vaistai.lt

Klaipėdos TLK įvardino svarbiausius dalykus apie žalos PSDF biudžetui atlyginimą (358/0) 

Klaipėdos TLK įvardino svarbiausius dalykus apie žalos PSDF biudžetui atlyginimą​Kiekvienam naudinga žinoti, kokiais atvejais gali tekti atlyginti žalą Privalomojo sveikatos draudimo fondo (toliau – PSDF) biudžetui. Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (toliau – Klaipėdos TLK) specialistai pataria, ką daryti, kad nereikėtų atlyginti žalos, o padarius,– kad piniginių nuostolių ir nepatogumų būtų kuo mažiau.  
 
Visų nemalonumų ir piniginių praradimų galima išvengti žinant vos dvi taisykles. Pirmoji  – pasirūpinti savo paties sveikatos draudimu, t. y. laiku sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas, kad tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungos (ES) šalyse, prireikus galima būtų teisėtai gydytis ir nemokėti už tai, už ką ligonių kasos sumoka PSDF lėšomis. Antroji taisyklė – nenusikalsti, t. y. nedaryti veiksmų, kuriais gali būti sužaloti kiti žmonės. Jų gydymui išleistos lėšos išieškomos iš kaltininko, o sumos gali siekti nuo keliolikos iki keliasdešimties tūkstančių eurų.
 
Pagal šiuo metu galiojančią tvarką žalos PSDF išieškojimą vykdo teritorinės ligonių kasos (TLK). Tai daroma šiais atvejais: jeigu  žala buvo padaryta dėl neteisėtos veiklos – nusikaltimų ar nusižengimų žmogaus gyvybei, sveikatai, viešajai tvarkai, transporto eismo saugumui, kai dėl visų šių įvykių PSD drausti nukentėjusieji ar kiti asmenys buvo gydomi PSDF lėšomis, dėl neteisėto Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK) naudojimo, taip pat  kai žmogus, būdamas nedraustas, neteisėtai gauna PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje ar užsienyje.
 
Apie nukentėjusius ir gydomus asmenis TLK gauna pranešimus iš policijos komisariatų, prokuratūrų, o antstoliai išieško iš kaltininkų nukentėjusiųjų gydymui išleistas ir priteistas lėšas bei jas grąžina į PSDF.
 
Didžiausia žala žmogaus sveikatai,  kartu ir PSDF biudžetui, padaroma neblaivių, smurtauti linkusių ir neatsakingai vairuojančių asmenų. Jei prie automobilio vairo sėdęs neblaivus asmuo sukelia autoįvykį, kuriame sužalojami žmonės, už jų gydymą ligonių kasos sumoka PSDF lėšomis. Taip pat yra, kai eismo įvykio kaltininkas vairavo neapdraustą transporto priemonę. Visa nukentėjusiųjų gydymui išleista suma išieškoma iš kaltininko, o jei tai nepilnametis – iš tėvų ar globėjų. Jei traumas patyrusius nukentėjusiuosius tenka gydyti iš pradžių ligoninėje, vėliau gydymą tęsti reabilitacijoje, žalos suma siekia kelias dešimtis tūkstančių eurų. Taigi, kaltininkas gali prarasti ir santaupas, ir nemažą pajamų dalį.
 
Autoįvykio atveju, jei buvo sužalotas žmogus, žalos išieškojimas vyksta keliais etapais: pirmiausia TLK darbuotojai apskaičiuoja žalos dydį, tuomet pareiškia civilinį ieškinį kaltininkui teisme, jei transporto priemonė nebuvo apdrausta, arba pateikia pretenziją draudimo bendrovei, jei transporto priemonė buvo apdrausta. Tokiu būdu autoavarijoje sužalotų asmenų gydymo išlaidas PSDF biudžetui atlygina eismo įvykio kaltininkas arba draudimo bendrovė.  
 
Žala PSDF biudžetui padaroma ir neteisėtai panaudojus ESDK būnant užsienyje. Taip atsitinka, jei Lietuvoje PSD nedraustas žmogus pateikia kortelę ES gydymo įstaigoje ir jam suteikiama būtinoji medicinos pagalba. TLK primena, kad nedrausti Lietuvoje asmenys (t. y. nustoję mokėti PSD įmokas Lietuvoje ir dėl to praradę draustumą) negali naudotis ESDK, net jei kortelėje nurodytas dar nesibaigęs galiojimo terminas. Kortelė garantuoja apmokėjimą už gydymą tik tiek laiko, kiek asmuo yra apdraustas.
 
TLK specialistai, apskaičiuojantys žalos dydį, teigia, kad atlygintina suma priklauso nuo nukentėjusiam asmeniui suteiktų gydymo paslaugų kiekio ir kainų: pavyzdžiui, 2020 m. mažiausia priteistos ir išieškotos žalos PSDF biudžetui Klaipėdos TLK  suma buvo  20 Eur, o didžiausia –  per 19 tūkst. Eur.
 
2020 metais Klaipėdos TLK išnagrinėjo 2 323 žalos PSDF biudžetui atvejus, iš viso  padaryta žala siekė  538 703 Eur.  Iš visų gautų pranešimų 810 atvejų buvo gydyti asmenys, nukentėję dėl neteisėtų veikų (sumušimai kitokie sužalojimai) ir eismo įvykių, o žala PSDF biudžetui sudarė 380 789 Eur. Dėl neteisėto ESDK panaudojimo buvo gauti  42 pranešimai, žala – 16 946 Eur. Dėl neteisėtų sveikatos priežiūros paslaugų gavimo, kai asmenys buvo nedrausti – užregistruotas 1 471 pranešimas, padaryta žala įvertina 140 969 Eur, o iš jų 102 548 Eur išieškota / savanoriškai atlyginta. Tai sudarė net 72,74 proc. grąžintų PSDF biudžeto lėšų.
 
Iš viso, į PSDF pernai grąžinta 2,5 mln. eurų – 77 tūkst. eurų daugiau nei 2019 metais.
 
TLK atkreipia dėmesį, kad žalos dydis priklauso nuo suteiktų  gydymo paslaugų, kurių išlaidos buvo apmokėtos PSDF lėšomis, kiekio ir tuo metu galiojančių paslaugų  kainų. Jei atsitiko taip, kad asmuo padarė žalą PSDF biudžetui, yra galimybė ją savanoriškai atlyginti. Baudžiamosiose ar civilinėse bylose šalys gali susitaikyti ir nutraukti procesą. Jei susitaikyti nepavyksta, savanoriškas žalos atlyginimas yra atsakomybę lengvinanti aplinkybė kaltininkui  teisme. Gavęs pranešimą ir raginimą gera valia atlyginti žalą biudžetui, kaltininkas gali pasirinkti – arba iš karto atlyginti visą sumą, arba atvykti į TLK ir pasirašyti sutartį dėl žalos atlyginimo dalimis. Tokia sutartis gali būti sudaroma, jei padarytos žalos dydis yra ne mažesnis kaip 300 Eur, o atlyginimo terminas ne ilgesnis kaip 5 metai.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos informacija

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos