vaistai.lt
Peties sąnario artrozė: delsdami kreiptis į gydytoją galite pabloginti situaciją

„Apie ligą įspėja pagrindiniai simptomai – peties skausmas ir apriboti judesiai. Vėlesnėse stadijose skausmas kamuoja net ramybės būsenoje ir naktį, todėl suprastėja miego kokybė ir bendra savijauta“, – apie peties sąnario artrozę sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės, Vilniaus universiteto docentas gydytojas ortopedas traumatologas dr. Sigitas Ryliškis. Gydytojas pasakoja, kad vienas iš veiksmingiausių peties sąnario artrozės gydymo būdų yra endoprotezavimo operacija, apie kurią nemažai pacientų net nežino.

Ginekologas atvirai kalba apie pacienčių baimes ir būdus joms įveikti

Ar ir jūs jaučiate nerimą laukdami gydytojo konsultacijos, kraujo tyrimo ar dantų gydymo? Tie, kurie patiria „baltų chalatų baimę“, susiduria ne tik su nerimu, bet ir su įvairiais fiziniais simptomais: širdies plakimu, kraujospūdžio svyravimais, prakaitavimu ir kt. Vieni bijo odontologo, kiti – adatų ir tyrimų, o kai kurie apskritai vengia lankytis gydymo įstaigose. Tačiau ypač jautri ir intymi tema moterims – baimė lankytis pas gydytoją ginekologą.

Ligonių kasos: viršsutartinių paslaugų apmokėjimas pagerino gydymo įstaigų finansus

Valstybinei ligonių kasai apmokėjus 94 mln. eurų Lietuvos gydymo įstaigoms už per pirmąjį šių metų pusmetį pacientams suteiktas viršsutartines paslaugas, reikšmingai pagerėjo finansinė šalies gydymo įstaigų padėtis. Šiuo metu visų viešųjų gydymo įstaigų bendras finansinis rezultatas, vertinant Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų panaudojimą, yra teigiamas ir sudaro 4 mln. eurų.

Miegokite ramiai: ką daryti, kad išmanusis nežadintų naktį?

Negalite užmigti, „scrollinate“ telefoną, o dėl to – dar labiau nesimiega? Tai – tarsi užburtas ratas, vedantis tiesiai į nemigą. Šiuolaikiniai išmanieji telefonai ir laikrodžiai turi įrankius, reikalingus sukurti tinkamą nuotaiką poilsiui ir stebėti, kiek gilus yra jūsų miegas. Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas, rekomenduoja keletą funkcijų, kurios padės jums nusiraminti, nutildyti pranešimus (angl. notifications) ir laikytis reguliaraus miego režimo.

Ką daryti, kad ateinantis ruduo nepakenktų plaukams?

Rudens orai dėl pakitusios temperatūros, drėgmės ir kitų aplinkos veiksnių pokyčių gali turėti įvairų poveikį plaukams: dažnai tenka dorotis su išsausėjusiais, besielektrinančiais ar slenkančiais plaukais. Gydytoja dermatovenerologė–trichologė Laura Tautvydaitė teigia, kad tokiu metu ypač svarbu tinkamai prižiūrėti plaukus, tad reikėtų atidžiai skaityti kondicionieriaus naudojimo instrukciją bei rinktis šampūną ne pagal plaukų problemą, o tą, kuris atitinka galvos odos tipą.

Naująją COVID-19 atmainą ne visada aptinka savikontrolės testai

Pastaruoju metu augant susirgimų koronaviruso infekcija skaičiui, kartais žmonės skundžiasi, kad jaučia COVID-19 būdingus simptomus, tačiau namuose atliekami savikontrolės testai to nerodo. Gydytojai sutinka, kad šiuo metu cirkuliuojančią koronaviruso atmainą tokie testai ne visada „pagauna“, ypač pirmosiomis ligos dienomis arba kai yra atliekami ne visai teisingai.

Ką daryti, kai jaučiami nemalonūs kvapai?

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nuolat sulaukia ir nagrinėja gyventojų skundus dėl nemalonių kvapų, kuriuos skleidžia tam tikra vykdoma ūkinė veikla. Primename, ką reikėtų nurodyti kreipiantis dėl kvapų problemos į NVSC ir paaiškiname, kokie veiksmai, procedūros atliekami NVSC nagrinėjant tokius pranešimus.

 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos