vaistai.lt

Kaip išsirinkti tinkamą inhaliatorių? 5 praktiški patarimai (3176/0) 

Kaip išsirinkti tinkamą inhaliatorių? 5 praktiški patarimaiDažniausiai informacijos ieškome interneto platybėse, teiraujamės  kolegų ar artimų žmonių rekomendacijų. Kartais tokia informacija būna prieštaringa ir netiksli. Todėl ir parašėme šį straipsnį.  Mes tikimės, kad jį perskaitę žmonės galės rasti tinkamą prietaisą savo, ar šeimos narių kvėpavimo takų profilaktikai ir gydymui.

Inhaliatorius, daugumos supratimu, prietaisas, kuris garsiai burzgia ir padeda kvėpavimui. Burzgianti inhaliatoriaus dalis – kompresorius. Rodos jis yra pagrindinė įtaiso dalis, tiesa? Tačiau dažnas naudotojas nepagalvoja, kad pagrindinį darbą atlieka ne tik kompresorius, bet ir talpa, į kurią pilamas skystis. Būtent nuo vaistų talpos priklauso, ar gydymas bus efektyvus Jūsų gydomai ligai. Kadangi talpos charakteristikos yra tokios reikšmingos, labai svarbu naudoti patikimų gamintojų prietaisus ir jų priedus. Į talpą įpiltas tirpalas, inhaliatoriuje paverčiamas aerozoliu, kuris priklausomai nuo dalelių dydžio, nusėda skirtingose kvėpavimo takų vietose. Tokia  inhaliacinė terapija yra labai veiksminga, kadangi naudojami tirpalai didelėmis koncentracijomis patenka į problemos židinį, plaučius ar viršutinius kvėpavimo takus, praktiškai be pašalinio poveikio (lyginant su vaistais, kurie vartojami per burną arba sušvirkščiami injekciniu būdu).

Inhaliatorius

Taigi, 5 patarimai, kurie padės pasirinkti tinkamą prietaisą:

1 – Atsižvelkite į naudotojo amžių

Inhaliatoriaus pasirinkimą, ypatingai lemia naudotojo amžius ir ligos pobūdis. Nemažai inhaliatorių yra universalūs – tinkami visoms amžiaus grupėms naudotojams. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kokio amžiaus asmenys naudos inhaliatorių. Kūdikiams reikalingas mažesnis srautas, tam kad vaikutis nepradėtų spazmiškai kosėti bei nosies aspiratorius. . Vaikams virš metų jau svarbi ir triukšmo problema. Tokiu atveju reikia linksmo vaikiško, ar tyliau veikiančio prietaiso. Paaugliams ir suaugusiems svarbiausia yra trumpesnio laiko procedūra (įtaiso našumas), ar papildomi priedai, kaip pavyzdžiui nosies plovyklė.

2 – Įvertinkite kvėpavimo takų ligą(-as) ir jos(-ų) pobūdį

InhaliatoriusKaip jau minėjome, inhaliatorius purškia aerozolio daleles. Priklausomai nuo jų dydžio (instrukcijoje tai žymima  MMAD), galima žinoti, kurie kvėpavimo takai bus gydomi. Na, o pagal tai nesunku suprasti, kokias ligas gali gydyti inhaliatorius.

Didžiausios dalelės yra skirtos viršutinių kvėpavimo takų sutrikimams gydyti (sinusitui, rinitui, laringitui, peršalimams ir t.t.). Jų skersmuo yra daugiau nei 7,5 mikronai.

Tracheitas bei tracheobronchitas yra bene dažniausios viduriniųjų kvėpavimo takų ligos. Joms gydyti reikalingos dalelės, kurių skersmuo yra tarp 4,5 ir 7,5 mikrono.

Astma, bronchitas, kitos bronchų ligos ir LOPL – apatinių kvėpavimo takų sutrikimai. Jiems gydyti naudojamos pačios smulkiausios aerozolio dalelės. Jų MMAD yra tarp 2 ir 4,5 mikrono.

Kiekvienas inhaliatorius turi svarbų parametrą - vidutinį MMAD dydį. Pagal jį ir ligos pobūdį turėtumėte rinktis tinkamą prietaisą. Taip pat verta žinoti, kad yra ir inhaliatorių, kurie turi reguliuojamą dalelių dydžio nustatymą.

3 -  Nešiojamas ar stacionarus

Dažniausiai naudojami inhaliatoriai yra kompresoriniai. Tai patikimi ir efektyvūs prietaisai. Jie sulaukia didelio vartotojų susidomėjimo, nes  pasižymi prieinamomis kainomis. Tačiau tokie inhaliatoriai turi ir minusų. Jie veikia pakankamai garsiai ir  yra skirti naudoti namuose. Tačiau galima rasti ir nešiojamų, kišeninių inhaliatorių. Jie vadinami tinkleliniais. Jie veikia praktiškai be garso ir juos galima vartyti visais 360 laipsnių. Nepriklausomai nuo tipo, vertėtų  rinktis žinomo gamintojo inhaliatorius, kadangi pigesniems prietaisams dažnai suteikiamos tik trumpos garantijos. Būtina turėti omenyje ir tai, kad pigūs, nežinomo gamintojo prietaisai gali būti netaisomi Lietuvoje.

4 – Ar reikalingi priedai: nosies plovyklė ar aspiratorius?

InhaliatoriusTai priedai, kurie gali lemti jūsų pasirinkimą.

Nosies plovyklė naudojama su paprastu fiziologiniu tirpalu. Plovyklė švelniai valo nosies ertmę ir palengvina viršutinių kvėpavimo takų ligų, tokių kaip: peršalimas, sinusitas, alerginis rinitas, simptomus.

Nosies aspiratorius naudojamas gleivių pašalinimui iš kūdikio nosytės, kurios yra surenkamos tam skirtoje talpykloje. Jis švelniai išvalo jautrią mažylio arba mažylės nosytę. Aspiratorius pasižymi paprastu naudojimu. Jis yra lengvai plaunamas ir paprastai prižiūrimas.

Nosies plovimas ir aspiracija gali palengvinti kvėpavimo takų susirgimų simptomus ir sumažinti kitų ligų atsiradimo riziką.

5 - Kiek svarbi režimų bei inovacijų gausa

Gamintojai norėdami dar labiau pritaikyti inhaliatorius prie naudotojų poreikių, suteikia jiems papildomų savybių, kurios akivaizdžiai demonstruojamos prietaisų apraše.

„Reguliuojamas dalelių dydis“, „Ypatingai tylus“, „Kiti papildomi priedai“, „Rekomenduojamas tam tikrai amžiaus grupei“ – tai užrašai, kurie palengvins jūsų pasirinkimą.

“Ringitas”- oficialus OMRON Healthcare atstovas Lietuvoje, siūlantis kokybiškus, patikimus inhaliatorius iš Japonijos.

UAB “Ringitas” prekiauja aukščiausios klasės, kokybiška, inovatyvia ir patikima medicinos technika. Būdamas oficialiu Japonijos kompanijos OMRON atstovu Lietuvoje, “Ringitas” jau daug metų sėkmingai prekiauja inhaliatoriais ir gali patarti prieš įsigyjant kvėpavimo takų terapijai tinkamus įtaisus.

Inhaliatorius







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos