vaistai.lt

Gausus prakaitavimas – ne nuosprendis. Kaip jo išvengti? (271/0) 

Gausus prakaitavimas – ne nuosprendis. Kaip jo išvengti?Kartu su pirmosiomis vasariškų karščių dienomis grįžo ir ne vienam aktuali problema – kaip gelbėtis, kai nugara upeliais srūva prakaitas, tamsiais ratais nudažantis drabužių pažastis. Tokio gausaus prakaitavimo, dar vadinamo hiperhidroze, sprendimų yra ne vienas, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Nepamirškime, kad prakaitavimas – normali organizmo reakcija, skirta vidaus temperatūrai reguliuoti. Daugiau kaip pusę išskiriamo prakaito kiekio sudaro vanduo, kuriame taip pat yra natrio chlorido, kalio, kalcio, pieno rūgšties, fosforo, nedideli kiekiai amoniako bei karbamido.

Nuo ko priklauso, kaip gausiai prakaituojame? Pirmiausia – nuo prakaito liaukų kiekio. Paveldimumas, įvairūs maisto produktai, vaistai taip pat gali veikti prakaitavimą, jį didina ir karšti gėrimai, alkoholis, aštrus maistas. Padidėjęs prakaitavimas perspėja, kad pakilo kūno temperatūra. Jei staiga pradedame prakaituoti daugiau nei įprastai, arba jei gausesnį prakaitavimą lydi karščiavimas, svorio mažėjimas, krūtinės skausmas, dusulys, greitas širdies plakimas, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją.


Kaip išvengti prakaito sukeliamų nemalonių pojūčių:

Kruopščiai nusiprauskite duše kiekvieną dieną. Prakaito kvapas neutralus, tačiau ant odos natūraliai atsirandančios bakterijos skaido prakaite esančias medžiagas, o šis procesas skleidžia nemalonų kvapą. Taigi, svarbiausia nuplauti bakterijas. Rinkitės vėsų, bet ne šaltą dušą, nes šaltas vanduo skatina dar gausesnį prakaitavimą.

Naudokite antiperspirantą. Dezodorantai nestabdo prakaitavimo. Jų sudėtyje esančių kvepalų paskirtis – laikinai neutralizuoti bakterijų sukeltą nemalonų kvapą. Jei įprasto dezodoranto nepakanka, išbandykite antiperspirantą. Antiperspirantai apsaugo nuo prakaitavimo mažindami prakaito gamybą prakaito liaukose. Užtepus antiperspiranto liaukų spindyje susiformuoja laikinas kamštis, kuris stabdo prakaito išsiskyrimą. Jis per kelias dienas pašalinamas kartu su natūraliai nusilupančia oda. Jei pasirinksite antiperspirantą, kuriame nėra kvapų, su juo galėsite naudoti įprastus kvepalus ir dezodorantą. Antiperspirantą tepkite vakare, nes prakaito liaukos naktį mažiausiai aktyvios. Labai svarbu priemonę naudoti ant švariai nuplautos, nusausintos ir nepažeistos odos.

Tinkami drabužiai. Rinkitės drabužius iš prakaitą sugeriančių natūralių audinių, pavyzdžiui, medvilnės. Venkite ryškių spalvų marškinių, palaidinių, nes dėmės pažastyse bus labiau pastebimos. Suprakaitavę nedelsdami persirenkite.

Vartokite organizmui tinkamų skysčių. Gerkite kuo daugiau mineralinio vandens ar žaliosios arbatos. Atsisakykite kavos ar kitų gėrimų su kofeinu, kurie skatina skysčių išskyrimą iš organizmo.

Rūpinkitės mityba. Venkite riebaus, aštraus maisto, alkoholio. Valgykite daugiau vaisių, daržovių, žuvies.

Venkite streso. Rūpinkitės savo emocine sveikata. Išeitimi dėl hiperhidrozės kenčiantiems žmonėms gali tapti ir neurotroksino injekcijos, žinomos kaip botulino toksinas. Lokaliai suleidus tiksliai apskaičiuotas terapines botulino toksino dozes, sumažinami raumenų susitraukimai, todėl pastebimai sumažėja ir prakaito išsiskyrimas.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos