus su biotinu ir kitais ingredientais.


Biotinas nagams

Biotinas skatina sveiką ląstelių augimą ir padeda baltymus sudarančių aminorūgščių apykaitai, kurios būtinos nagų augimui.

Keletas atliktų tyrimų patvirtina, jog biotinas gali padėti sustiprinti lūžinėjančius nagus. 

Daugiausia biotino yra galvijų organuose, pavyzdžiui, kepenyse, tačiau jo taip pat yra kiaušinio trynyje, pieno produktuose, mielėse, lašišoje, avokade, saldžiosiose bulvėse, riešutuose, sėklose ir net žiediniuose kopūstuose.


Biotinas odai 

Biotinas, arba vitaminas B7 yra būtinas norint išlaikyti sveiką odos būklę. Šis vitaminas skatina ląstelių augimą, regeneraciją ir apsaugą.

Biotinas dalyvauja riebalų rūgščių metabolizme, kuris padeda išlaikyti odos drėgmę ir elastingumą. Be to, jis prisideda prie keratino gamybos, kuris yra svarbus baltymas, sudarantis odos, plaukų ir nagų struktūrą.

Dėl šių priežasčių biotinas gali padėti pagerinti odos būklę, padidinti jos elastingumą, bei sumažinti odos sausumą.


Biotinas nervų sistemai

Biotinas yra svarbus vitaminas nervų sistemos veiklai. Jis yra būtinas norint palaikyti optimalų nervų ląstelių funkcionavimą. Biotinas padeda organizmui paversti maistą į energiją, kuri yra reikalinga nervų sistemos veiklai ir signalų perdavimui tarp nervų ląstelių.

Be to, biotinas yra svarbus nervų ląstelių membranos struktūros komponentas, padedantis palaikyti jų funkcionavimą. Trūkstant biotino, gali kilti nervų sistemos sutrikimų.


Natūralūs biotino šaltiniai

Biotino nėra sunku gauti natūraliai, tiesiog į savo mitybą reikia įtraukti tam tikrus maisto produktus. Šio vitamino gausu kiaušinio tryniuose, riešutuose, pavyzdžiui, migdoluose, žemės riešutuose, pekano riešutuose, graikiniuose riešutuose. Taip pat jis randamas sojos pupelėse, kituose ankštiniuose augaluose, neskaldytuose grūduose, grybuose, bananuose. 

Kadangi maisto apdorojimo būdai, pavyzdžiui, virimas, gali padaryti biotiną neveiksmingu, žali arba mažiau apdoroti maisto produktai turi daugiau aktyvaus biotino.

Visada maistinių medžiagų geriau gauti iš natūralių šaltinių. Tačiau jei negalite natūraliai gauti pakankamai biotino, gydytojas gali pasiūlyti vartoti maisto papildus.

Image: Freepik.com




Susijusios prekės

TotalPOWER man tabletės N30
Biotin Strong tabletės N60
Hipocrat SILICIUM gelis N14



Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos