vaistai.lt

Maudymosi sezoną pradėsime su naujos redakcijos higienos norma (1234/0) 

Maudymosi sezoną pradėsime su naujos redakcijos higienos normaLietuvos sveikatos apsaugos ministras  2018 m. sausio 23 d. įsakymu Nr. V-76 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2007 m. gruodžio 21 d. įsakymo Nr. V-1055 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ patvirtinimo“ pakeitimo“ patvirtino naujos redakcijos Lietuvos higienos normą HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“, kuri įsigalios 2018 m. gegužės 1 d., t. y. mėnesiu anksčiau negu Lietuvoje skelbiama oficiali maudymosi sezono pradžia.

Lietuvos higienos norma HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ siekiama užtikrinti paplūdimių ir maudyklų vandens kokybę ir visuomenės sveikatos saugą. Higienos normoje aptartos jos taikymo sritys, apibrėžtos joje vartojamos sąvokos, aprašytos paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo bei elgesio jose bendrosios nuostatos, išdėstyti paplūdimių sveikatos saugos ir paplūdimių priežiūros reikalavimai, kurių nereglamentuoja kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrui pavesta prieš kiekvieną maudymosi sezoną savo interneto svetainėje skelbti stebimų maudyklų sąrašą, maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, maudyklų vandens klasifikaciją per pastaruosius trejus metus bei jų charakteristikas.

Naujos redakcijos higienos normoje nustatytas maudymosi sezono laikotarpis nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 15 d. savivaldybių institucijų sprendimu gali būti koreguojamas, atsižvelgus į tai, kuriuo metu maudyklose galima tikėtis didelio besimaudančiųjų skaičiaus. Pažymėtina, kad paplūdimių lankytojų saugą, paplūdimių sveikatos saugos reikalavimų laikymąsi, paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo ir elgesio juose taisyklių laikymąsi ir paplūdimių priežiūrą turi užtikrinti institucijos, atsakingos už paplūdimių ir maudyklų administravimą. Savivaldybės paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo ir elgesio juose taisyklėse turės nustatyti paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo ir poilsiautojų elgesio juose tvarką, įskaitant tai, ar leidžiama į juos vestis gyvūnus, ar yra moterų, vyrų ir nudistų zonos ir kaip jos žymimos, kokie rekomenduojamieji ir draudžiamieji ženklai naudojami, kokia gelbėjimo darbų organizavimo paplūdimiuose tvarka.

Didelis dėmesys higienos normoje skiriamas maudyklų vandens stebėsenai. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražvydė Norkienė sako: „Kaip ir ankstesnėje higienos normoje, taip ir šioje išlieka, kad institucijos, atsakingos už paplūdimių ir maudyklų stebėseną, prieš kiekvieną maudymosi sezoną privalės sudaryti maudyklų vandens kokybės stebėsenos kalendorinį grafiką ir jį atsiųsti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrui. Iš kiekvienos maudyklos vienas vandens mėginys turi būti paimtas ne anksčiau kaip 10 dienų prieš kiekvieną maudymosi sezono pradžią, o per maudymosi sezoną turės būti paimta ir ištirta ne mažiau kaip 8 mėginiai. Naujos redakcijos higienos normoje yra aprašyta, kokius veiksmus ir pakartotinius tyrimus reikės atlikti nustačius trumpalaikę ir ilgalaikę taršą, kada reikės sustabdyti maudyklos vandens kokybės stebėsenos kalendorinio grafiko vykdymą ir vėl jį atnaujinti, kada būtina uždrausti gyventojams maudytis maudyklose.“ Taip pat higienos normoje yra numatyti paplūdimio smėlio paėmimo parazitologiniai tyrimų reikalavimai, intensyvaus vandens žydėjimo metu – melsvadumblių tyrimai ir kokios priemonės taikomos viršijus leidžiamas taršos normas.

Higienos normoje yra nurodoma, kokia informacija visuomenei apie paplūdimių ir jų maudyklų vandens kokybę turėtų būti skelbiama informaciniuose stenduose paplūdimiuose, savivaldybių interneto svetainėse, vietinėje spaudoje. Paplūdimių teritorija turi būti suskirstyta į atskiras funkcines zonas: poilsio, maudymosi, fizinio aktyvumo ir zoną, skirtą lankytis su gyvūnais. Paplūdimio prieigose matomoje vietoje turi būti įrengiama paplūdimio schema su pažymėtomis funkcinėmis zonomis.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

 

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos