vaistai.lt

Vaistų įsigijimo tvarka diskriminuoja mažesnes pajamas gaunančius žmones (823/0) 

Vaistų įsigijimo tvarka diskriminuoja mažesnes pajamas gaunančius žmonesLygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė nustatė, kad taisyklėmis, reglamentuojančiomis vaistų įsigijimo tvarką, diskriminuojami mažesnes pajamas gaunantys žmonės. Nuostatos, pagal kurias preparatus dalimis galima įsigyti tik gydytojui iš anksto taip nurodžius recepte, pažeidžia Lygių galimybių įstatymą.

Į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi bedarbis žmogus, susidūręs su diskriminacija dėl socialinės padėties. Jo gydytojas vienu receptu visam gydymo laikotarpiui išrašė keletą kompensuojamų vaistų pakuočių. Pareiškėjas medikamentus norėjo įsigyti dalimis, nes iškart sumokėti visą valstybės nekompensuojamos kainos dalį neturėjo pinigų, tačiau vaistinėje jam neleido to padaryti motyvuojant sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintomis taisyklėmis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad pacientai gali už vaistus mokėti dalimis, jei taip pažymi gydytojas. Išrašydamas vaistus, recepte jis turėtų nurodyti, kokiam laikotarpiui medikamentai skiriami, įrašyti preparatų įsigijimo periodiškumą ir vienu kartu išduodamų pakuočių skaičių. Panaši tvarka galioja tiek popieriniams, tiek elektroniniams receptams, įsigyjant tiek kompensuojamus, tiek nekompensuojamus vaistus.

Atlikus tyrimą, konstatuota, kad galiojanti tvarka nėra efektyvi sudarant galimybę vaistus įsigyti dalimis, taip pat atsižvelgiant į finansines paciento galimybes: gydytojas kiekvienu medikamentų išrašymo atveju privalėtų žinoti jų kainą, teirautis, ar žmogus pajėgus įsigyti visą kiekį ar ne. Savo ruožtu pats pacientas dar apžiūros metu privalėtų informuoti apie savo finansinę padėtį.

A. Skardžiuvienė įsitikinusi, kad vaistų kainų analizė nėra gydytojo pareiga. „Būtinybė prašyti informacijos, tiesiogiai nesusijusios su paciento sveikata, gali pažeisti profesinės ir asmeninės etikos nuostatas, pažeminti patį pacientą. Supaprastinus tvarką, mažesnes pajamas turintiems žmonėms būtų užtikrinama galimybė tinkamai planuoti savo išlaidas ir gydytis reikalingais vaistais“, – sako ji.

Lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą siūlydama pakeisti vaistų įsigijimo tvarką reglamentuojančias taisykles taip, kad kompensuojamus vaistus būtų galima įsigyti dalimis, nepriklausomai nuo gydytojo žymos recepte.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos